Skocz do zawartości

jaka żyłka 0,20

grayo

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką żyłkę  0,20 możecie polecić? Chciałbym połowić na niej chociaż pół sezonu. Ostatnio używałem 0,22 dragona, mistralla itp ale niewytrzymywały długo, niewiem dlaczego. Po około  dwu miesięcznym łowieniu nie mogłem nawet zawiązać agrafki bo pękały przy zaciskaniu na węźle. Teraz schodzę nieco niżej i szukam czegoś solidnego.

W ubiegłym roku miałem Dragona HM 69. Nawinąłem na kołowrotek, zacząłem wiązać  coś nad wodą i podejrzliwie lekko się rwała. Po powrocie do domu sprawdzam rzeczywistą średnice i okazuje się że jest grubo przesadzona, mało tego wytrzymałość przesadzona (z tego co pamiętam) dwukrotnie -podczas wielu prób rzadko strzelała na węźle, zwykle gdzieś w środku długości sprawdzanego odcinka. Żyłkę przewinąłem ręcznie na oryginalną szpulkę i odesłałem w formie reklamacji do spinn.pl z moimi uwagami z zaznaczeniem że żyłka była już na kołowrotku i kilku metrów brakuje - reklamacja przyjęta.

Kupiłem Gamakatsu pod spinning i Gamakatsu flex pod bolonkę. Z biegiem czasu Gamakatsu spining zastąpiłem flexem i ten spisał się najlepiej.

W tym roku nawinę Gamakatsu super g-line

W dotychczasowym rankingu mam tak:

1 Gamakatsu flex

2 Gamakatsu spinning (z zieloną nalepką)

3 Konger Kevlon Steelon

4 Dragon 69

5 Jaxon jakiś tam

Zastanów się czy przelotki masz dobrej jakości. Mikrostruktura przelotek -zwłaszcza szczytowej) może Ci kasować żyłki

Edytowane przez dżemik

Piszesz o tym nowym D.A.M TECTAN Superior?

Czy też wspominasz stary, genialny produkt z lat 90-tych? ;)

No o tym nowym, póki co jest bardzo dobry ( mam trzy średnice 20, 25 i 30 ) no ale zobaczymy jak bedzie dalej.

A ten z lat 90 to byla rewelacja.

Pzdr.

Tarłoś

• Like 1

Tutaj pytałem http://jerkbait.pl/topic/36453-jaka-żyłka-020/?p=1404957

Wobec braku odpowiedzi sam sprawdziłem Sufix XL Strong 0,20mm. Jakość się nie zmieniła. Jest OK. Zarąbista szpulka. Jak rozpakowałem, byłem przekonany, że mi 25m przyponówki przysłali :lol:

Edytowane przez popper
  • Like 1

Trochę nowości u Strofta:

- ABR. Kolorek "hellbrau transparent" co oznacza jasny brąz. Ważniejsze jednak, że jest bardzo brakująca dotychczas opcja - dłuższy nawój. Są szpule 100 i 200 m, przy czym większa kosztuje niewiele więcej. Szpula jak zwykle zabezpieczona opaską z gąbki, doszedł jeszcze kartonik.

- Fluor - żółta fluo

- Fc1 i Fc2 - crystal clear (fluorocarbon).

Zakupiłem 0,22 ABR. Na sucho ciekawa, cholernie mocna, właściwości (miękkość, pokrycie) chyba identyczne co GTM. Oczywiście przegrubiona. 0,22 wyraźnie grubsza od np. Gamakatsu G-line Topcaster. Niemniej jednak dobra żyłka, trzeba tylko kupić oczko cieńszą niż potrzeba, jak pisze kolega wyżej.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1