Skocz do zawartości

Suick Triller 7'' i 9''- czy możmna kupić w Polsce?

Papaj841

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  a więc tak jak w temacie..., czy ktoś orientuje się czy gdzieś w naszym kraju można nabyć jerki Suick Triller 7 lub 9 cali?  A jeżeli się nie da to może ktoś organizuje je z sobie tylko wiadomego miejsca..? może deutchland albo USiA?   :)

Załączone miniatury
  • post-56558-0-80235400-1393272603_thumb.j
Edytowane przez Papaj841

oddaj mi ... w zamian za ponizsze wskazowki, sa zaszyfrowane i tylko dla ciebie widoczne ... albo zabierz je ze soba we wrzesniu :rockon:

kazdy oryginalny suick jest wykonany z drewna, te wabiki sa produkowane od X dekad i nadal sa bardzo skuteczne, tak samo jak kiedys ... jednakze producent nie martwi sie zbytnio o to, aby kazdy thrill pracowal tak samo i dlatego kazdy pracuje inaczej ... co zrobic? tuning

pierwsze co powinnismy zrobic to: 1) zdecydowac sie z iloma kotwicami bedziemy lowic: 2 lub 3 i odpowiednio przezbroic wabik; 2) ustawic oczka do ktorych sa zamocowane kotwice w jednej linii a nastepnie wabik wrzucic do wody i pociagnac kilka razy aby w ogole zobaczyc jak on plywa, zwyczajowo na starcie bedzie zawsze skrecal w jedna strone, znajac zachowanie nalezy sie zastanowic co chcemy dalej osiagnac?

czy ma plywac prosto przesuwajac sie zygzakiem z gory w dol w kolumnie wody?
czy ma plywac myszkujac lekko z boku na bok?
czy ma zanurzac sie za kazdym jednym podciagnieciem szczytowka i rownoczesnie uskakiwac na boki?

mozliwosci jest wiele, kazda nalezy wypracowac indywidualnie ale wyniki mozemy osiagnac nie tylko przez profilowanie i podginanie steru w dupce, ale takze poprzez przeginanie oczka w nosie jak i dokladanie balastu pod brzuchem wabika ...

aby wabik plywal z lewej na prawa musimy ustawic oczko tak aby wabik startowal w lewo lub w prawo, rownoczesnie podginajac blaszany ster wyraznie w dol i delikatnie w przeciwna strone niz oczko zaczepowe ... dobre efekty ostatecznego tuningu mozemy osiagnac podginajac i profilujac same rogi steru, wtedy ster ogladany czolowo bedzie wygladal jak wygiety na kciuku

znam wedkarzy, ktorzy przeginaja ster nawet o 20-30° wjedna strone i w ten sposob osiagaja bardzo interesujaca akcje ... trudno mi ja jakos sensownie nazwac, ale powiedzailbym, ze jest to akcja drgajaco-woblerujaca ... wazne jest aby sie nie bac eksperymentwac i rownoczesnie pamietac o tym, aby narzedziami nie ulamac steru czy oczka w nosie jerka

tunig wagowy mozemy osiagnac na dwa sposoby: 1) doklejajac stopniowo balast tzw. suspend dots pod brzuchem w okolicy nosa i/lub na tylnej czesci wabika lub 2) wkrecajac specjalne ciezarki bezsporednio w kadlub, czego osobiscie nie radze robic, zdecydowanie zalecam podklejanie kawalkow tasmy olowianej

pewnie beda jeszcze jakies pytania dotyczace operacji obcazkami, szczypcami i tubka z klejem, wiec o technice prowadzenia i sprzecie napisze troche pozniej, OK?

• Like 1

ok:) dzieki za to co juz napisales. Powiedz mi tylko jeszcze czy opis Trillów na stronach USiA  "weighted i unweighted" to to samo co floating i suspending? czyli czy faktycznie trille sa plywajace i tonace? oraz czemu mowisz zeby odpuscic sobie 7 calowe? sa az takie lekkie?

Kilka klasykow z mojego pudelka.

Jerki z Hawg Seeker Tackle, pierwsze trzy to modele "Slow Tease" (najwiekszy 9 cali) oraz model "Belly Dancer" Wszystkie dociazone (weighted)

W poprzednim sezonie prawdziwym killerem okazaly sie "klocki" czyli te dwa mniejsze modele. Mysle ze caly diabel tkwi w wynurzaniu sie tej przynety, wynurza sie ona powoli i nie regularnie obracajac sie raz w prawo raz lewo. Cholernie skuteczna na leniwe zebacze i w sytulacji kiedy inne przynety zawodza.

P1060364_zps873adcdc.jpg

Suick 9 i 7 cali niedociazone. Tak jak wspominal Pitt, 7 calowym zwlaszcza nie dociazonym rzuca sie..prawie wcale. Jesli juz to najlepiej z wiatrem w plecy.

P1060365_zps0634c360.jpg

Bobbie Baits 8 cali (wystepuja od 6,5 do 9 cali w wersji dociazonej lub nie)  Praca przypomina Suicka z tym ze Bobbie schodzi bardzo plytko( model niedociazony) idealny na plytkie zarosiete laki.

P1060367_zps86b7a153.jpg

Reef Hawg 6 cali ( modele 6, 8, 10 i 12cali) Przyneta powierzchniowa z nietuzinkowa praca.

P1060366_zpse7287d59.jpg

I ten jeden ktory nigdy nie byl w wodzie i nigdy nie bedzie ze wgledu na wiek.(jeszcze by sie dziadek utopil  :D ) Udalo mi sie kupic za...mniejsza kase niz musial bym zaplacic za obecna wersje HI :)

Po konsultacji z firma Suick zostal oszacowany na min. 50 lat 

P1060368_zps82ace293.jpg

Duzo ciekawych i skutecznych jerkow typu Suick mozna znalesc na www.muskyshop.com Wiem ze do niedawna i chyba nadal wysylaja "na wsje strany mira"

Ps. Ja wiem ze przynety wyzej wymienione nie sa tak wykonczone jak bysmy chcieli, ale od pewnego czasu odkrylem ze to co nam wedkarza nie przypada do gustu, podoba sie bardzo ryba i vice versa. ;)

Edytowane przez Darecki72
  • Like 2

masz racje, wielu wedkarzy ucieka szybko od tego (i podobnych) wabika, poniewaz jest trudny, jest malo widowiskowy i wydaje sie pracowac jak kolek, przy tym wiele osob prowadzi suicka w sposob nieodpowiedni, szarpie bardzo agresywnie, podciagniecia sa o wiele za dlugie i z duza ilosci luznej linki, ktorej wielu wedkarzy nie wybiera lub wybiera ja zbyt wolno ... suick to pullbait, to nie jest glider, ktory potrzebuje luznej linki, on nie powinien byc prowadzony na luznej lince i dlatego nalezy podciagac thrilla z rozmyslem, niezbyt dlugimi i niezbyt agresywnymi podciagnieciami, ze szczytowka skierowana zawsze (!) w strone wabika i ciagle wybierajac luz ... przy tym, po 2-3 dlugich podciagnieciach sprowadzajacych go na glebokosc, dajemy mu 1-2 podciagniecia i pauze, to wydaje sie byc najlepszym rytmem dla tego wabika, bez roznicy czy jest to suick plywajacy czy zrobiony przez nas suspender ewtl. tonacy

wedlug mnie bardzo wazny jest takze przypon, powinien byc sztywny, osobiscie preferuje tytan lub gruby fluorocarbon przyponowy (!!!) ewtl. hard mono, obydwa o mocy 60-80 lb

ze wzgeldu na to, ze suicks (nawet te duze sa takimi przynetowymi trzmielami) to tzw. poor caster lepiej jest uzywac dluzszych wedek, pracujacych srodkiem, wszelakie x-fasty beda pomylka, dlugosc 2.30 a nawet 2.40 pomaga wyraznie w osiagnieciu dobrych dystansow rzutowych a takze w prowdzeniu tej przynety a raczej w sprowadzeniu jej w dol i dalszej prezentacji

50-cio letniego suica zazdroszcze szczerze i bez zlosliwosci :good:

U mnie tego pełno wisi.

W komplecie jest jakiś zestaw do tuningu - jakiś ciężarek , tulejka czy co tam.

9 i 10 cali.

Cisco znam tylko te łamane wersje 7 cali.

Ceny kosmos.                                                                                                                                                                                                                                                 

a tak na poważnie to fajnie wiedzieć ze nie tylko ja zachorowałem na "american classic baits":) do tej pory od kilku dobrych lat mialem w głowie tylko turawskie sandacze a odkąd odkryłem jerki "przeprosiłem" sie ze szczupakami.

Duzo roznych jerkow jest tez na Cabelasie, kiedys stamtąd sprowadzałem wrapping machine i wiele innych akcesoriow wiec wiem ze sklep profesjonalny..musze sie jeszcze porozgladac gdzie najlepiej kupic te Suicki...