Skocz do zawartości

Liwiec

Kosa_OB

Rekomendowane odpowiedzi

Okręg siedlecki dba o swoje wody.!?

Nie ma się co dziwić zarybieniom sandaczem Liwca skoro do Okrzejki wpuszczane są bolenie.

Chyba na tej rzeczce są jakieś spore zbiorniki zaporowe.

Kolega Bartek pewnie nam to wyłoży łopatologicznie .

Z tego co widzę na stronie PZW Siedlce to w planie zarybien nie ma sandacza. Szczupak, jaz, świnka, certa, klen.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Wczoraj wedkowalem na odcinku lorrtto. Jeden klenik z powierzchni na świerszcze, wieczorem namierzyłem ładnego klenia albo jazia, nie wiem co to było ale 3 razy wychodził i stukał przynętę zostawiając ślad na wodzie świadczący o dużej rybie potem bsie zniechęcił. Rano już nie chciał stukać pukać;) potem jeszcze branie i wydaje mi się, że z traw strzelił szczuak taki około 50 ale zaraz się spiął i tyle. Ogólnie bardzo słabo. Natomiast woda- średnia głębokość do pół łydki....

• Like 1

Wczoraj wedkowalem na odcinku lorrtto. Jeden klenik z powierzchni na świerszcze, wieczorem namierzyłem ładnego klenia albo jazia, nie wiem co to było ale 3 razy wychodził i stukał przynętę zostawiając ślad na wodzie świadczący o dużej rybie potem bsie zniechęcił. Rano już nie chciał stukać pukać;) potem jeszcze branie i wydaje mi się, że z traw strzelił szczuak taki około 50 ale zaraz się spiął i tyle. Ogólnie bardzo słabo. Natomiast woda- średnia głębokość do pół łydki....

Susza jak wszędzie...

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Witam. Byłem wczoraj na wysokości przepompowni Wilczogęby na małym Bugu nie wiem czy tak wszyscy to nazywają pierwszy rzut na przelewie i kleń 40 cm na wobka Widła 9 cm. Poszedłem do samego Bugu zwalone drzewo trzeci rzut branie tak potężne że nie szło wyciągnąc. Kotwica wygięta sum lub szczupły tak myslę. Ostatnio miałem ogólnie więcej brań na rzece. Choć może to przypadek.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dziś wraz z kolega postanowiliśmy odwiedzić nasz przydomowy Liwiec. Po wcześniejszych wypadach nie spodziewaliśmy się dobrych wyników ale o dziwo juz w pierwszych rzutach mieliśmy po kilka okońków +-20 centów. Zachód słońca zakończył żerowanie okoni wiec poszły w ruch wobki kleniowo-jaziowe. I to byla dobra decyzja.W pewnym momencie kolega krzyczy jest!!!! i naszym oczom ukazuje sie piękna kluska 40+ szybka fotka i rybka odpłynęła cała i zdrowa????

12337631_V__34E8.jpeg

Edytowane przez marcin89
  • Like 5

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ostatnio byłem na liwcu za mleczarnią w Węgrowie woda tak niska że ciężko gdzie rzucić co drugi rzut to zielsko. Bardzo dużo żęsy. Ryby chmmm... jakieś dwa psryknięcia.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Witam,

Dzisiaj byłem na wycieczce w poszukiwaniu miejscówek i natrafiłem na takie „coś” kawałek za Węgrowem

71b46463064f25a0569ff159ba0f7286.jpg2efc592de807bb2a8805a79d2e66f70d.jpg

Może mi ktoś wytłumaczyć:

- czy to jakaś samowola czy serio ktoś sobie to wykupił razem z odcinkiem rzeki? Zawsze mi się wydawało, że jakaś tam odległość od rzeki nie może być zamknięta (chyba)

- co by się stało jak bym jednak wybrał się na wędkowanie czy chociaż spacer (ze znaku wynika, ze są jakieś konsekwencje)

- co oznacza rezerwat to się domyślam, ale jak bym tak spławiał kajakiem swój tyłek to co? Właściciel tego pseudo rezerwatu może mnie „upolować”?

- co ma do tego dotacja unijna? Czy to jakaś różnica ze coś ma dotacje lub jej nie ma?

- wjazd drogą polną ma jakby skręt w 2 strony przed tym znakiem. Rozumiem ze na prawo i lewo tego pseudo „rezerwatu” już nie ma?

Nie wjeżdżałem tam, natomiast zastanowiło mnie jakie mogą być konsekwencje gdybym jednak wjechał lub chociaż poszedł i „zamoczył kija” [emoji6] Nie boli mnie też du*a jak ktoś sobie to wykupił. Rozumiem, ze ktoś ma odpowiednią ilość gotówki żeby sobie kupić pare hektarów pól, ale od razu odcinek rzeki tez? No i takie znaki stawiać jak by ludzie byli idiotami?

e31f80e3fb2b20293f3bdc48b827e5ab.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez pyotreq

No właśnie, to jak wytłumaczyć taki znak

63b29f3284d09c840a75cdfc507d8b27.jpg

Napisanie łagodnie ujmując „won” jeszcze mieści się w kanonach powiedzmy „właścicielstwa”, natomiast poniższy znak mówi o zgrozo (po angielsku) o zakazie wędkowania, polowania czy nawet przechodzenia. Dlatego zastanawia mnie kto specjalnie zadał sobie tyle trudu żeby to zrobić. Czyżby jakieś angielskie wycieczki tam przyjeżdżały autokarami? Bo teren ładny ;)

Kupić kawał pola to jedno, ale zabronienie dostępu do rzeki to inna sprawa a znak to sugeruje) Z tego co widzę na google maps to jest tam jakiś mostek i nic poza tym.

Chyba w najgorszym scenariuszu trzeba by było przejść na drugą stronę i „zapomnieć” ze z drugiej strony się znak widziało [emoji6]

Edit: droga nie sugeruje żadnej własności, to zwykła polska polna droga, żadnych zakazów wjazdu itd.

Edytowane przez pyotreq

Nie no absolutnie rozumiem jak ktoś kupił i nie chce żeby mu chodzili. Ale jak widać na zdjęciu ta droga jest przy samej rzece, na upartego to można by z drogi rzucać. A bardziej zastanowiło mnie użycie słów np. rezerwat, łowienie obarczone sankcjami itd. W sensie sposób w jakim zostało to oznaczone. Bo co innego drut pod prądem, a co innego tworzenie wypisywanie znaków nie zgodnych z polskim prawem (np. Wspomniany rezerwat)

Czyli co, reasumując można jednak tam łowić?