Andrzej Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Witam,czy zna ktoś te głębokie jezioro?Jak tam jest z rybami?warto tam jechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Na serio nikt tam nie łowił??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zapytaj Jacka z WCWI.. On w tamtych stronach działke ma i często jeździ.. I łowi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Z tym łowieniem to bym nie przesadzał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Z tym łowieniem to bym nie przesadzał.. Chodziło mi o formę niedokonaną czasownika łowić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Z tym łowieniem to bym nie przesadzał.. Chodziło mi o formę niedokonaną czasownika łowić.. @agrabi, gratulacje, piękna riposta i to z użyciem wiedzy nt. języka polskiego. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Znajomość zasad ojczystego języka, cenna umiejętność i coraz rzadsza niestety......, BRAWO !Co do Zbiczna, to co prawda nigdy w nim nie łowiłem ale słyszałem, że obfituje w drapieżniki - okonia i szczupaka. Byłem nad tym jeziorem wielokrotnie - duża i głęboka woda, dodatkowo wyjątkowo piękna krajobrazowo. Z jeziora wypływa rzeka Skarlanka mająca połączenie z Drwęcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Skoro kwestie gramatyczne wyczerpaliśmy to przejdźmy do tematu.Zbiczno było kiedyś perełką pod względem rybostanu w archipelagu Pojezierza Brodnickiego. Jeszcze 10-12 lat temu szuwarkowcy łowili olbrzymie leszcze i liny a spiningiści praktycznie przy każdej wyprawie mieli spotkania z metrowymi szczupakami. Tam też miałem na kiju swojego pierwszego dużego szczupaka. Niestety, wybrał wolność przy podbieraniu. Okonie po 40-45 cm też były. Obecny rybostan (a raczej jego brak) zawdzięczamy brygadzie rybackiej z Grzmięcej.Jeśli chcesz połowić mikroszczupaczków (do 50 cm)to płyń na Strażym. Realna szansa na przyzwoitego szczupaka i okonia jeszcze jest na Bachotku. Polecam górkę za wyspą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Mysle ze jezeli Zbiczno jest glebokie, to cos w toni moglo sie uchowac. Ale to szukanie igly w stogu siana. Jesli lowic teraz, to istotnie poszukalbym raczej okonia na Bachotku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Dzięki wielkie za informacje. Właśnie wygnała mnie pogoda ze Zbiczna.Totalne bezrybie! Kilka małych okonków i nic.Ratownik w ośrodku mówił, że od początku lipca widział dwa prawie wymiarowe szczupaczki u wędkarzy.Ech te nasze superłowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Problem polega na tym, że w Polsce są Polacy... Na szczupaki, to trzeba do Szwecji... tam Polacy nie mają nic do gadania, więc szczupaki są obecne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 W Szwecji szczupaki obecne? - do czasu!Szwedzi zobaczywszy co wyrabiają Polacy też podobno jak Brytyjczycy wprowadzają ograniczenia na wodach przez naszych uczęszczanych.Dawniejszymi laty łowiłem nie na Zbicznie, ale na sąsiednim Sośnie, zero szczupaków, brały tylko okonki. Natomiast są tam duże płocie, ale to już inna para kaloszy.A na rybim oku piszą, że na Bachotku złapano kłusownika, który po dłuższej obserwacji zgłosił się po zarzucone sieci. W sieciach było tylko trzy i pół kilo ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ja nie mam nic przeciwko totalnemu wprowadzeniu zasady no kill i skrupulatnego przeszukiwania polactwa opuszczającego Szewcję. Niech Szwedzi chronią swoje wody przed prymitywną stonką polską, niemiecką itd. Ale ad rem... znajoma ma domek nad jeziorem Ciche... co możesz o nim powiedzieć? Warto tam pojechać i połowić? Bo jeżeli tak - to we wrześniu mogę się udac nad to Ciche na tydzień.... pytanie tylko, czy jest po co... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Czy można tam (w Cichem)coś złowić, w dodatku na spinning, nie wiem. Ale okolica tak piękna, że tydzień na spacery mało. Kiedyś obszedłem pieszo i jezioro Ciche i Sosno i Zbiczno i jeszcze parę. Dziwię się czemu to jeszcze nie jest park narodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadex Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Witam,czy zna ktoś te głębokie jezioro?Jak tam jest z rybami?warto tam jechać?Bardzo ładne jeziorko , byłem dzisaj przejazdem. Chciałbym się wybrać z łodzią , proszę o informacje gdzie mogę zwodować łódź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anguiler Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 A macie może jakieś sprawdzone kwatery nad którymś z tych jezior? Jakieś agro, pensjonat, albo niedorgi hotel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jezioro jest położone blisko miasta Brodnica, tam znajdziesz nocleg bez problemu i za niewielkie pieniądze. Jezioro Zbiczno to dobre łowisko okoni i linów, które dość łatwo można tam złowić, naturalnie mieszkają w nim również szczupaki ale z nimi jest nieco trudniej (nie licząc pituszków). Możesz zatrzymać się także w ośrodku pod Sosnami, który jest bardzo blisko wsi Zbiczno, każdy pokieruje. Na wysokości w/w ośrodka jest kanał łączący j. Zbiczno z malutkim j. Strażym i właśnie w tym ostatnim mieszkają tłuste pajki. Powodzenia, to moje rodzinne strony a w Brodnicy możesz pośmigać za jaziami w Drwęcy jeśli oczywiście lubisz takie klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Szanowna Braci, Czy ruszył się już szczupak na Zbicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 A czemu miał by się nie ruszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 chciałem przyjechać na weekend ale wcześniej się upewnić czy rozpoczęło się już jesienne wielkie żerowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Rozpoczęło się wielkie jesienne pałowanie palczaków szczupaka więc śmiało można jechać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Chciałbym odświeżyć wątek.Czy ktoś może powiedzić, czy coś poprawiło się z rybostanem po zaprzestaniu odłowów przez PZW Toruń Grzmięca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAN666 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Chciałbym odświeżyć wątek.Czy ktoś może powiedzić, czy coś poprawiło się z rybostanem po zaprzestaniu odłowów przez PZW Toruń Grzmięca? kurczę przywolales wspomnienia jeździłem tam do ośrodka pod sosnami ale jakieś 25 lat temu wtedy lapalismy wegorze z pomostu i liny na chlebek ???? o szczupakach na gumę nie było mowy bo i gum nie było ale za to na zwykła obrotowke nr 1 dam kupiona w jedynym sklepie w okolicy bodajże w Jajkowie okoni nalowilem się jak nigdy w życiu pozdrawiam serdecznie teraz może skuszę się z rodzinką pokecha choć zonka i dzieciaki tylko morze preferują ???? Edytowane 7 Września 2016 przez DAN666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Byłem w tym roku na kilka dni. Dobrze brał szczupak i to łowił praktycznie każdy kto zanim pływał. Ja nastawiłem się na okonie i brały dobrze takie 25+/-. Miejscowi w nęconych przez siebie miejscach łowią piękne liny, a sztuki po 50cm traktują jako ryby, którymi nie ma co się chwalić. Ogólnie rybostan oceniam jako duże lepszy niż na moich wodach pomorza. Ogólnie sporo jezior, piękna okolica i trzeba przyznać, że rybostan niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Poprawiło się. Może niezbyt znacznie, ale jest lepiej. Niemniej w obrębie 10 km są lepsze jeziora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi