Skocz do zawartości

Team Daiwa TD-X 2506CW

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.japantackle.com/previous_model_archives.htm

Takie małe resume.

Jego cena w Japonii, gdy wszedł do sprzedaży, wynosiła 84.000 jenów.

To więcej niż obecny exist.

Kołowrotek z filmu, chodzi podejrzanie głośno.

Trwałość?

Jeśli będziesz używał go zgodnie z przeznaczeniem, to najwyższa.

• Like 1

http://www.japantackle.com/previous_model_archives.htm

Takie małe resume.

Jego cena w Japonii, gdy wszedł do sprzedaży, wynosiła 84.000 jenów.

To więcej niż obecny exist.

Kołowrotek z filmu, chodzi podejrzanie głośno.

Trwałość?

Jeśli będziesz używał go zgodnie z przeznaczeniem, to najwyższa.

I jeszcze warto wspomniec ze nowe, nieuzywane egzemplarze nadal kosztuja wiecej niz obecny exist :)

• Like 2

TD-X 2506CW - skoro ma przeżyć nawet mojego syna to cieszę się z wyboru :). Kołowrotek będę najprawdopodobniej używał razem z phenixem mbx790-m dodam że zarówno kijek jak i kołowrotek są dla mnie nowością i mam nadzieje  że będzie to zestaw idealnie spasowany

Edytowane przez MATT1989

TD-X 2506CW - skoro ma przeżyć nawet mojego syna to cieszę się z wyboru :). Kołowrotek będę najprawdopodobniej używał razem z phenixem mbx790-m dodam że zarówno kijek jak i kołowrotek są dla mnie nowością i mam nadzieje  że będzie to zestaw idealnie spasowany

Widzę że to będą raczej ciężkie przynęty sądząc po wędce bo o ile dobrze kojarzę to kij do jakiś 20g i 17 lb. Jeśli mówimy o cięższym łowieniu to ten kołowrotek tego może nie wytrzymać.

I do kijów, jak do kijów... Po prostu wykombinowano je do lekutkiego łowienia cieniutkimi linkami...

Co nie znaczy, że bebeszków nie mają takich samych jak ich "normalni" bracia i siostry... :)

Acha, a jeszcze zauważyłem, że wątek ma tytuł "TD-X", a ta z filmiku to przecie zetka ( i po pudełku widać i po budzie bo iksica ma taką jak turki)...

Edytowane przez zorro

Mówię o nowych.

Nie żebym się tam chciał uparcie kłócić ale jak słowo daję specjalnych różnic nigdy nie czułem i też mówię o "nówkach z pudełka"...

Tak jakoś zawsze losowo się trafiały z tymi kulturami, raz zetka ładniej latała, raz iksica... Myślę, że to zależało tylko od konkretnego egzemplarza, a nie od całej linni bo przecie nie ma cudów żeby wszystkie identyczniutko spasowane i umazane z fabryki wychodziły. Zawsze jakieś drobne niuanse je różniły i to pewnie one robią te różniczki kulturowe.. :)

Toż ja kłócić się zajadle nie zamierzam ;)

Miałem w życiu dwa nowe tdz i trzy nowe tdx, w oparciu o taką próbę statystyczną się wypowiadam.

Jak wiadomo, dla poprawności obliczeń, wymagana próba wynosi co najmniej 30 elementów, więc jeszcze mi do niej daleko :P

Natomiast różnica w ilości łożysk 12+1 vs 9+1 mówi mi, że coś musi być na rzeczy.

Natomiast różnica w ilości łożysk 12+1 vs 9+1 mówi mi, że coś musi być na rzeczy.

Z moich doświadczeń z turkami x oraz z wynika, że akurat te 3 łożyska na wałku to wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o kulturę pracy :) Wydaje mi się, że jakość materiałów, z jakich jest wykonana przekładania oraz samo jej wykonanie i spasowanie kołowrotka robi wielką różnicę. Moja Zetka,w porównaniu z Xem śmiga jak wiatrak, a kilometrów linki nawinęła o niebo więcej :)

Z moich doświadczeń z turkami x oraz z wynika, że akurat te 3 łożyska na wałku to wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o kulturę pracy :) Wydaje mi się, że jakość materiałów, z jakich jest wykonana przekładania oraz samo jej wykonanie i spasowanie kołowrotka robi wielką różnicę. Moja Zetka,w porównaniu z Xem śmiga jak wiatrak, a kilometrów linki nawinęła o niebo więcej :)

Nie można zestawiać TDX i TDZ vs. turek X i Z.

Materiały użyte do budowy przekładni w TDZ i TDX oraz w turku Z są takie same.

Natomiast w turku X są już niestety słabsze, stąd słuszna uwaga, że różnica w pracy turka Z i X jest znaczna.

Toż ja kłócić się zajadle nie zamierzam ;)

Miałem w życiu dwa nowe tdz i trzy nowe tdx, w oparciu o taką próbę statystyczną się wypowiadam.

Jak wiadomo, dla poprawności obliczeń, wymagana próba wynosi co najmniej 30 elementów, więc jeszcze mi do niej daleko :P

No też parę "przerobiłem"... :)

No i tak wydedukowałem, że ta różnica trzech łożysk (a nawet tylko dwu bo przecie trzecie nie pracuje wcale, a tylko "se wisi" na wałku), to ni cholery nie czuć in plus jakiej różnicy w pracy maszyn, a nawet jakby te z plastikami były cichsze (tak mnie jakoś się wydaje)...

ale też tak se myślę, że każdy z nas ma jakieś tam tylko swoje odczucia...  Czasami jak kto złapie mój kołowrotek, to się dziwuje, że trzeba zjeść dwa śniadania żeby tym kręcić, a ja znowu jak capnę czyj ideał, to mi tak wszystko zara lata, kląska, stuka-sruka... :rolleyes:

Czyli jeden uwielbia kołowrotek "jak pusta blaszanka po marmoladzie", a dla drugiego idealny będzie jak ta sama pucha ino po brzegi z marmoladą... :lol: :lol: :lol:

Najważniejsze aby nam się tylko kręciły w dobrą stronę, a reszta - "pies z nią tańcował"... :)

• Like 1

Widzę że to będą raczej ciężkie przynęty sądząc po wędce bo o ile dobrze kojarzę to kij do jakiś 20g i 17 lb. Jeśli mówimy o cięższym łowieniu to ten kołowrotek tego może nie wytrzymać.

Inne daiwy(turki,emblemy itd) w roz.2500 bez problemu radziły sobie z przynętami w tej gramaturze więc czemu tdx2506cw miałby się posypać skoro bebechy i korpus ma praktycznie ten sam? 

Inne daiwy(turki,emblemy itd) w roz.2500 bez problemu radziły sobie z przynętami w tej gramaturze więc czemu tdx2506cw miałby się posypać skoro bebechy i korpus ma praktycznie ten sam? 

bo to jest 2506 a nie 2500 - i wazy 200 gram niecale a nie ok 250 jak inne Daiwy 2500.

Porownywanie TDX-C do Emblema to tak jak porownac zegarek Casio do grzechotki - oba moga byc made in Japan.

• 3 lata później...

Jak Ci sie trafi dobrze spasowany model to sie nada jak najbardziej. Mowie dobrze spasowany bo mialem dwa i w jednym pod przyneta cos grzechota "w brzuszku". Jesli chodzi o typ i rozmiar przynet do kolowrotek w sam raz. Do tego mala waga oraz super hamulec co przy polowie kropkow bardzo sobie cenie.

Edytowane przez Luckyguliver