Skocz do zawartości

pomoc dla poczatkujacego

gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kolegów po kiju !

Błagam, niech mi ktoś wyjasni - narysuje

jak rzucac zeby sie nie robiła broda na multipli.

docisk ustawiam tak aby przyneta prawie wogóle sie nie opuszczała

w dół. Jeśli robie to lekko i wolno a kciuk jest na szpuli wtedy jakos to wychodzi ale w ten sposób nigdy nie uzyskam odległosci

a juz nie wspone o celności.

pozdrawiam,

gregor

Wiec pierwszy zestaw to kij Team Dragon 2,45m 7-25g multi to

Okuma Aveon 200LX i sa to najczesciej woblery od 5 - 12g

ale nie ukrywam ze próbuje też rzucac lżejszymi woblerami.

Drugi zestaw to Dragon Mystery Slidr 1,95 30-80, Okuma AL-200LX,

Slider 10, Skiner, Jack itp.

pozdrawiam,

gregor

Hmmm... zestawem castingowym łowiłem zaledwie tydzień ale może pomogę.

U mnie plecionka plątała się wtedy, gdy nie zatrzymywałem szpuli, a przynęta była już w wodzie. To może być jeden z powodów :D

Może także być tak, że plecionka jest stara, albo słaba jakościowo.

Okuma Aveon to raczej multik do średniej wielkości wabików. 5g jest już zdecydowanie za mało. Moim zdaniem, przy zerowej wprawie, możesz zaczynać dopiero od 15g!!! Później wraz ze wzrostem wprawy zejdziesz troszkę niżej ale ... będzie to oscylowało około 10g. Poniżej tej gramatury bedą pojawiały się znaczące problemy ... ktorych właśnie teraz jesteś świadkiem.

Drugi zestaw powinien chodzić bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam

Remek

kluczem jest dobór zestawu. Jeśli zrobisz to odpowiednio to będzie łatwiej i przyjemniej niż spinningiem. W Twoim przypadku zestaw pierwszy jest dobrze dobrany ale ... do innego przedziału przynęt (oczywiście chodzi o gramaturę).

Pozdrawiam

Remek

Remku ja właśnie przez to kiedyś się zniechęciłem... Miałem ABU C3 i łowiłem lekkimi przynętami - głównie błystkami bo miały swoją wagę.

Jednak i tak było ciężko i sprzedałem i multika i kij... :wacko: Lecz teraz powracam

Jednak i tak było ciężko i sprzedałem i multika i kij... :wacko: Lecz teraz powracam

Prawda jest taka, że początkowa inwestycja w zestaw castingowy (ten do lekkich przynęt) jest dość spora, porównując do spinningu ale na prawdę warto - zagrożenie? - nie chce się później z tym skończyć :D