zuraw16 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Jaką tanią farbę polecicie do pomalowania łodzi z laminatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja robiłem SealinePodkład 5:1(nie trzeba szlifować,ponieważ jest chropowaty),na boki poliuretan,dno antyporostem.Najpierw pomaluj boki,a potem dno.(antyporost jest chropowaty).Antyporostem malujesz 10 cm powyżej lini wody.Zakładka z poliuretanu2-3 cm. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Tomek Żyrardów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zlotowlosy Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Cześć! Jeśli wnętrze łódki i tanio to polecam farbę poliuretanową - dostępna w dobrych sklepach / mieszkaniach farb, w przedziale najczęściej kilkunastu pln za litr , kwestia tylko że często po 5 lub więcej litrów sprzedają...Natomiast kadłub - ja malowałem podkładem, farbą i antyfoulingiem żeglarskim oliva - jestem zadowolony, łódka 3 sezony (koniec kwietnia / początek grudnia) zacumowana na wodzie stojącej, od ostatniego malowania, nic poza wytarciem/umyciem kadłuba po wyslipowaniu, nie musiałem robić. Wychodzi dość zadowalająco cenowo jeśli łódka jest niewielka - zmieścisz się w ilościach po 1 puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Cześć! Jeśli wnętrze łódki i tanio to polecam farbę poliuretanową - dostępna w dobrych sklepach / mieszkaniach farb, w przedziale najczęściej kilkunastu pln za litr , kwestia tylko że często po 5 lub więcej litrów sprzedają...Natomiast kadłub - ja malowałem podkładem, farbą i antyfoulingiem żeglarskim oliva - jestem zadowolony, łódka 3 sezony (koniec kwietnia / początek grudnia) zacumowana na wodzie stojącej, od ostatniego malowania, nic poza wytarciem/umyciem kadłuba po wyslipowaniu, nie musiałem robić. Wychodzi dość zadowalająco cenowo jeśli łódka jest niewielka - zmieścisz się w ilościach po 1 puszce.Ile warstw antyfoulingu dawałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Poliuretan na boki lub antyporost minimum dwa razy,a na bogato trzy.Pamiętaj tylko o odstępach czasowych między warstwami.Dla poliureatanu(boki)jest inny,a dla antyporostu(dno)jest inny,ale karty pobierzesz sobie ze strony producenta produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jestem po szlifowaniu antyporostu. Kupiłem tanią szlifierkę polskiej firmy na allegro za 100 zł. O dziwo do takiej pracy się sprawdziła. Próbowałem papieru ściernego różnej granulacji. Najlepiej sprawdził się P60. W przyszłym tygodniu planuję pomalować podkładem 2 razy Sealine 5:1 i na to antyporost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam jaką farbę/lakier antyporost polecacie Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez eljotnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KRZYCHU SZ-EK Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Witam jaką farbę/lakier antyporost polecacie Ja polecam tą stosowałem i jestem zadowolony 3 sezon i jest ok.Samopolerująca farba antyporostowa Samopolerująca farba antyporostowa (sea-line.eu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Telefon do fajnego gościa Sławka (+48) 604 821 461; ma niesamowitą wiedze na temat chemii jachtowej Pomagał mi przy chemii jak budowałem swoją łódkę ze sklejki .Jest doradcą technicznym Sea-line wszystko co mi doradzał sprawdziłem w praktyce .Nie jestem naganiaczem w/w firmy . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Jeżeli chodzi o wodę słodką, to zdecydowanie polecam Sea-Jet Emepror 034. Szczególnie jeżeli masz łódkę aluminiową i wybór jest ograniczony. Jest trochę droższa, ale puszka 2,5l wymaowana na dno łódki 5x2m wystarcza na co najmniej dwa lata w marinie, gdzie woda jest płytka i ciepła - co stanowi dużą zaletę. Na koniec sezonu wszystko ładnie schodzi karcherem. Nie polecam Epifanes - totalnie mi się w takim środowisku nie sprawdziła i po sezonie wymagała już trawienia. Jeżeli masz możliwość, to wykupuj też miejsce mniej nasłonecznione. Np. lepiej stać dziobem na południe, niż rufą. EDIT - chociaż patrząc na skład, to Sea-Line Aluplus wygląda bardzo podobnie. Ciekawe ile tam jest w rzeczywistości tego rodanku miedzi. Cenowo też wygląda OK. Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zuraw16
Jaką tanią farbę polecicie do pomalowania łodzi z laminatu?
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi