Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak na szpulce shimano mam napisane że wchodzi 150 - 0.8pe to zawsze tyle wchodzi. Nie spotkałem się z sytuacją źle opisanej szpuli.

Może ta sunline jest grubsza niż wskazuje opis..

A chusteczka wie, nie mierzyłem mikromierzem. Nie mniej, wiecej niz 100m wg mnie nie wejdzie, a jak nawinie sie wiecej, to wg mnie beda zwoje spadać. Wieczorem wkleję fotke szpuli z nawinięta linka 75m. Edytowane przez Żbiku

Od siebie polecam YGK egi metal #0.4 Fajna miękka i super leci. Cienka jak nanofil i znacznie mocniejsza. Nanofil jest dobry od średnicy 0.08 wzwyż ale bez przyponu nie używam. A na kanale miejscami łowienie nanofilem bez przyponu mija się z celem. Szkoda przynet...

A jak ta plecionka ma się do varivasa 0,02mm, jeśli możesz porównać?

Niebieski Varivas Avani Light Game PE jest tak zatytułowany.... 

Co możesz sprawdzić np.: na stronie Piranii.....

Nie nie mierzyłem średnicy.......

Odwieczny problem z pomiarem średnic plecionek pochodzi z zamierzchłych czasów kiedy pojawiły się one na naszym rynku. Niestety wcześniej dominującym parametrem był cw. blanku a nie jego moc opisywana zwyczajowo poprzez miarę w lb. Ponieważ plecionka oznaczona 10lb niewiele mówiła wędkarzowi w PL do jakich wędek najlepiej jej używać ktoś mundry wymyślił że plecionka będzie miała średnice odpowiadające żyłkom, Dzięki czemu mamy żyłkę o grubości 0,08mm i plecionkę o grubości 0,08mm. Gołym okiem jest widoczne że są to zupełnie dwie różne średnice. Tak wiec mamy na naszym rynki mm plecionkowe (te grubsze mm) i milimetry żyłkowe (te cieńsze milimetry). 

O ile karpiarze mają swoje blanki opisane krzywą ugięcia pod ciężarem a muszkarze klasą sznura którym kij jest w stanie poprawnie operować to rodzimy spinning przylepił się do tych nieszczęsnych średnic plecionki i nie opisuje mocy wędek jak jest robione na całym świecie.

W Japonii plecionki mają swoje klasy PE, szpula w kołowrotku JDM jest opisana klasami PE i blank japońskiej wędki też jest opisany albo klasą PE albo mocą w funtach. Dzięki tym prostym przelicznikom wiemy ze przykładowo na kołowrotek X wchodzi 150m linki PE 1.5 co pokrywa się z mocą blanku Y. Tak skomponowanym zestawem łowimy komfortowo nie obawiając się że blank strzeli podczas siłowego holu. Jak strzeli jest to powód do reklamacji, Natomiast jak damy linkę PE 4.0 do blanku PE 1.5 możemy być pewni co się stanie.

Komfort łowienie dobrze dobranym zestawem jest niezaprzeczalnie wyższy i do tego powinniśmy świadomie dążyć.

Reasumując plecionka nie ma średnicy jej struktura jest nieregularna i zmienia swoją objętość pod wpływem wody. Jeżeli ktoś w to nie wierzy proponuję sprawdzić czy tyle samo wchodzi na szpulę plecionki 0,16mm i żyłki 0,16mm ;)  Dla ułatwienia obie nawijane na mokro ;)

Pewnie jeszcze sporo czasu upłynie zanim ludzie zaczną posługiwać się mocą lub klasą PE zamiast średnicy plecionki ale postęp w wędkarstwie zmierza właśnie w tą stronę. Pomyśleć że kiedy zaczynaliśmy dystrybucję Varivas większość naszych klientów nie słyszała o shock leader a próbkę dołączoną do plecionki wyrzucała ;)

Najcieńsze plecionki jakie Varivas ma w ofercie to klasa PE 0.15 i moc 4lb. Szpulki mają po 75m. Nie znalazłem jeszcze sensu schodzenia z linką poniżej PE 0.2. W przypadku micro jigów używam zawodniczych żyłek z serii Area Master Limited polimerowych zamiast nylonowych.

• Like 13

Niebieski Varivas Avani Light Game PE jest tak zatytułowany.... 

Co możesz sprawdzić np.: na stronie Piranii.....

Nie nie mierzyłem średnicy.......

Ha, dobre :o :o :lol: :lol: 

Tyle już razy tutaj napisano, że podawanie średnicy, w przypadku plecionek, jest grubym B) nieporozumieniem.

Rafał to bardzo ładnie powyżej wyłożył :)

To może ktoś napisze skąd się wzięło oznaczenie PE i dlaczego tyczy pojemności jaką zajmuje na szpuli plecionka, a nie bezpośrednio mocy linki. :)

Dobre pytanie na które mogę odpowiedzieć na przykładzie 3 linek z naszej oferty High Grade, Sea Bass Premium i Sea Bass Max Power.

Wszystkie te linki w klasie PE przykładowo 1.0 będą miały inną moc ze względu na użyty przy produkcji materiał natomiast grubość powinna być zbliżona tak by na kołowrotek z oznaczeniem na szpuli PE 1.0 - 150m weszła dokładnie jedna szpulka każdej z nich.

Jeżeli to za mało to mogę zapytać u źródła czyli u producenta plecionek Varivas. Myślę że każda japońska marka ma podobny standard grubości przy klasie PE natomiast różnie może być z wytrzymałością linki w związku z różnymi technologiami produkcji.

• Like 6

Wszystkie te linki w klasie PE przykładowo 1.0 będą miały inną moc ze względu na użyty przy produkcji materiał natomiast grubość powinna być zbliżona tak by na kołowrotek z oznaczeniem na szpuli PE 1.0 - 150m weszła dokładnie jedna szpulka każdej z nich.

Jeżeli to za mało to mogę zapytać u źródła czyli u producenta plecionek Varivas. Myślę że każda japońska marka ma podobny standard grubości przy klasie PE natomiast różnie może być z wytrzymałością linki w związku z różnymi technologiami produkcji.

Rafał dopytaj jeśli masz taką możliwość. Na mój stan wiedzy potrzebny był odnośnik do ilości jaką zajmował na szpuli monofil -dla przykładu:

Jeśli na szpulę jakiegoś kołowrotka wchodziło 100m żyłki dajmy na to 10lb sprawa była prosta gdyż żyłki o tej wytrzymałości miały mniej więcej stałą średnicę niezależnie od producenta. Problem pojawił się razem z plecionkami, gdyż plecionki o wytrzymałości-niech znowu będzie 10lb zajmowały różną ilość miejsca na szpuli-już nawet niezależnie od producenta, a nawet modelu, wtedy sprytni Japończycy wymyślili wskaźnik PE, czyli mogli sobie z tabelki odczytać która plecionka danego producenta zajmie na szpuli tyle samo miejsca co wcześniej wspomniane 100m żyłki 10lb. Stąd Wskaźnik PE który informuje nas o pojemności jaką zajmie linka, a nie jej mocy czy średnicy.

Oczywiście chętnie przeczytam co Ci odpiszą czy powiedzą, gdyż temat ciekawy, a trwać w błędzie bym nie chciał. :)

• Like 1

Ha, dobre :o :o :lol: :lol:

Tyle już razy tutaj napisano, że podawanie średnicy, w przypadku plecionek, jest grubym B) nieporozumieniem.

Rafał to bardzo ładnie powyżej wyłożył :)

Używam tego varivasa jak zwał i opisał - zabrakło 5lb:) - mało jestem nowoczesny i jeszcze nieuważny widać :):) :)

Ale może ktoś kto używa porówna w użytkowaniu z tą YGK 0.4 (ileś lb:) bo w sumie tylko o to chodzi....

Edytowane przez marioligi

Koledzy pytanie na szybko, który nowel model stradica będzie odpowiadał następującym wymaganiom : wielkość klasycznego 2500 ale z płytszą szpula ? C3000 Czy coś z literką s ? Ewentualnie inne możliwe opcje z dodatkową płytszą szpulą ? Z góry dzięki za info :-)

Jak już jesteśmy przy testach pojemności , to w Exsence Ci4+ C3000M na oryginalną szpulkę weszło idealnie 150 m Duel'a Hardcore 8x PE 1,5 tak , jak przewidział producent . To tak poglądowo , bo ani ona okoniowa , ani najcieńsza , ale opis się jak najbardziej zgadza  :) .

To może ktoś napisze skąd się wzięło oznaczenie PE i dlaczego tyczy pojemności jaką zajmuje na szpuli plecionka, a nie bezpośrednio mocy linki. :)

Kiedyś @pitt wyjaśnił to pięknie skąd to PE się wzięło.. Ze 3 lata temu to było..nie odnajdę. Ale to z tradycji produkcji czy handlu jedwabiem było i to jakoby

miara ilości (objętości) była.. Nie pomnę dokładnie :(

Edytowane przez homax
  • Like 1

To teraz tak wrzucam oryginał żeby nie było przekłamania przy tłumaczeniu :P (w linku jest wzór jak jest to liczone...)

Jedyna i słuszna prawda na temat plecionek wg VARIVAS:

Hello Rafal,

In japan of PE has standard.

It is denier.

The denier is weight unit.

9000m = 1 denier = 1g.

Ex)200 denier  = 200g

Please refer the below web-site.(Wikipedia in English)

https://en.wikipedia.org/wiki/Units_of_textile_measurement

Attached file is used PE of standard in Japan.

PE # 1 =  200d

PE # 1.2 =  240d

PE # 1.5 =  300d

…..etc.

Best regards,

Morris co.,ltd.

Furukawa

• Like 4