Skocz do zawartości

Liwiec

Kosa_OB

Rekomendowane odpowiedzi

Mnóstwo to ich było ja wyskakiwałem na dwie godziny i łowiłem 30 do 50 szt . a nie 10. Więc mi nie mów ze jest ich mnóstwo . A to ze ich trochę  zostało to nie znaczy ze trzeba je doić jak do tarła się szykują . Więc pozwólmy im dać się rozmnażać bo to wszystko spoczywa w naszych rękach czy one będą  w naszych wodach 

• Like 3

Andrzej, Mariusz, odpuście ze dwa tygodnie, okonie są w środku tarła. Samice pękają od ikry, a samce leją mleczem. Ostatnio byłem kontrolować i momentami płakać mi się chciało. W zamian zapraszam na sprzątanie brzegów Liwca w niedzielę, Ciebie Jarku również. Zbiórka o 8-ej na moście w Purzecu - http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/127753/61/sprzatamy_liwiec

• Like 2

Mnóstwo to ich było ja wyskakiwałem na dwie godziny i łowiłem 30 do 50 szt . a nie 10. Więc mi nie mów ze jest ich mnóstwo . A to ze ich trochę  zostało to nie znaczy ze trzeba je doić jak do tarła się szykują . Więc pozwólmy im dać się rozmnażać bo to wszystko spoczywa w naszych rękach czy one będą  w naszych wodach

być może tak jest jak piszesz. Ja akurat jestem amatorem metody gruntowej, więc okonie traktuję jak zbędny przyłów. Często je trafiam, więc w porównaniu do innych ryb wydaje się, że jest ich sporo.

• 4 tygodnie później...

W okresie od 10.02.-10.03. trafiały się dni z fajnymi braniami płoci w przedziale 17-24cm. ( bywały większe ).

Rybki jest trochę ale bądźmy szczerzy - w sezonie trudne do upolowania.

Niestety, wystarczy otworzyć wątki z łowisk na zachodzie kraju - tam wędkarze łowią więcej fajnych ryb. Myślę, że jest to kwestia świadomości.

Bywam na Siemianówce i widzę, że duże grono wędkarzy, mówiąc delikatnie - nie trzyma się regulaminu. Jenak jest wielu ,  coraz więcej, którzy chcę przyjechać ponownie i doczekać się spotkania z "dziadkiem", więc "młodzież wraca do "domu".

Ja osobiście wyznaję zasadę - ZACZNIJ ZMIENIAĆ ŚWIAT OD SIEBIE.

;-) Do zobaczenia nad wodą

• 8 miesięcy temu...

Tradycyjnie od Purzeca do Chodowa do 31 marca i od Liwu do Łochowa  w marcu i kwietniu, odcinek poniżej Chodowa od dwóch lat jest dopuszczony do wędkowania wiosną. Zmiana została wprowadzona po uchwaleniu zakazu łowienia na żywca i martwe ryby i ograniczeniu wielkości sztucznych przynęt do 5 cm wiosną.

• Like 2

Chętnie, odzywaj się  :)

Latem jeżdżę głównie na kontrole, ale to nie problem. Na ryby Liwiec wiosną i jesienią, letni kajakarze i  zielsko uprzykrzają życie. Trzeba się dzielić rzeką, bywa to upierdliwe, ale nie ma co narzekać. Obecność kajakarzy ma też zalety. :ph34r:  

Piękna,trudna rzeczka. Kwiecień-maj zanim zarośnie warto wybrać się na jazia-klenia. Jest tej rybki sporo ale ze wskazaniem na pewne odcinki. Oczywiście ich łowienie to już bardzo dyskretne zachowanie się na łowisku.

Znajomy w 2016 w styczniu na czerwonego ładne okonie łowił- i tu znowu określone odcinki rzeki

Piękna,trudna rzeczka. 

Dla kogoś kto jeździ w tamte rejony raz/dwa w roku to ciężko będzie cokolwiek złapać i rzeka wtedy jest wyjątkowo trudna.

Jestem w tamtych rejonach kilkadziesiąt razy w roku i zawsze coś się ciekawego trafi.

Oczywiście z roku na rok coraz mniej i coraz mniejsze (tu ukłony w stronę zwolenników żywca :( ).

Nie mniej jednak zawsze miło tam spędzić czas w ciszy.

• 1 miesiąc temu...