pitt Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 dobrze, ze nie napisal, ze do 750 gram, pewnie i na to znalazlaby sie porada, zamiast wskazowki, ze w tak male ryby nie powinnismy w ogole mierzyc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Mi też jakoś tak wychodziło, ze dobry rozmiar to 15cm. Ryby od 40cm w górę.Zdarzało się na potworki po pół kilo (przynęty, nie ryby ) siadały ryby max 10cm większe od przynęty. Kiedyś trolowaliśmy z Peresadziakiem na jednym z jeziorek pod Galway, i własnie na bulldawg, chyba 50cm siadła ryba pod 60 Jako ciekawostka - w akwarium jak miałem szczupaki, to "jednoroczny" brat identycznego rozmiaru we wrześniu na wiosnę skończył jako przegryzka. Miał z 15 cm, jego "większy brat" 25cm. I niech ktoś powie ze dieta i odchudzanie wychodzą na zdrowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Dziękuję panowie za odpowiedzi i proszę nie kłóćcie się.Gdy już tylko skończy się kres ochronny szczupaka, to jeszcze raz szczegółowo przejrzę temat i wybiorę się do sklepu. Może pomożecie mi w jeszcze jednej kwestii? Otóż łowiąc na małe woblery często zdarza mi się, że po rzucie wobler zamiast normalnie płynąć zaczyna kręcić się wokół własnej osi, wygląda to jakby robił spiralę. Co robię źle? Łowiłem na żyłkę 16. Próbowałem wędkować z krętlikiem, przyponem i żyłką przywiązaną bezpośrednio do woblera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Dziękuję panowie za odpowiedzi i proszę nie kłóćcie się.Gdy już tylko skończy się kres ochronny szczupaka, to jeszcze raz szczegółowo przejrzę temat i wybiorę się do sklepu. Proponuje juz powoli kompletować, mniej pociągnie po kieszeni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Otóż łowiąc na małe woblery często zdarza mi się, że po rzucie wobler zamiast normalnie płynąć zaczyna kręcić się wokół własnej osi, wygląda to jakby robił spiralę. Co robię źle? Łowiłem na żyłkę 16. Próbowałem wędkować z krętlikiem, przyponem i żyłką przywiązaną bezpośrednio do woblera...To kara boża za podejscie bez szacunku do tych ryb Tak na serio - trochę musisz wzmocnić sprzęt którym łowisz.I tak na przekór - kopyto w opadzie i wirówka...Pomyśl nad kupieniem czegoś w rodzaju 6 calowego slug-go, ozbrój to w jeden hak offset, ew w niektórych miejscach dodaj do tego maz 10g oliwkę. Myślę, ze może się okazać, ze w Twojej wodzie mieszkają ryby większe niz 1 kilo, tylko nikt ich tam nie lowi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 zylka 16 bez przyponu docelowo na szczupaki? mam nadzieje, ze nie chesz sie tutaj w blokach spalic ... ??? reszta ja napisal kuba, linka 20 lb, przypon 15-20 lb, z jednej strony kretlik i ten koniec montujemy do linki, z drugiej strony nie potrzeba kretlika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Sądzę, że próbował wiązać żyłkę do przyponu, aby zdiagnozować przyczynę dlaczego wobler się kręci wokół osi, mam nadzieję tylko, że nie było wtedy przypadkiem brania Apeluję również, nie bój się dużych przynęt, sam kiedyś się obawiałem i wyszedłem na szczęście z tego obłędu.Jednak za 0,16 bez względu czy z przyponem czy bez należy się karny jeżyk 0,22 to moim zdaniem minimum i pamiętaj, że oprócz tego, że nie należy łowić za lekko dobieraj linkę do przynęty i wędki, czytaj forum i wszystko się rozjaśni.Magiczny link 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Pomyśl nad kupieniem czegoś w rodzaju 6 calowego slug-go, ozbrój to w jeden hak offset, ew w niektórych miejscach dodaj do tego maz 10g oliwkę.Możesz mi to jakoś prościej napisać, nie wiem co to slug-go, hak offset... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Za pomocą tego można znaleźć takie cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Możesz mi to jakoś prościej napisać, nie wiem co to slug-go, hak offset...No troche to mógł byś się wysilić wklep sobie w google i wszystko znajdziesz łacznie z poradami jak zbroić itp bo pewnie było by to twoje następne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Możesz mi to jakoś prościej napisać, nie wiem co to slug-go, hak offset...Nie trzeba googlem szukać, wystarczy zajrzeć w przepastne archiwa naszego portalu:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/szarpane-haribo-czy-guma-miekka-jerkowana-n-r179PolecamZ resztą, te artykuły odeszły już w duzej mierze w zapomnienie, patrząc na pytania i problemy na forum.Coraz bardziej myślę, ze w czasie rejestracji i każdemu userowi z mniej niż 100 postami powinno się wyswietlać - uzyj szukajki, sprawdź w artykułach.Ładnie ubrane w grzeczne słowa. Bo jak ze sztuką i muzyką, wszystko już było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Z resztą, te artykuły odeszły już w duzej mierze w zapomnienie, patrząc na pytania i problemy na forum.Coraz bardziej myślę, ze w czasie rejestracji i każdemu userowi z mniej niż 100 postami powinno się wyswietlać - uzyj szukajki, sprawdź w artykułach. ociples? od razu okazaloby sie, ze kogos dyskryminujemy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Otóż łowiąc na małe woblery często zdarza mi się, że po rzucie wobler zamiast normalnie płynąć zaczyna kręcić się wokół własnej osi, wygląda to jakby robił spiralę. Co robię źle? Łowiłem na żyłkę 16. Próbowałem wędkować z krętlikiem, przyponem i żyłką przywiązaną bezpośrednio do woblera...Co to za woblery?Możesz mieć za duże stery. Duży ster daje taki objaw. Albo krzywo wklejony ster. W pierwszym przypadku ster można podciąć i oszlifować. W drugim trzeba wobler ustawić podgięciem oczka. Na przeciwną stronę niż ta na którą wobler się wykłada. Można spróbować dociążyć dolną kotwicę ( jeśli jest ). Można też kupić nowe, sprawdzone woblery. Co będziesz szukał... Edytowane 28 Lutego 2014 przez skippi66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 A czy przykładowo taka guma będzie dobra na szczupaka? Ma ona 11 cm, jest to największa guma jaką na razie posiadam, warto próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Szczerze powiedziawszy to nie widziałem takiego ustrojstwa a trochę już widziałem Czyżby to mann's ? Ciekawa alternatywa dla off-setu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Tak, to mann's. Warto próbować na taką czerwoną gumę czy lepiej kupić np. białą z czarnym grzbietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Warto, spokojnie możesz kolego próbować, poza tym uzupełnij sobie arsenał o inne kolorystyki, tak, żebyś nad wodą był przygotowany na różne okresy brań i preferencje szczupaków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Witam!Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych wędkarzy:Na ryby zaczęłem chodzić w czerwcu zeszłego roku. Łowię na jeziorach PZW i paru prywatnych stawach. Łowię na głębokości do 4m.Rzadko łowię jakieś większe sztuki, najczęściej do 1kg (nie zabieram ryb z łowiska, lubię tylko "czuć" rybę na kiju).Jakiej wielkości i gramatury przynęty na niedużego szczupaka mi polecicie? Chodzi mi przede wszystkim o gumy i woblery (jedno i dwu częściowe). Jestem początkującym wędkarzem, proszę byście mi poradzili czy lepsze są duże czy małe przynęty?Fajnie gdybyście podali jakieś przykładowe przynęty skuteczne na nieduże szczupaki.Kup sobie Alge1. Moje dziecko wyciąga na nią szczupaki ;-) Ogólnie szczupak lub kolor zielony, więc sprawdzą się dodatki w tym kolorze. Poczytaj o biologii i ekperymentach na www.wedkarz.pl Edytowane 2 Marca 2014 przez fomadron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Warto, spokojnie możesz kolego próbować, poza tym uzupełnij sobie arsenał o inne kolorystyki, tak, żebyś nad wodą był przygotowany na różne okresy brań i preferencje szczupaków E tam czerwony jest najszybszy Kup sobie Alge1. Moje dziecko wyciąga na nią szczupaki ;-) Ogólnie szczupak lub kolor zielony, więc sprawdzą się dodatki w tym kolorze. Poczytaj o biologii i ekperymentach na www.wedkarz.plCo do Algi to faktycznie czasem prostota wygrywa lub pozornie wygrywa, bo wygłodniały szczupak + rzut trafiony w punkt prawie zawsze da rybę. Nie wiem jakim arsenałem wędzisk dysponuje autor tematu, ale jeśli wskazuje gumę to ew. na tą samą wędkę nie każmy mu łowić żelazem, oczywiście mogę być w błędzie, ale tylko co do arsenału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Co masz na myśli pisząc, że czerwony jest najszybszy? Edytowane 12 Marca 2014 przez patryk48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Co masz na myśli pisząc, że czerwony jest najszybszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Co masz na myśli pisząc, że czerwony jest najszybszy?Najszybciej coś złowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) A dlaczego tak sądzisz? Edytowane 12 Marca 2014 przez patryk48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 to tak jak samochody, czerwone są najszybsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 to tak jak samochody, czerwone są najszybszeWreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi