Skocz do zawartości

Wielkość przynęt na szczupaka

patryk48

Rekomendowane odpowiedzi

Mi też jakoś tak wychodziło, ze dobry rozmiar to 15cm. Ryby od 40cm w górę.

Zdarzało się na potworki po pół kilo (przynęty, nie ryby ;) ) siadały ryby max 10cm większe od przynęty. Kiedyś trolowaliśmy z Peresadziakiem na jednym z jeziorek pod Galway, i własnie na bulldawg, chyba 50cm siadła ryba pod 60 :D

Jako ciekawostka - w akwarium jak miałem szczupaki, to "jednoroczny" brat identycznego rozmiaru we wrześniu na wiosnę skończył jako przegryzka. Miał z 15 cm, jego "większy brat" 25cm. I niech ktoś powie ze dieta i odchudzanie wychodzą na zdrowie ;)

• Like 1

Dziękuję panowie za odpowiedzi i proszę nie kłóćcie się.

Gdy już tylko skończy się kres ochronny szczupaka, to jeszcze raz szczegółowo przejrzę temat i wybiorę się do sklepu. ;)

Może pomożecie mi w jeszcze jednej kwestii?

Otóż łowiąc na małe woblery często zdarza mi się, że po rzucie wobler zamiast normalnie płynąć zaczyna kręcić się wokół własnej osi, wygląda to jakby robił spiralę. Co robię źle? Łowiłem na żyłkę 16. Próbowałem wędkować z krętlikiem, przyponem i żyłką przywiązaną bezpośrednio do woblera...

Dziękuję panowie za odpowiedzi i proszę nie kłóćcie się.

Gdy już tylko skończy się kres ochronny szczupaka, to jeszcze raz szczegółowo przejrzę temat i wybiorę się do sklepu. ;)

Proponuje juz powoli kompletować, mniej pociągnie po kieszeni

• Like 1

Otóż łowiąc na małe woblery często zdarza mi się, że po rzucie wobler zamiast normalnie płynąć zaczyna kręcić się wokół własnej osi, wygląda to jakby robił spiralę. Co robię źle? Łowiłem na żyłkę 16. Próbowałem wędkować z krętlikiem, przyponem i żyłką przywiązaną bezpośrednio do woblera...

To kara boża za podejscie bez szacunku do tych ryb ;)

Tak na serio - trochę musisz wzmocnić sprzęt którym łowisz.

I tak na przekór - kopyto w opadzie i wirówka...

Pomyśl nad kupieniem czegoś w rodzaju 6 calowego slug-go, ozbrój to w jeden hak offset, ew w niektórych miejscach dodaj do tego maz 10g oliwkę. Myślę, ze może się okazać, ze w Twojej wodzie mieszkają ryby większe niz 1 kilo, tylko nikt ich tam nie lowi :P

• Like 2

Sądzę, że próbował wiązać żyłkę do przyponu, aby zdiagnozować przyczynę dlaczego wobler się kręci wokół osi, mam nadzieję tylko, że nie było wtedy przypadkiem brania :P

Apeluję również, nie bój się dużych przynęt, sam kiedyś się obawiałem i wyszedłem na szczęście z tego obłędu.

Jednak za 0,16 bez względu czy z przyponem czy bez należy się karny jeżyk ;)

0,22 to moim zdaniem minimum i pamiętaj, że oprócz tego, że nie należy łowić za lekko dobieraj linkę do przynęty i wędki, czytaj forum i wszystko się rozjaśni.

Magiczny link

• Like 1

Możesz mi to jakoś prościej napisać, nie wiem co to slug-go, hak offset...

Nie trzeba googlem szukać, wystarczy zajrzeć w przepastne archiwa naszego portalu:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/szarpane-haribo-czy-guma-miekka-jerkowana-n-r179

Polecam

Z resztą, te artykuły odeszły już w duzej mierze w zapomnienie, patrząc na pytania i problemy na forum.

Coraz bardziej myślę, ze w czasie rejestracji i każdemu userowi z mniej niż 100 postami powinno się wyswietlać - uzyj szukajki, sprawdź w artykułach.

Ładnie ubrane w grzeczne słowa. Bo jak ze sztuką i muzyką, wszystko już było :P

Z resztą, te artykuły odeszły już w duzej mierze w zapomnienie, patrząc na pytania i problemy na forum.

Coraz bardziej myślę, ze w czasie rejestracji i każdemu userowi z mniej niż 100 postami powinno się wyswietlać - uzyj szukajki, sprawdź w artykułach.

ociples? od razu okazaloby sie, ze kogos dyskryminujemy :P

• Like 2

Co to za woblery?

Możesz mieć za duże stery. Duży ster daje taki objaw. Albo krzywo wklejony ster. W pierwszym przypadku ster można podciąć i oszlifować. W drugim trzeba wobler ustawić podgięciem oczka. Na przeciwną stronę niż ta na którą wobler się wykłada. Można spróbować dociążyć dolną kotwicę ( jeśli jest ). Można też kupić nowe, sprawdzone woblery. :)

Co będziesz szukał...

Edytowane przez skippi66

Witam!

Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych wędkarzy:

Na ryby zaczęłem chodzić w czerwcu zeszłego roku. Łowię na jeziorach PZW i paru prywatnych stawach. Łowię na głębokości do 4m.

Rzadko łowię jakieś większe sztuki, najczęściej do 1kg (nie zabieram ryb z łowiska, lubię tylko "czuć" rybę na kiju).

Jakiej wielkości i gramatury przynęty na niedużego szczupaka mi polecicie? Chodzi mi przede wszystkim o gumy i woblery (jedno i dwu częściowe).

Jestem początkującym wędkarzem, proszę byście mi poradzili czy lepsze są duże czy małe przynęty?

Fajnie gdybyście podali jakieś przykładowe przynęty skuteczne na nieduże szczupaki.

Kup sobie Alge1. Moje dziecko wyciąga na nią szczupaki ;-) Ogólnie szczupak lub kolor zielony, więc sprawdzą się dodatki w tym kolorze. Poczytaj o biologii i ekperymentach na www.wedkarz.pl

Edytowane przez fomadron

Warto, spokojnie możesz kolego próbować, poza tym uzupełnij sobie arsenał o inne kolorystyki, tak, żebyś nad wodą był przygotowany na różne okresy brań i preferencje szczupaków  :D

E tam czerwony jest najszybszy :D

Kup sobie Alge1. Moje dziecko wyciąga na nią szczupaki ;-) Ogólnie szczupak lub kolor zielony, więc sprawdzą się dodatki w tym kolorze. Poczytaj o biologii i ekperymentach na www.wedkarz.pl

Co do Algi to faktycznie czasem prostota wygrywa lub pozornie wygrywa, bo wygłodniały szczupak + rzut trafiony w punkt prawie zawsze da rybę. Nie wiem jakim arsenałem wędzisk dysponuje autor tematu, ale jeśli wskazuje gumę to ew. na tą samą wędkę nie każmy mu łowić żelazem, oczywiście mogę być w błędzie, ale tylko co do arsenału ;)

• 2 tygodnie później...