niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Cześć, mam dylemat którą wędkę wybrać do sandacza. Główne przynęty to gumy z główkami do 15gram. Zastanawiam się nad wędką wykonana na blanku Phenixa UMBX S700M lub st croixie legend tournament bass TBS68MXF. Czy miał ktoś do czynienia z tymi wędkami? Dzięki. Edytowane 25 Lutego 2014 przez niedzwiedzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) jeśli do 15g , to z St.Croix polecam Xtreme 68MXF (5C68MXF-B ), w podbiciu prawdziwy ultra-extra-fast, pod obciążeniem gnie się praktycznie w pełną parabolę i mimo stosunkowo delikatnego tipu jest bardzo czuły, naprawdę warto dołożyć, ale wg mnie ten szczyt wymaga zbrojenia w tytany Edytowane 25 Lutego 2014 przez bazyloss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 A tak w ogóle to Dobry Wieczór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Tournament 12lb, 18g mocno niedoszacowany - dla niego zabawa zaczyna się od 15g +guma, szczyt wycieniowany w miarę delikatny, dół mocny i sztywny.UMB S700M delikatniejszy, dużo głębiej się ugina.Jeżeli częściej na agrafce zawiśnie u ciebie przynęta lżejsza niż 15g, to Phenix wydaje się stosowniejszy. P.S.Jest jeszcze Tournament do 14g w X-fast i moim zdaniem tego należałoby porównywać z w/w Phenix'em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Tasiek a który według Ciebie bardziej jest czuły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 A jakimi główkami najczęściej będziesz łowił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 7-15 g+ guma , lowiska max 5m, jeziora i jak te wedki przekazują branie ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Oba te kije a zwłaszcza Tournament do 18g moim zdaniem są nieco za mocne do łowienia na podane przez ciebie przynęty w podanych warunkach.Samo branie przy klasycznym pstryku sandacza to w piętach poczujesz Chodzi raczej o napięcie linki i wyczucie opadu przy główce 7g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Hehe Oki wiec z croixa moze cos do 14g byłoby odptymalne bo ten opisany do 10gram bedzie zadelikatny . Jedynie mam dylemat czy brac croixa czy zbroić na phenixie wędkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jedynie mam dylemat czy brac croixa czy zbroić na phenixie wędkę .A to już zależy od indywidualnych upodobań.Mi bardziej leżą St.Croix'y, ale ja łowie na główki 15-30g w nurcie Odry Najlepiej byłoby pomacać po kilka modeli z obu firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 To by była najlepsza opcja , lecz mieszkam na Mazurach i w pobliżu nie mam gdzie nawet pooglądać croixow a co mowić wedki z pracowni . ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Moim zdaniem powinieneś celować w kijek 10 funtowy.No chyba, że w twoim łowisku na 10 złowionych sandaczy 8 ma ponad 4kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Hehe dobrze zeby te 10 miało razem 4kg hihi . Najczęstsze sztuki to ok 1-2.5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 TBS610MLXF wystarczy w zupełności, chyba że budżet nieograniczony, wtedy posłuchaj rady @bazylossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) jeśli St.Croix, to na pewno nie fabryczny, płacić za stalowe ramki pomalowane na kolor Tytanowy tyle co za ramki naprawdę Tytanowe, to jakieś żart ze strony producenta Edytowane 25 Lutego 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siek Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Dobry Wieczór jak napisał kolega Karol ,każdy z nas łowi kijami nie tylko z pracowni i na pewno te kijaszki przeciąży i pisać 2 lub 5 g przy przeciążeniu wędki przy łowieniu ryb to jest pikuś dla dobrego kija z pracowni a na pewno większość z nas to robi, więc po co robić wodę z mózgu i tak każdy z nas dobiera sobie blank,, wędka uzbrojona,, pod swoje potrzeby dotyczące wód na których łowimy i ryb jakie mamy łowić,czy to Phenix ,ST,Batson ,Lamiglas,Loomis,F-art, czy inne to jest to co się komu podoba i czy nie.Jeśli kolegów uraziłem swoimi postem toooooo sorry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 To jest bardzo poważne oskarżenie imienniku mój. Jesteś pewien? Nie sądzę aby taka firma pozwoliła sobie na takie zagrywki, za dużą mają popularność, dobrą opinię i sprzedaż chyba też niczego sobie. Tożto by był strzał nie w kolano, a w głowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 jak kto rozumie przeciążyć ? Ja np. jako pewnie jeden z niewielu uważam , że St.Croix bardzo prawidłowo opisane , a to dlatego, że w podanym zakresie wędka pracuje optymalnie, tzn. - ładuje się prawidłowo- mamy pełną kontrolę nad przynętą- wędka nie traci na czułości to że np. 70MF można rzucić bez obawy o kij 3" gumą na główce 25g spokojnie - TO NIE ZNACZY, ŻE TRZEBA -rzucisz, poleci, nawet daleko , tylko, że kij w prowadzeniu przynęty straci na czułości (pomijam słabe podbicie, bo nie na całym świecie łowią jak MY) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedzik Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 No co słyszałem ze St croix opisany od 5-18g, jest nie prawidłowy opisany ponieważ zle czuć opad lekkich przynęt takich jak 7-12g +guma. Nie testowałem tego jedynie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 jak kto rozumie przeciążyć ? Ja np. jako pewnie jeden z niewielu uważam , że St.Croix bardzo prawidłowo opisane , a to dlatego, że w podanym zakresie wędka pracuje optymalnie, tzn. - ładuje się prawidłowo- mamy pełną kontrolę nad przynętą- wędka nie traci na czułości to że np. 70MF można rzucić bez obawy o kij 3" gumą na główce 25g spokojnie - TO NIE ZNACZY, ŻE TRZEBA -rzucisz, poleci, nawet daleko , tylko, że kij w prowadzeniu przynęty straci na czułości (pomijam słabe podbicie, bo nie na całym świecie łowią jak MY)..mam 70MF i przy 25-30gr ten kij żyje...nie zauwazyłem żadnej straty na czułości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 więc nie ma sensu ciągnąć tematu, mamy kompletnie inne zdanieacha , miałem, łowiłem nim dwa sezony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Miałem UMBXS-700M i był to dla mnie najlepszy kij do przynęt jigowych na główkach 10-25g. Dowiedziałem się o tym dopiero po wypróbowaniu Stc Legend Elite 68MXF. Chciałem odkupić, ale gość, któremu sprzedałem Phenixa za nic nie chciał odsprzedać . Jeżeli chodzi o wspomniane Stc to dla mnie był to kij 15-20g ołowiu i gumiś 3", mniej ani nie czułem, ani nie widziałem pracy przynęty, powyżej nie mogłem skutecznie zaciąć przy pletce 10lb. O ile pomimo niechęci do jednoskładów UMBX mnie kusi to Stc w tym modelu zdecydowanie nie. Mógłbyś conajwyżej spróbować Stc 5S63MLXF do 1/2, byłby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 zacznijmy od tego, że ogromna większość wędek w USA nie jest opisanych dla Polaków i zakres odnosi się do Rigów, a taki Craw 4-5" + sinker 5-7g, to już ciężkie i stawia duży opór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Cześć, mam dylemat którą wędkę wybrać do sandacza. Główne przynęty to gumy z główkami do 15gram. Zastanawiam się nad wędką wykonana na blanku Phenixa UMBX S700M lub st croixie legend tournament bass TBS68MXF. Czy miał ktoś do czynienia z tymi wędkami? Dzięki.Łowie identycznie i miałem ten sam dylemat przed wyborem wędki. Miałem w rękach i krótkim teście kilka kijków obu firm i zdecydowalem się na Phenixa karabela . Jestem bardzo zadowolony. Jest super czuła ładuje bardzo dobrze ( 5gr. główka rzuce 40m ) leciutka i super wyważona jest taka jaką sobie wymarzyłem i zrobiona na zamówienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Pytanie do użytkowników UMBX s700m. Czy ten blank ogarnie od gum 2 cale(kopytko relaxa itp.) z 7/10 gramami - do gum 3 cale na 18 gramach ołowiu? Na wyrośnięte garby, szczupaki i sandacze z opadingu? Jak inne wrażenia z użytkowania? z góry dzięki za podzielenie się wrażeniami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi