Skocz do zawartości

Wędka na blanku Phenix UMBX S700M czy st croix legend tournament bass do 18g

niedzwiedzik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam dylemat którą wędkę wybrać do sandacza. Główne przynęty to gumy z główkami do 15gram. Zastanawiam się nad wędką wykonana na blanku Phenixa UMBX S700M lub st croixie legend tournament bass TBS68MXFCzy miał ktoś do czynienia z tymi wędkami? Dzięki.

Edytowane przez niedzwiedzik

jeśli do 15g , to z St.Croix polecam Xtreme 68MXF (5C68MXF-B ), w podbiciu prawdziwy ultra-extra-fast, pod obciążeniem gnie się praktycznie w pełną parabolę i mimo stosunkowo delikatnego tipu jest bardzo czuły, naprawdę warto dołożyć, ale wg mnie ten szczyt wymaga zbrojenia w tytany

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Tournament 12lb, 18g mocno niedoszacowany - dla niego zabawa zaczyna się od 15g +guma, szczyt wycieniowany w miarę delikatny, dół mocny i sztywny.

UMB S700M delikatniejszy, dużo głębiej się ugina.

Jeżeli częściej na agrafce zawiśnie u ciebie przynęta lżejsza niż 15g, to Phenix wydaje się stosowniejszy.

P.S.

Jest jeszcze Tournament do 14g w X-fast i moim zdaniem tego należałoby porównywać z w/w Phenix'em :)

Oba te kije a zwłaszcza Tournament do 18g moim zdaniem są nieco za mocne do łowienia na podane przez ciebie przynęty w podanych warunkach.

Samo branie przy klasycznym pstryku sandacza to w piętach poczujesz ;)

Chodzi raczej o napięcie linki i wyczucie opadu przy główce 7g :huh:

Dobry Wieczór jak napisał kolega Karol ,każdy z nas łowi kijami nie tylko z pracowni i na pewno te kijaszki przeciąży i pisać 2 lub 5  g przy przeciążeniu wędki przy łowieniu ryb to jest pikuś dla dobrego kija z pracowni a na pewno większość z nas to robi, więc po co robić wodę z mózgu i tak każdy z nas dobiera sobie blank,, wędka uzbrojona,, pod swoje potrzeby dotyczące wód  na których łowimy i ryb  jakie mamy  łowić,czy to Phenix ,ST,Batson ,Lamiglas,Loomis,F-art, czy inne to jest to co się komu podoba i czy nie.

Jeśli kolegów uraziłem swoimi postem toooooo sorry.

Pozdrawiam

To jest bardzo poważne oskarżenie imienniku mój. Jesteś pewien? Nie sądzę aby taka firma pozwoliła sobie na takie zagrywki, za dużą mają popularność, dobrą opinię i sprzedaż chyba też niczego sobie. Tożto by był strzał nie w kolano, a w głowę...

jak kto rozumie przeciążyć ?

Ja np. jako pewnie jeden z niewielu uważam , że St.Croix bardzo prawidłowo opisane :), a to dlatego, że w podanym zakresie wędka pracuje optymalnie, tzn.

- ładuje się prawidłowo

- mamy pełną kontrolę nad przynętą

- wędka nie traci na czułości

to że np. 70MF można rzucić bez obawy o kij 3" gumą na główce 25g spokojnie - TO NIE ZNACZY, ŻE TRZEBA :) -rzucisz, poleci, nawet daleko :), tylko, że kij w prowadzeniu przynęty straci na czułości (pomijam słabe podbicie, bo nie na całym świecie łowią jak MY)

jak kto rozumie przeciążyć ?

Ja np. jako pewnie jeden z niewielu uważam , że St.Croix bardzo prawidłowo opisane :), a to dlatego, że w podanym zakresie wędka pracuje optymalnie, tzn.

- ładuje się prawidłowo

- mamy pełną kontrolę nad przynętą

- wędka nie traci na czułości

to że np. 70MF można rzucić bez obawy o kij 3" gumą na główce 25g spokojnie - TO NIE ZNACZY, ŻE TRZEBA :) -rzucisz, poleci, nawet daleko :), tylko, że kij w prowadzeniu przynęty straci na czułości (pomijam słabe podbicie, bo nie na całym świecie łowią jak MY)

..mam 70MF i przy 25-30gr ten kij żyje...nie zauwazyłem żadnej straty na czułości.. ;)

Miałem UMBXS-700M i był to dla mnie najlepszy kij do przynęt jigowych na główkach 10-25g. Dowiedziałem się o tym dopiero po wypróbowaniu Stc Legend Elite 68MXF. Chciałem odkupić, ale gość, któremu sprzedałem Phenixa za nic nie chciał odsprzedać ;).

Jeżeli chodzi o wspomniane Stc to dla mnie był to kij 15-20g ołowiu i gumiś 3", mniej ani nie czułem, ani nie widziałem pracy przynęty, powyżej nie mogłem skutecznie zaciąć przy pletce 10lb. 

O ile pomimo niechęci do jednoskładów UMBX mnie kusi to Stc w tym modelu zdecydowanie nie. Mógłbyś conajwyżej spróbować Stc 5S63MLXF do 1/2, byłby ok.

Cześć, mam dylemat którą wędkę wybrać do sandacza. Główne przynęty to gumy z główkami do 15gram. Zastanawiam się nad wędką wykonana na blanku Phenixa UMBX S700M lub st croixie legend tournament bass TBS68MXFCzy miał ktoś do czynienia z tymi wędkami? Dzięki.

Łowie identycznie i miałem ten sam dylemat przed wyborem wędki. Miałem w rękach i krótkim teście kilka kijków obu firm i zdecydowalem się na Phenixa karabela  . Jestem bardzo zadowolony. Jest super czuła  ładuje bardzo dobrze ( 5gr. główka rzuce 40m ) leciutka i super wyważona  jest taka jaką sobie wymarzyłem i zrobiona na zamówienie .

• 2 miesiące temu...

Pytanie do użytkowników UMBX s700m.

Czy ten blank ogarnie od gum 2 cale(kopytko relaxa itp.) z 7/10 gramami - do gum 3 cale na 18 gramach ołowiu? Na wyrośnięte garby, szczupaki i sandacze z opadingu? Jak inne wrażenia z użytkowania?

z góry dzięki za podzielenie się wrażeniami

• Like 1