Skocz do zawartości

Liwiec

Kosa_OB

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Rolf w moich stronach nad Liwcem wilki to norma .

Nie sądziłem że w centrum są normą. 

W sobotę byłem nad Bugiem przy białoruskiej granicy , najstarsi górale nad Bugiem nie pamiętają żeby tyle wilków włóczyło się po łąkach nad rzeką .

Potwierdził to leśniczy, jest b. dużo śladów w lesie . Na dodatek zaczynają się gody więc co noc wycie i to nie takie jek kiedyś - jeden tu, drugi tam ale z każdej strony słychać. 

• 2 tygodnie później...

Gżybek nie tylko Liwiec ,  Bug i starorzecza też zamarznięte .

Dziś z żonką byłem mało ludków na Wywłoce .

Ujście Wywłoki do Bugu nie zamarzło woda , opadła z 50 cm 

widać po lodzie . na łąkach lód leży na ziemi .

Będzie się działo jak kra ruszy na Bugu .

Szkoda tylko że tak wcześnie odwilż przyszła mogło by tak z dwa tygodnie potrzymać z -10*C 

bo woda opadnie do maja .

Liwiec przed mrozami i piękne kormorany nażarte , tłuste ,  wygrzewające się na słońcu .

Nam pozostaną odchody i suche drzewa na brzegu a te które przetrwają  podgryzą  bobry .

Ani ryb ani cienia , gorączka i piach .

Tak się walczy z ociepleniem klimatu i małą retencją na terenach Polski .

7e43599b3d8206f5ca454dda86cddcda.jpg

• Like 1

Jechałem wczoraj w nocy przez Kalinowiec i zatrzymałem się w Paplinie na mostku (droga na Korytnice) - Liwiec płynie, woda bardzo wysoka. Teraz jestem nad Bugiem, płynie tylko główny nurt na zakrętach, od brzegu zamarznięte 2 metry ale to nic musiałem parę razy rzucić. Wędkarstwo to choroba ????

Edytowane przez IPeIPe
  • Like 3