Skocz do zawartości
  • 0

Farba do łodzi / malowanie łodzi

zuraw16

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja robiłem Sealine

Podkład 5:1(nie trzeba szlifować,ponieważ jest chropowaty),na boki poliuretan,dno antyporostem.Najpierw pomaluj boki,a potem dno.(antyporost jest chropowaty).Antyporostem malujesz 10 cm powyżej lini wody.

Zakładka z poliuretanu2-3 cm.

Edytowane przez Tomek Żyrardów

• 0

Cześć!

Jeśli wnętrze łódki i tanio to polecam farbę poliuretanową - dostępna w dobrych sklepach / mieszkaniach farb, w przedziale najczęściej kilkunastu pln za litr , kwestia tylko że często po 5 lub więcej litrów sprzedają...

Natomiast kadłub - ja malowałem podkładem, farbą i antyfoulingiem żeglarskim oliva - jestem zadowolony, łódka 3 sezony (koniec kwietnia / początek grudnia) zacumowana na wodzie stojącej, od ostatniego malowania, nic poza wytarciem/umyciem kadłuba po wyslipowaniu, nie musiałem robić. Wychodzi dość zadowalająco cenowo jeśli łódka jest niewielka - zmieścisz się w ilościach po 1 puszce.

• 0

Cześć!

Jeśli wnętrze łódki i tanio to polecam farbę poliuretanową - dostępna w dobrych sklepach / mieszkaniach farb, w przedziale najczęściej kilkunastu pln za litr , kwestia tylko że często po 5 lub więcej litrów sprzedają...

Natomiast kadłub - ja malowałem podkładem, farbą i antyfoulingiem żeglarskim oliva - jestem zadowolony, łódka 3 sezony (koniec kwietnia / początek grudnia) zacumowana na wodzie stojącej, od ostatniego malowania, nic poza wytarciem/umyciem kadłuba po wyslipowaniu, nie musiałem robić. Wychodzi dość zadowalająco cenowo jeśli łódka jest niewielka - zmieścisz się w ilościach po 1 puszce.

Ile warstw antyfoulingu dawałeś?

• 0

Poliuretan na boki lub antyporost minimum dwa razy,a na bogato trzy.Pamiętaj tylko o odstępach czasowych między warstwami.Dla poliureatanu(boki)jest inny,a dla antyporostu(dno)jest inny,ale karty pobierzesz sobie ze strony producenta produktu.

• 0

Jestem po szlifowaniu antyporostu. Kupiłem tanią szlifierkę polskiej firmy na allegro za 100 zł. O dziwo do takiej pracy się sprawdziła. Próbowałem papieru ściernego różnej granulacji. Najlepiej sprawdził się P60. W przyszłym tygodniu planuję pomalować podkładem 2 razy Sealine 5:1 i na to antyporost.

• 0

Telefon do fajnego gościa Sławka  (+48) 604 821 461; ma niesamowitą wiedze na temat chemii jachtowej 

Pomagał mi przy chemii jak budowałem swoją łódkę ze sklejki .

Jest doradcą technicznym Sea-line wszystko co mi doradzał sprawdziłem w praktyce .

Nie jestem naganiaczem w/w firmy .

• Like 2

• 0

Jeżeli chodzi o wodę słodką, to zdecydowanie polecam Sea-Jet Emepror 034. Szczególnie jeżeli masz łódkę aluminiową i wybór jest ograniczony. Jest trochę droższa, ale puszka 2,5l wymaowana na dno łódki 5x2m wystarcza na co najmniej dwa lata w marinie, gdzie woda jest płytka i ciepła - co stanowi dużą zaletę. Na koniec sezonu wszystko ładnie schodzi karcherem. Nie polecam Epifanes - totalnie mi się w takim środowisku nie sprawdziła i po sezonie wymagała już trawienia. Jeżeli masz możliwość, to wykupuj też miejsce mniej nasłonecznione. Np. lepiej stać dziobem na południe, niż rufą.

EDIT - chociaż patrząc na skład, to Sea-Line Aluplus wygląda bardzo podobnie. Ciekawe ile tam jest w rzeczywistości tego rodanku miedzi. Cenowo też wygląda OK. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1