Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś @pitt wyjaśnił to pięknie skąd to PE się wzięło.. Ze 3 lata temu to było..nie odnajdę. Ale to z tradycji produkcji czy handlu jedwabiem było i to jakoby

miara ilości (objętości) była.. Nie pomnę dokładnie :(

Cześć, z tego co ja pamiętam to chodziło o muszkarstwo. Przyjęto że na jakąś określoną szpule wejdzie powiedzmy 100 metrów danego sznura o pewnej grubości, i określono że to jest 1PE jeśli sznura wchodziło 50 metrów to miał grubość 2 PE jeśli 200 metrów to 0,5 PE. Zdaje się sznur muchowy kiedyś był wytwarzany z różnych materiałów i był właśnie pleciony . Sorry moje informacje mogła trochę zmącić skleroza

Tomek

• Like 2

Plik założyłem w dniu 19.02.2014.

Zamierzałem kupić nowe, wówczas topowe plecionki i chciałem mieć porównanie co jest dostępne na rynku. Ostatecznie zaznaczone na żółto kupiłem.

Później znalazłem PE i odpowiadające im średnice także dużo grubszych plecionek, więc je wstawiłem z myślą, że kiedyś uzupełnię tą tabelę.

Tak też zamierzam zrobić, gdyż znowu planuję kupić topowe plecionki, więc i ich nazwy zostaną wstawione przynajmniej do PE 2.0, gdyż grubszych nie używam.

A fot. wstawiłem, bo są tam podane w funtach angielskich wytrzymałości żyłek i fluokarbonu i odpowiadająca im średnica w mm, co też się niekiedy przydaje gdy kupujemy w Japonii.

Jak uzupełnię tą tabelę, to ponownie wstawię, myślę, że nie tylko mnie, ale i wielu innym kolegom się przyda i pomoże przy zakupach.

• Like 4

Na jerkbaicie ktoś odezwał się do mnie na priv, ale nie ma więcej, tylko 1 szpulke miał :)

Nigdy nie widziałem tak cienkiej plecionki, do kija do 5g będzie idealna i nic cieńszego nie potrzebuję :)  Ciekawe czy ma deklarowane 8lb. To wydaje się nieprawdopodobne przy tej srednicy, ale wszystko wyjdzie w praniu.

Ja od tego sezonu będę stosował Mamoi Oshikage, ale 0.064 mm. Ta 0.053 mm wydaje się być zbyt cienka, nawet na klenie i jazie czy okonie. 

Cały poprzedni sezon nią obleciałem, złego słowa nie mogę powiedzieć. Jedynie to na ten sezon wezmę poprawkę i częściej będę przewiązywał węzeł.

Adrian, jak to w życiu, jak kupujesz coś z gamy produktu, co jest na końcu jednym lub drugim, to trzeba się liczyć z tym że produkt może mieć jakieś niedoskonałości. Jak w przypadku najsłabszej plecionki jaką kupiłeś która jest na końcu/początku tej linii produktu. Ja kupiłem oczko wyżej/niżej i już jest lepiej.

Chociaż to też jest subiektywna moja ocena, oparta na Twojej opinii.

Mam takie pytanie z innej beczki... Używam egi metal 0.04 i przy dowiazywaniu przyponu jest okej ale potem przy testowaniu wytrzymałości węzła powoli puszcza plecionka i węzeł się rozwiązuje... Znacie jakiś węzeł przy którym plecionka nie będzie puszczać?

Ja korzystam z tego przy Varivasie 0.5 i sprawdza mi się wyśmienicie. 

post-48194-0-77794400-1489132487_thumb.jpg

• Like 1

Mam takie pytanie z innej beczki... Używam egi metal 0.04 i przy dowiazywaniu przyponu jest okej ale potem przy testowaniu wytrzymałości węzła powoli puszcza plecionka i węzeł się rozwiązuje... Znacie jakiś węzeł przy którym plecionka nie będzie puszczać?

Próbowałeś tego węzła? Dokładnie tę samą plecionkę połączyłem z FC 0,16 tym węzłem i trzyma...

https://www.sbsbaits.com/us/blog/tapered-mono-leaders-in-stock-now/

• Like 2

Polecam każdemu Alberto Knot, ten węzeł , którego instrukcję udostępnił "tymon".

Jeśli chodzi o węzeł udostępniony przez "rower26", kiedyś pokazywali go w filmie WMH, używałem go z plecionką 0,16 i FC 0,25.Niestety 2 razy podczas kilku wypadów się rozwiązał

Dopiero Alberto Knot dał pewność podczas wędkowania także z cienkimi plecionkami, techron 0,04 i 0,08. Ja czasami robię więcej oplotów np 8-10.

• Like 1

Adrian, jak to w życiu, jak kupujesz coś z gamy produktu, co jest na końcu jednym lub drugim, to trzeba się liczyć z tym że produkt może mieć jakieś niedoskonałości. Jak w przypadku najsłabszej plecionki jaką kupiłeś która jest na końcu/początku tej linii produktu. Ja kupiłem oczko wyżej/niżej i już jest lepiej.

Chociaż to też jest subiektywna moja ocena, oparta na Twojej opinii.

Niby tak :)

Na 13 stronie tego wątku opisywałem pierwsze wrażenia o tej lince.Już wtedy zaznaczyłem że przy tej średnicy "cudów nie oczekuję" ale i nie spodziewałem się że aż tak szybko straci swoje parametry.

Teraz już wiem że do UL poniżej 0.3-0.4 PE już się nie wpakuje.

Edytowane przez adriano

Jakich FC używacie na przypon do tak cienkich plecionek? Chodzi mi o średnicę i długość...

Aaa i jeszcze, czy taki przypon jest konieczny? Zauważyliście różnicę w ilości brań, czy chodzi tylko o to, by nie zrywać (skracać) niepotrzebnie plecionki przy zaczepie?

Edytowane przez mancio