Skocz do zawartości
  • 0

Chaos na forum

grunwald1980

Pytanie

Zaobserwowalem jak wielu innych zreszta ze na forum jest chaos, tzn. jest kilka tematow typu "kij na klenia" , "zylka" itp.Jedna osoba stara sie to w jakis sposob porzadkowac dodajac do kolejnego powtarzajacego sie tematu linki z poprzednich tematow, ta osoba jest @Pitt.Moze znalazloby sie kilku wolontariuszy (gdyby moderacja wyrazila chec do takiego przedsiewziecia) i kazdy z nich wzialby na siebie przeszukiwanie forum w celu znalezienia podobnych tematow.Jedna osoba szukalaby wszytskiego na temat zylek, inna plecionek, jeszcze inna o kijach pod dany gatunek ryby.Byloby przyjemniej szybciej i bardziej na bogato.Oczywiscie nie chodzi mi o watki autorskie w dzialach lurebuilding czy rodbuilding, tylko o dzial "Ogolne", "Spinning", "Baitcasting" nie wiem jak w innych dzialach bo sie w nich nie poruszam.

Gdyby to nie przeszlo bo wiele z tym pracy i zamieszania mogloby wystapic, to proponuje rozbudowanie niektorych dzialow.Podam przyklad,w  dziale "Spinning" mozna podpiac takie tematy jak:

-ryby i wszytsko co z nimi zwiazane

-techniki polowu ryb

-zylki

-plecionki

-kolowrotki

-wedki

-akcesoria wedkarskie

-odziez

-testy sprzetu wedkarskiego

Co by to zmienilo.

Bylaby jedna strona w dziale spinning, na ktorej widnialoby tylko kilka temat, w tych tematach bylyby zakladane watki stosowne do tematu.W tej chwili mamy w dziale spinning (nie tylko w nim ale podaje go jako przyklad) mamy 91 stron na kazdej 30 watkow, z czego ostatnie z roku 2005.Co za tym idzie?Sukcesywnie powtarzaja sie te same pytania bo nikomu nie chce sie czytac ani szukac, a tematy wartosciowe spadaja na dalszy plan.Wiele osob, ktorzy maja juz dosc nie podejmuja polemiki w nowych tematach bo nie chca setny raz mowic o tym samym, a kazdy nowy z iloscia postow 1 zakladajac temat "jaki kij na klenia" dostajacy odpowiedz "poszukaj w wyszukiwarce", odpowiada "jak ci sie nie podoba to sie nie wypowiadaj" i wtedy sie zaczyna magiczne "sorry za offtop ale...." i kilka stron zamiast o kiju na klenia (chociaz byloby to samo co w innych tematach) kloci sie kto ma racje , poruszane problemy Pzw, klusownikow a nawet zimy.Ostatnio czytalem temat w dziale rodbuilding "Jesiorowe pstragi i okonie z brzegu" tak bogatego materialu, zdrowej i kulturalnej polemiku ze strony kilku doswiadczonych wedkarzy (w tym budujacych wedki) dawono na forum nie czytalem.

Forum staloby sie bardziej przejrzyste, bardziej tematyczne i mniej offtopowe, byc moze powrociloby do lask osob, ktore juz swoje powiedzieli i coraz wiecej maja do powiedzenia ale nie chce im sie przebijac przez "narybek" oraz strony gratkow.

wydaje mi sie ze temat mozna rozwazyc.Zpodobna inicjatywa wystartowalem cos kolo 1.5 roku temu na drodze prywatnej do jednego z moderatorow, do tej pory nie uzyskalem odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Witek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jedynym rozsadnym rozwiazaniem byloby nie odpowiadac na debilne pytania, stawiane po raz 100-tny w tym samym miesiacu ... nie wierzycie? forum spinning, pytanie o najciensza plecionke na okonia, toczka w toczke jak takie samo pytanie z przed 2-3 tygodni i nawet 90% odpowiedzi tak samo glupie ... toc to jakies pierdolone deja vu ... sorry za to wulgarne deja vu, ale zaden szanujacy sie mozg nie jest w stanie tego wytrzymac :doh:

http://jerkbait.pl/blog/8/entry-42-dzien-swiszcza/

• Like 11

• 0

jedynym rozsadnym rozwiazaniem byloby nie odpowiadac na debilne pytania, stawiane po raz 100-tny w tym samym miesiacu ... nie wierzycie? forum spinning, pytanie o najciensza plecionke na okonia, toczka w toczke jak takie samo pytanie z przed 2-3 tygodni i nawet 90% odpowiedzi tak samo glupie ... toc to jakies pierdolone deja vu ... sorry za to wulgarne deja vu, ale zaden szanujacy sie mozg nie jest w stanie tego wytrzymac :doh:

http://jerkbait.pl/blog/8/entry-42-dzien-swiszcza/

:lol:  :lol:  :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:

• Like 2

• 0

Hej koledzy, nie w tym rzecz. Chyba...

Jak powstał Jerkbait każde pierwsze pytanie było nowe. Minęło ileś lat i ludzie nie chcą wracać do tyłu (czyt. szukać w wyszukiwarce), dlatego zadają (dla was to samo) pytanie, które dla nich jest nowe. Może chociażby dlatego, że rynek sprzętu wędkarskiego podlega modzie i to co było 5 lat temu modne, dzisiaj nie jest. Dotyczy to głównie sprzętu dostępnego w sklepach.

Można się złościć, karcić stwierdzeniem - poszukać nie łaska! i tak tego nie zmienicie. Jeszcze nikomu nie udało się nagiąć świata pod własne oczekiwania. Więc wątpię, że Jerkbait to zrobi ;)

• Like 2

• 0

Joker ma rację, "dobra" żyłka na okonia z tematu z 2011 roku mogła być dobra wtedy, a teraz? To samo jest z każdym innym sprzętem. Trudno wymagać, aby ktoś, kto chce kupić coś "nowego i dobrego" czytał tematy sprzed roku, dwóch, czy trzech ..... Świat się zmienia ..... 

• Like 1

• 0

Naginanie swiata pod wlasne oczekiwania jest kazdy nowy/stary temat.Kazdy zakladajacy nowy temat na temat sprzetu tzn wedek kolowrotkow to osoba, ktora ma niski staz na jerkbait.pl.Nikt nie chce nikogo zmieniac prosic aby szukal, wystarczy nie dac im mozliwosci do tego aby postepowali zle.Jak ktos otworzy w nocy sklep i pozostawi bez ochrony a zawisci na drzwiach napis "prosze nie krasc bo sklep przez caly czas jest bez ochrony" to sie moze zdziwic z rana.Tematy moze i byly zakladane kilka lat temu wiele sie zmienia to fakt, lecz co stoi na przeszkodzie aby zmienialo sie to w jednym watku a nie w stu.Dobry przyklad dal @Pitt, w ciagu ostatnich dwoch tygodni ten sam temat te same odpowiedzi.Czy nastapil tak wielki postep technologiczny w ciagu dwoch tygodni ?Odpowiem za ciebie.Nie :) .Przypomina mi sie cos co sie nazywa PZW (prosze mnie nie zrozumiec zle, daje tylko taki przyklad) wielu ludzi narzeka i kwituje to takim stwierdzeniem "po co sie nad tym zastanawiac i tak nic nie zrobimy" albo "gdyby to odemnie zalezalo to...." Jerkbait.pl jest w tak komfortowym polozeniu, ze od niego to zalezy, wystarczy chciec i dac przyklad wszytskim.Najbardziej nie lubie swtierdzen "i tak nic nie zrobicie" , "mnie to nie dotyczy wiec mnie to nie obchodzi".Odbiegajac troche od tej rozmowy a nawiazujac do zmian, bardzo mi brakuje jakiegos loga C&R.I tu znowu wywolam @Pitta osobe, w swoim blogu opisal swoja postawe wzgledem C&R, udostepnil logo, ktore sam wykonal.(Pitta osobiscie nie znam nie darze go ani sympatia ani antypatia, wedlug mnie jest uzytkownikiem jak wielu innych i jak niewielu wsrod nich stara sie poprawiac wizerunek forum).Mysle ze logo C&R (niezaleznie w jakiej postaci) powinno byc na stale zwiazane z logiem jak i nazwa portalu Jerkbait.pl

P.s

Niekoniecznie to co bylo 5 lat temu jest niemodne, wartosc merytoryczna z tamtych lat ma sie tak samo do nowych modnych tematow, jak shimano z lat 90 do najnowszych 13 lozyskowych jaxonow.

Edit.

Prosze nie wyskakujcie z zylkami czy jakimis innymi woderami.Tu nie o to chodzi.Jesli zylki maja stanac na drodze to ja dziekuje.Proponuje za to zalozyc od razu temat, zylka na okonia, ktora jeszcze nie powstala a jest o niebo lepsza od tej z 2011 roku.Odpowiedzi bedziesz mial wielu, wielu sie znajdzie takich co je testowalo.Taki temat proponuje zalozyc w dziale nowosci , ktorym tez z racji potrzeby moglby zaistniec.

Edytowane przez grunwald1980
  • Like 1

• 0

Namnoży nam się zaraz działów. :)

Czy potrzebnie? Nie mnie oceniać, ale panowie, ile to wysiłku odgrzać temat sprzed roku czy dwóch?

Dodać swoje pięć groszy, zapytać o coś nowego?

Aż tak nas pali potrzeba bycia założycielem - prekursorem, nowego tematu o tym samym?

Jeśli tak, jeśli chcemy by nasz wątek tętnił życiem, to kiedyś w stanie delikatnego upojenia alkoholowego wymyśliłem kilka tematów z tak zwanym "potencjałem".

Dwa z nich to  - "Czy chrześcijanie powinni łowić na sprzęt produkowany w krajach pogańskich" i "Multiplikator, ręka prawa czy lewa, jako oznaka przynależności politycznej".

Tym, którzy lubią idące w nieprzyzwoite odsłony tematy, powyższe dedykuję. :P  ;)

Reszcie polecam odgrzewanie, może niepopularnych, ale napakowanych informacjami "kotletów".

Dla mnie informacje o sprzęcie sprzed 2 - 3 lat są znacznie bardziej wartościowe od dyskusji nad zdjęciem z katalogu 2014, bo przez te lata ktoś już tym sprzętem łowił, jakąś opinie ma, warto odgrzać. :)

• 0

Darek :)

Czy namnozy nam sie dzialow? 

Ja to widze tak.Wchodzimy w dzial spinning i mamy:

-wedki

-kolowrotki

-przynety

-zylki i plecionki

-akcesoria

-odziez

Wchodzimy w podtematy- wedki  i mamy

-wedka na klenia 

-wedka na bolenia

-wedka na sandacza

-wedka na okonia

-wedka na suma

-rozne wedki

I tutaj w danych podtematach powstaja tematy na temat wedek, czy to ze wzgledu na dlugosc, rodzaj lowiska, producent, wlasne preferencje.Nie wiem jak wielka trzeba miec fantazje aby w podtemacie wedka na klenia, zakladac kolejne tematy, ile ich bedzie 10? byc moze ale nie beda sie powtarzaly.

Wchodzimy w podtemat -kolowrotki

-do 300zl Badz jak ktos woli klasa niska

-do 500zl  klasa srednia 

-do 700zl  klasa wyzsza

-do 1000zl klasa wysoka

-powyzej 1000zl klasa najwyzsza

Zakladam ze nie znajda sie takie rodzynki ktore beda pytaly o ten sam kolowrotek w roznych przedzialach cenowych  (klasach) badz beda sobie zdawaly sprawe ze zauber 2000 jest tak samo wytrzymaly jak 4000 jesli bedzie uzywany w odpowiednim zestawie.W kazdym podtemacie niech trwa dyskusja niech sie tworza nowe tematy w zwiazku z kolowrotkami ktore znajduja sie w danej przedziale cenowym.

Podam przyklad, ktos wchodzi w kolowrotki do 300zl zaklada temat "kolowrotek do orki"  padnie kilka propozycji w przedziale cenowym do 300zl.Ktos inny tez bedzie chcial kolowrotek do orki ale ma wiekszy budzet, nic nie stanie na przeszkodzie aby zalozyc temat w innym podtemacie, poprostu padna inne odpowiedzi.Mozna by powiedziec, no dobra po co takie same tematy w roznych podtematach.Po to aby ulatwic szukanie odpowiedzi na konkretne pytania , przyklad "szukam kolowrotka pod bolenia do 300zl" na trzeciej stronie pada odpowiedz tp sw4000xg '01, na kolejnej stronie stella 4000fe.Ale to nie sa kolowrotki do 300zl wiec jest zamieszanie i 5 kolejnych postow klotni tudziez propozycji dozbieraj sobie, sprzedaj nerke.

Zylki i plecionki to nawet chyba nie musze tlumaczyc jakby to wygladalo.W kazdym podtemacie powstaja tematy nawiazujace do podtematu.

Nie trzeba bedzie przewijac sie przez setki stron spinningu aby znalezc info na temat wedki jaka chcemy kupic/zrobic.Wejdzie sie w dany podtemat, przeszuka sie czy jest temat zwiazany z naszym problemem, jesli tak to bierzemy w nim udzial, jesli nie to taki zakladamy.

Jestem pewny ze w takim podtemacie "wedka na bolenia" znalazloby sie tyle cennych tematow a w nich informacji, wszytsko byloby tak czyste i przejrzyste ze poruszanie po forum byloby wielka przyjemnoscia, poprostu byloby bardziej profesionalne.

Nie chce nikogo namawiac ani przekonywac, nie mam w tym zadnego interesu ani nie mam parcia na zaistnienie, pokazanie sie badz zablysniecie.Dziele sie tym o czym mysle i co wedlug mnie mogloby sie poprawic na forum.Rownie dobrze nic moze sie nie zmieniac a zycie i tak bedzie sie toczylo, normalka.

Zastanowcie sie jeszcze nad jednym, gdyby w dziale wiesci z nad wody nie byloby podtematow

-sumy

-jazie

-klenie

-bolenie

itp (a jest ich mnostwo i jakos nie ma z tym problemow a wrecz przeciwnie)

to jakby to wygladalo

sum, jaz,jaz,klen,szczupak,leszcz,leszcz,szczupak,okon i tak przez kilkaset stron, pomiedzy kazda ryba postawcie sobie kilka stron gratek, oraz dochodzen czy ryba napewno miala tyle cm, pozniej tlumaczcie przez kilka stron o ktora rybe chodzi.Ale jak ktos zapyta czy w tym miesiacu ktos zlowil klenia :) to prosze nie odsylajcie go do skorzystania z wyszukiwarki :)

Czolem, kluski z rosolem :P

• 0

... i wracamy do punktu wyjścia :( Bardzo mi się podoba idea odgrzewania starych tematów, to po prostu wspaniały pomysł .... tylko jak sami zauważyliście tematów "wędka na klenia" było w ciągu ostatniego roku np. kilkanaście ..... i który mam "odgrzać"? Natomiast gdyby był już taki jeden "zbiorczy" temat (jak kolega wyżej proponuje), wtedy faktycznie można by to jakoś uporządkować i odgrzewać, odgrzewać ...... i odgrzewać :)

• 0

O tym pisalem w pierwszym poscie mozna poszukac wszytskich pokrewnych tematow i umiescic w podtematach.Szuka sie informacji na temat wedki na klenia wchodzi sie w podtemat a tam juz kilka starych tematow + mozna zakladac nowe.frum by stanelo w miejscu ? nie sadze, tyle nowych ludzi i nowych pytan, porownania starego sprzetu do nowego, podwazanie starych teori, budowanie nowych.Idac tylko do przodu i nie patrzac na to co juz bylo jest nie w porzadku wobec tych, ktorzy poswiecili tak wiele czasu i energi aby to forum doszlo do takiej formy w jakiej sie znajduje (chodzi mi o to ze jest to najbardziej wypasione forum dotyczce drapieznika w Polsce.Bez wazeliny, to jest fakt)

• 0

... i wracamy do punktu wyjścia :( Bardzo mi się podoba idea odgrzewania starych tematów, to po prostu wspaniały pomysł .... tylko jak sami zauważyliście tematów "wędka na klenia" było w ciągu ostatniego roku np. kilkanaście ..... i który mam "odgrzać"? Natomiast gdyby był już taki jeden "zbiorczy" temat (jak kolega wyżej proponuje), wtedy faktycznie można by to jakoś uporządkować i odgrzewać, odgrzewać ...... i odgrzewać :)

np. ten najdluzszy lub ten z najwieksza zawartoscia merytoryczna, a przy okazji poprosic moda o polaczenie wszystkich innych, ktore sie przy okazji UZYCIA WYSZUKIWARKI znalazlo, wtedy bedzie zbiorczy bez wolontariuszy i nadgodzin, tutaj kazdy powinien byc wolontariuszem, tutaj kazdy korzysta z zasobow forum, wiec kazdy moglby wyjac ostatnie 2 cm palcow z odbytu i cos zrobic ... uwierzcie mi, ze tak mozna, tylko trzeba chciec ... lub nie :)

• Like 6

• 0

Sam zaproponowałem w dziale lure tzw. zbiorcze tematy i chłopaki takie utworzyli. Na dzisiaj mogę powiedzieć, że pomimo ich istnienia nadal pojawiają się pytania typu abc, lub jaka wiertarka. Tematy zbiorcze nie działają na dzisiaj dobrze i pewnie nie będą działać. 

Tak więc jest to już sprawdzone na Forum i chyba łatwiej przejść nad tym do porządku dziennego.

Może zamiast wyszukiwarka, powinno być napisane - Sprawdź zanim zapytasz, co jest w zasobach Jerkbait. Zadaj pytanie tutaj.

• 0

Po kilku miesiącach bytności na forum zaczęły mi przeszkadzać uporczywie powtarzające się, te same tematy. Po dalszych kilku miesiącach przestałem na nie zwracać uwagę. Widzę temat o smarowaniu albo o żyłkach na jazgarze, nie wchodzę. Zarazem uważam że mimo wszystko, tematy powielane w nieskończoność, dają portalowi siły witalne. Bez nich ruch byłby co najmniej o połowę mniejszy. Więc może nie jest to takie złe?

• Like 2

• 0

Namnoży nam się zaraz działów. :)

Czy potrzebnie? Nie mnie oceniać, ale panowie, ile to wysiłku odgrzać temat sprzed roku czy dwóch?

Dodać swoje pięć groszy, zapytać o coś nowego?

Aż tak nas pali potrzeba bycia założycielem - prekursorem, nowego tematu o tym samym?

Reszcie polecam odgrzewanie, może niepopularnych, ale napakowanych informacjami "kotletów".

Dla mnie informacje o sprzęcie sprzed 2 - 3 lat są znacznie bardziej wartościowe od dyskusji nad zdjęciem z katalogu 2014, bo przez te lata ktoś już tym sprzętem łowił, jakąś opinie ma, warto odgrzać. :)

Zgoda Dagonie,pełna zgoda!

Nowości poprzedzone starociami,wątki żyjące od wielu lat to jest to. :)

Przy okazji przywołujemy autorów sprzed lat,konfrontując ich poglądy z  aktualnymi.śledzimy mimowolnie historię forum.To pouczające zajęcie.

Mnie dotychczasowy układ tematyczny raczej odpowiada,wymaga nieco wysiłku,ale dla chętnego oferuje liczne(np. pod postacią off topów) bonusy.

@Grunwald 1980 widzi forum jako powiedzmy" poradnik","przewodnik",miejsce umożliwiające szybkie uzyskanie informacji.Coś jak książkę ze spisem treści i indexem .Wiele forów np.motoryzacyjnych jest tak skonstruowanych .

Ale czy nasz jerkbaitowy "chaos" nie jest uroczy ? :D .Poruszanie się w nim wymaga wprawy,ale potrafi miło zaskoczyć,szczególnie gdy użyjemy wyszukiwarki i ...oczy szeroko otwarte.

kardi

• Like 8

• 0

to sa takie wedki, z ktorych buduje sie siedliska, sandacze klada sie na nich i w pelnym komforcie wysiaduja jajka ... zgadlem? :blush:

Jednym tchem mogę wymienić kijaszki kilku naszych producentów, dystrybutorów, których niezwykłe właściwości konstrukcyjne i użytkowe doskonale trafiają w potrzeby jakie stawia przed sandaczem znalezienie dobrej kupki chrustu pod krześlisko. :D  ;) Jedynym zgrzytem może się okazać kwestia gustu tej sympatycznej ryby, niektórym mogą przeszkadzać serwowane na całej długości "patyka" naklejki holograficzne.

• Like 1

• 0

Skippi, z Łodzi do Warszawy niedaleko, możesz przyjechać na spotkanie 8 marca - dopiero zobaczysz siły witalne :)  po drodze możesz zgarnąć Sławka O'Bronikowskiego i Mekamila np.. Ogłoszenie co i gdzie jest na Ogólnym .

Z wielką chęcią, niestety właśnie 8 marca jest to absolutnie niemożliwe.  :( Może nastempnom razom. Bo przecież będzie nastempna raza?

Zresztą zobaczę co da się zrobić.

• 0

Odbiegliśmy od tematu, który jednak pomimo śmichów chichów jest rozsądną koncepcją. Sam chcąc zapytać o cokolwiek w dziale spinning to szukam czy już wcześniej nie było i zaglądam do "X" tematów, w każdym trochę konkretów i trochę pierdół OT. 

Dlatego ja chętnie w wolnym czasie wziąłbym udział w takiej inicjatywie, która z całą pewnością podniesie wartość merytoryczną Forum ponad "chwalę się".

Edytowane przez mdziam_78
  • Like 1