kostom63 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Kiedyś @pitt wyjaśnił to pięknie skąd to PE się wzięło.. Ze 3 lata temu to było..nie odnajdę. Ale to z tradycji produkcji czy handlu jedwabiem było i to jakobymiara ilości (objętości) była.. Nie pomnę dokładnie Cześć, z tego co ja pamiętam to chodziło o muszkarstwo. Przyjęto że na jakąś określoną szpule wejdzie powiedzmy 100 metrów danego sznura o pewnej grubości, i określono że to jest 1PE jeśli sznura wchodziło 50 metrów to miał grubość 2 PE jeśli 200 metrów to 0,5 PE. Zdaje się sznur muchowy kiedyś był wytwarzany z różnych materiałów i był właśnie pleciony . Sorry moje informacje mogła trochę zmącić sklerozaTomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Fajne opracowanie mimo że chyba dość stare patrząc na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Plik założyłem w dniu 19.02.2014.Zamierzałem kupić nowe, wówczas topowe plecionki i chciałem mieć porównanie co jest dostępne na rynku. Ostatecznie zaznaczone na żółto kupiłem.Później znalazłem PE i odpowiadające im średnice także dużo grubszych plecionek, więc je wstawiłem z myślą, że kiedyś uzupełnię tą tabelę.Tak też zamierzam zrobić, gdyż znowu planuję kupić topowe plecionki, więc i ich nazwy zostaną wstawione przynajmniej do PE 2.0, gdyż grubszych nie używam.A fot. wstawiłem, bo są tam podane w funtach angielskich wytrzymałości żyłek i fluokarbonu i odpowiadająca im średnica w mm, co też się niekiedy przydaje gdy kupujemy w Japonii.Jak uzupełnię tą tabelę, to ponownie wstawię, myślę, że nie tylko mnie, ale i wielu innym kolegom się przyda i pomoże przy zakupach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Dziś odebrałem YGK egi 0,4 8lb. Mega cienka Cieńszej nie widziałem. Wizualnie super. Więcej będę mógł napisać dopiero po paru miesiącach użytkowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Dziś odebrałem YGK egi 0,4 8lb. Mega cienka Cieńszej nie widziałem. Wizualnie super. Więcej będę mógł napisać dopiero po paru miesiącach użytkowania podeślij linka gdzie kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Na jerkbaicie ktoś odezwał się do mnie na priv, ale nie ma więcej, tylko 1 szpulke miał Nigdy nie widziałem tak cienkiej plecionki, do kija do 5g będzie idealna i nic cieńszego nie potrzebuję Ciekawe czy ma deklarowane 8lb. To wydaje się nieprawdopodobne przy tej srednicy, ale wszystko wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 a używałeś może momoi oshiikage np 0,053? ciekawe jak ma się do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Tez jestem ciekaw tego porównania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wislokowy88 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Ja od tego sezonu będę stosował Mamoi Oshikage, ale 0.064 mm. Ta 0.053 mm wydaje się być zbyt cienka, nawet na klenie i jazie czy okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Cześć. Czy znacie tą 4-splotówkę ? Sunline Super Pe#0.4/0.104mm 4Lb" (taka jasnoniebieska) Jak z "grubością" i śliskością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Ja od tego sezonu będę stosował Mamoi Oshikage, ale 0.064 mm. Ta 0.053 mm wydaje się być zbyt cienka, nawet na klenie i jazie czy okonie. Cały poprzedni sezon nią obleciałem, złego słowa nie mogę powiedzieć. Jedynie to na ten sezon wezmę poprawkę i częściej będę przewiązywał węzeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Niestety nie znam tej momoi, ale nie wiem do jakich celów potrzebna jest cieńsza linka od tej co wymieniłem ;-) Mnie cieńsza jest niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 nie wiem do jakich celów potrzebna jest cieńsza linka od tej co wymieniłemJa też czasami czegoś nie rozumiem i nie wiem po co, dlaczego i jak, ale taki mamy świat i trzeba z tym żyć.Żeby nie częste zaczepy sałatki to bym zszedł niżej z Momoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Mam takie pytanie z innej beczki... Używam egi metal 0.04 i przy dowiazywaniu przyponu jest okej ale potem przy testowaniu wytrzymałości węzła powoli puszcza plecionka i węzeł się rozwiązuje... Znacie jakiś węzeł przy którym plecionka nie będzie puszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Ta momoi 0,053 3lb jest bardzo słaba.Szybko traci swoje parametry.Używałem ja ponad miesiąc z Mosquito i poszła do śmietnika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Ta momoi 0,053 3lb jest bardzo słaba.Szybko traci swoje parametry.Używałem ja ponad miesiąc z Mosquito i poszła do śmietnika.Jak widać krzywa Gaussa ma zastosowanie również i w wędkarstwie.(skrajności nie bierze się pod uwagę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Oczywiście znaczenie pojęcia znam ale nie bardzo rozumem co ma do tego mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Adrian, jak to w życiu, jak kupujesz coś z gamy produktu, co jest na końcu jednym lub drugim, to trzeba się liczyć z tym że produkt może mieć jakieś niedoskonałości. Jak w przypadku najsłabszej plecionki jaką kupiłeś która jest na końcu/początku tej linii produktu. Ja kupiłem oczko wyżej/niżej i już jest lepiej.Chociaż to też jest subiektywna moja ocena, oparta na Twojej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Mam takie pytanie z innej beczki... Używam egi metal 0.04 i przy dowiazywaniu przyponu jest okej ale potem przy testowaniu wytrzymałości węzła powoli puszcza plecionka i węzeł się rozwiązuje... Znacie jakiś węzeł przy którym plecionka nie będzie puszczać? Ja korzystam z tego przy Varivasie 0.5 i sprawdza mi się wyśmienicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Mam takie pytanie z innej beczki... Używam egi metal 0.04 i przy dowiazywaniu przyponu jest okej ale potem przy testowaniu wytrzymałości węzła powoli puszcza plecionka i węzeł się rozwiązuje... Znacie jakiś węzeł przy którym plecionka nie będzie puszczać?Próbowałeś tego węzła? Dokładnie tę samą plecionkę połączyłem z FC 0,16 tym węzłem i trzyma... https://www.sbsbaits.com/us/blog/tapered-mono-leaders-in-stock-now/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Używam tego samego węzła co @Tymon. Cienka plecionka + FC. Nic nie puszcza,ładnie przechodzi przez przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Próbowałeś tego węzła? Dokładnie tę samą plecionkę połączyłem z FC 0,16 tym węzłem i trzyma...https://www.sbsbaits.com/us/blog/tapered-mono-leaders-in-stock-now/Tego nie. Muszę go dzisiaj sprawdzić dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infernovip Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Polecam każdemu Alberto Knot, ten węzeł , którego instrukcję udostępnił "tymon".Jeśli chodzi o węzeł udostępniony przez "rower26", kiedyś pokazywali go w filmie WMH, używałem go z plecionką 0,16 i FC 0,25.Niestety 2 razy podczas kilku wypadów się rozwiązałDopiero Alberto Knot dał pewność podczas wędkowania także z cienkimi plecionkami, techron 0,04 i 0,08. Ja czasami robię więcej oplotów np 8-10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Adrian, jak to w życiu, jak kupujesz coś z gamy produktu, co jest na końcu jednym lub drugim, to trzeba się liczyć z tym że produkt może mieć jakieś niedoskonałości. Jak w przypadku najsłabszej plecionki jaką kupiłeś która jest na końcu/początku tej linii produktu. Ja kupiłem oczko wyżej/niżej i już jest lepiej.Chociaż to też jest subiektywna moja ocena, oparta na Twojej opinii.Niby tak Na 13 stronie tego wątku opisywałem pierwsze wrażenia o tej lince.Już wtedy zaznaczyłem że przy tej średnicy "cudów nie oczekuję" ale i nie spodziewałem się że aż tak szybko straci swoje parametry.Teraz już wiem że do UL poniżej 0.3-0.4 PE już się nie wpakuje. Edytowane 10 Marca 2017 przez adriano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Jakich FC używacie na przypon do tak cienkich plecionek? Chodzi mi o średnicę i długość... Aaa i jeszcze, czy taki przypon jest konieczny? Zauważyliście różnicę w ilości brań, czy chodzi tylko o to, by nie zrywać (skracać) niepotrzebnie plecionki przy zaczepie? Edytowane 10 Marca 2017 przez mancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi