Skocz do zawartości
  • 0

Spodniobuty gumowe czy neopreny

Tommek

Pytanie

Witam,chcę sobie kupić jakieś spodniobuty ale nie wiem czy z gumy czy z neoprenu,chciałbym ich używać do chodzenia za pstrągiem(głównie miesiące zimowe) i w lecie na Wiśle.

I teraz tak czy neopren mocno grzeje w lato??

Czy ktoś z was używa gumowych spodiobutów w zimie??

Dzięki

Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też tak myślę, jak Kuba... W wędkarstwie na każdym kroku człowiek się powoli uczy, że jak coś jest do wszystkiego, to jest... no może nie do niczego, ale w każdym razie właśnie nie do wszystkiego :D .

Ja mam neopreny Geologic i w lecie się skraplam. Jak nie uda mi się ściągnąć oddychających spodniobutów zza Wielkiej Wody, to kupię se gumowe Lemigo na wiosnę i lato. Też nie oddychają, ale będą po prostu lżejsze do noszenia niż neopreny. A jak stoisz w wodzie, to i tak żaden materiał Ci nie oddycha :D .

Jesienią aż tak bardzo nie brodzę, a pstrągi mnie nie rajcują - więc neopreny będą wtedy w mniejszym poważaniu, bardziej na wsiakij pażarnyj.

• 0

Łowiłem w jednym i drugim. Neopreny są bardzo dobre na chłodniejsze pory roku i kup sobie nawet o nr lub 2 większe , będziesz mógł się cieplej ubrać. W lecie też ale pod warunkiem że nie będziesz tak jak ja chodził po 5km dziennie :D(pewnie pamiętasz jak Cię przeciągnąłem po wiślanych chaszczach :D) Jeżeli ich użytkowanie będzie polegało na tym że nad wodą w nie wskoczysz i do niej odrazu wejdziesz to jak najbardziej. W innym przypadku lepsza będzie guma. Gumy nie polecam na zimne pory roku bo zmarzniesz. Czyli jak pisali koledzy jedno i drugie, choć bardziej uniwersalne są neopreny.