Skocz do zawartości

Jezioro Zbiczno

Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomość zasad ojczystego języka, cenna umiejętność i coraz rzadsza niestety......, BRAWO !

Co do Zbiczna, to co prawda nigdy w nim nie łowiłem ale słyszałem, że obfituje w drapieżniki - okonia i szczupaka. Byłem nad tym jeziorem wielokrotnie - duża i głęboka woda, dodatkowo wyjątkowo piękna krajobrazowo. Z jeziora wypływa rzeka Skarlanka mająca połączenie z Drwęcą. :D

Skoro kwestie gramatyczne wyczerpaliśmy to przejdźmy do tematu.

Zbiczno było kiedyś perełką pod względem rybostanu w archipelagu Pojezierza Brodnickiego. Jeszcze 10-12 lat temu szuwarkowcy łowili olbrzymie leszcze i liny a spiningiści praktycznie przy każdej wyprawie mieli spotkania z metrowymi szczupakami. Tam też miałem na kiju swojego pierwszego dużego szczupaka. Niestety, wybrał wolność przy podbieraniu. Okonie po 40-45 cm też były. Obecny rybostan (a raczej jego brak) zawdzięczamy brygadzie rybackiej z Grzmięcej.

Jeśli chcesz połowić mikroszczupaczków (do 50 cm)to płyń na Strażym. Realna szansa na przyzwoitego szczupaka i okonia jeszcze jest na Bachotku. Polecam górkę za wyspą.

W Szwecji szczupaki obecne? - do czasu!

Szwedzi zobaczywszy co wyrabiają Polacy też podobno jak Brytyjczycy wprowadzają ograniczenia na wodach przez naszych uczęszczanych.

Dawniejszymi laty łowiłem nie na Zbicznie, ale na sąsiednim Sośnie, zero szczupaków, brały tylko okonki. Natomiast są tam duże płocie, ale to już inna para kaloszy.

A na rybim oku piszą, że na Bachotku złapano kłusownika, który po dłuższej obserwacji zgłosił się po zarzucone sieci. W sieciach było tylko trzy i pół kilo ryb. :D

Ja nie mam nic przeciwko totalnemu wprowadzeniu zasady no kill i skrupulatnego przeszukiwania polactwa opuszczającego Szewcję.

Niech Szwedzi chronią swoje wody przed prymitywną stonką polską, niemiecką itd.

Ale ad rem... znajoma ma domek nad jeziorem Ciche... co możesz o nim powiedzieć? Warto tam pojechać i połowić? Bo jeżeli tak - to we wrześniu mogę się udac nad to Ciche na tydzień.... pytanie tylko, czy jest po co...

• Like 1

• 2 lata później...

Jezioro jest położone blisko miasta Brodnica, tam znajdziesz nocleg bez problemu i za niewielkie pieniądze. Jezioro Zbiczno to dobre łowisko okoni i linów, które dość łatwo można tam złowić, naturalnie mieszkają w nim również szczupaki ale z nimi jest nieco trudniej (nie licząc pituszków). Możesz zatrzymać się także w ośrodku pod Sosnami, który jest bardzo blisko wsi Zbiczno, każdy pokieruje. Na wysokości w/w ośrodka jest kanał łączący j. Zbiczno z malutkim j. Strażym i właśnie w tym ostatnim mieszkają tłuste pajki. Powodzenia, to moje rodzinne strony a w Brodnicy możesz pośmigać za jaziami w Drwęcy jeśli oczywiście lubisz takie klimaty.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Chciałbym odświeżyć wątek.

Czy ktoś może powiedzić, czy coś poprawiło się z rybostanem po zaprzestaniu odłowów przez PZW Toruń Grzmięca?

kurczę przywolales wspomnienia jeździłem tam do ośrodka pod sosnami ale jakieś 25 lat temu wtedy lapalismy wegorze z pomostu i liny na chlebek ???? o szczupakach na gumę nie było mowy bo i gum nie było ale za to na zwykła obrotowke nr 1 dam kupiona w jedynym sklepie w okolicy bodajże w Jajkowie okoni nalowilem się jak nigdy w życiu pozdrawiam serdecznie teraz może skuszę się z rodzinką pokecha choć zonka i dzieciaki tylko morze preferują ???? Edytowane przez DAN666

Byłem w tym roku na kilka dni. Dobrze brał szczupak i to łowił praktycznie każdy kto zanim pływał. Ja nastawiłem się na okonie i brały dobrze takie 25+/-. 

Miejscowi w nęconych przez siebie miejscach łowią piękne liny, a sztuki po 50cm traktują jako ryby, którymi nie ma co się chwalić. 

Ogólnie rybostan oceniam jako duże lepszy niż na moich wodach pomorza. Ogólnie sporo jezior, piękna okolica i trzeba przyznać, że rybostan niezły.