Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o 0.06 od Mikado, dokładnie Nihonto Fine Braid ? Jak wypada średnica, tasiemka czy w miarę okrągła? Używam/łęm 0.10, 0.14 i 0.16 w kolorze zielonym i jak za 35zł nie ma na co narzekać.

Octa Braid, a na jej temat napisano już chyba wszystko. W tej cenie jak dla mnie the best, a można trafić 300 m. za 80 złotych.

• Like 1

A co sądzicie o 0.06 od Mikado, dokładnie Nihonto Fine Braid ? Jak wypada średnica, tasiemka czy w miarę okrągła? Używam/łęm 0.10, 0.14 i 0.16 w kolorze zielonym i jak za 35zł nie ma na co narzekać.

Miałem tę plecionkę.

Nie wiem czy miałem jakąś zleżałą, sparciałą szpulkę bo po trzech miesiącach na kołowrotku strzelała jak nitka.

Tuż po nawinięciu sprawowała się całkiem ok. Nawet trochę śliska, w przelotkach taniego chrustu całkiem mało gwizdała,

Jeśli to tylko moja szpulka była trefna to całkiem niegłupie budżetowe rozwiązanie :)

Miałem tę plecionkę.

Nie wiem czy miałem jakąś zleżałą, sparciałą szpulkę bo po trzech miesiącach na kołowrotku strzelała jak nitka.

Tuż po nawinięciu sprawowała się całkiem ok. Nawet trochę śliska, w przelotkach taniego chrustu całkiem mało gwizdała,

Jeśli to tylko moja szpulka była trefna to całkiem niegłupie budżetowe rozwiązanie :)

Tylko Kolega miała Fine czy Octa bo to duża różnica.

Teoretyczna wiedza. Szacun.

Po pierwsze, jeśli jesteś takim doskonałym praktykiem, to pokaż w jaki sposób praktycznie mierzy się średnicę plecionki...

Po drugie, jeśli Twoja inteligencja nie zatrzymałaby się na poziomie (...), to odczytałbyś tytuł mojego linku jako wskazanie, że dystrybutorzy teoretycznie tak opisują plecionki, co z praktyką nie nic wspólnego.

Ty chyba nie załapałeś o co w tym wszystkim chodzi. 

Jeżeli napisałbyś, że używałbyś plecionki producenta x opisanej przez niego x[mm], wiedząc, że to zapewne jest ściema, bo nie potrafisz sobie wyobrazić czegoś co ma 0,04mm i wytrzymałość  3,5kg, to jest wszystko w jak najlepszym porządku. 

Ale Ty twierdzisz, ze nie użyłbyś plecionki powyżej 0,04mm nie mając pojecia chyba o tym, że tak naprawdę one nie istnieją ( przynajmniej na razie). 

Ta, której Ty byś zapewne nie użył ( + 0,04mm) ma w realu pewnie tyle co PE 0.4 - i to byłby bardzo dobry wynik - przypominam - PE 0.4 - 0.104mm. 

Miałeś jakieś japońskie linki w ręku ?

Już nawet nie mówię o łowieniu, ale czy kiedykolwiek porównywałeś ich splot i jakość w stosunku do tych wymysłów co ich z danych szpulowych prawie nia ma, a wytrzymałością biją na łeb dwa razy grubsze linki japońskie. 

Używane żyłki też z rodzimej dystrybucji ? 

Odpowiadając na Twoje pytania : 

1. Nie zrobisz tego domowym sposobem, rzecz prosta. I jeżeli mam komukolwiek zaufać w danych podawanych na szpulach mając oczywiście towar w ręku to zdecydowanie zaufam w opis Japończykom. Nawet jeżeli jest jakaś odchyłka, to jest ona znikoma. 

2. Moja inteligencja pozwala mi myśleć rozsądnie i jeżeli czegoś nie jestem pewien to nie przekazuję ogółowi jako prawda objawiona. Trzeba było sobie dopisać - tak w teorii opisuje ten sklep w podanym linku - co raczej jest ściemą - sprawa załatwiona. 

• Like 2

Ty chyba nie załapałeś o co w tym wszystkim chodzi. 

Jeżeli napisałbyś, że używałbyś plecionki producenta x opisanej przez niego x[mm], wiedząc, że to zapewne jest ściema, bo nie potrafisz sobie wyobrazić czegoś co ma 0,04mm i wytrzymałość  3,5kg, to jest wszystko w jak najlepszym porządku. (...)

Widzę że zupełnie nie zrozumiałeś o czym pisałem, ale wyraziłeś dosłownie to co miałem na myśli, więc pogląd mamy taki sam...

No cóż, jednym wystarczy pół słowa, inni żeby zrozumieć muszą napisać na ten temat elaborat...

Ostatnio zakupiłem linke Mikado Nihonto Fine Braid 0.06 Green, moje zaskoczenie jest takie, że porównując ją z Fine Braid 0.10 nie dostrzegam prawie, żadnej różnicy średnicy. Nawet nawinięcie na tą samą szpule(podkład również ten sam) Obie pletki są pod rantem, a 0.06 jakby nieco wincyj... Czyli będzie trzeba kupić jakąś cieniutką Japonkę...

• 2 tygodnie później...

Dostałem i ja zamówioną YGK Egi Metal 0.4 PE. Plecionka rzeczywiście cieniutka i lekko sztywnawa. W porównaniu do najcienszej którą dotychczas używałem, czyli Dragon Jiggin Braid 0,06mm jest ciensza ale nie kolosalnej różnicy. Za 8 dyszek z groszami jestem zadowolony. Teraz pozostaja testy nad wodą.

post-54783-0-85428400-1496303642_thumb.jpg

Dostałem i ja zamówioną YGK Egi Metal 0.4 PE. Plecionka rzeczywiście cieniutka i lekko sztywnawa. W porównaniu do najcienszej którą dotychczas używałem, czyli Dragon Jiggin Braid 0,06mm jest ciensza ale nie kolosalnej różnicy. Za 8 dyszek z groszami jestem zadowolony. Teraz pozostaja testy nad wodą.

attachicon.gif20170601_083821.jpg

I jak tu wierzyć w opisy produktów - 0.06mm grubsza od 0.104mm :D 

Jak za taką kasę naprawdę ciekawy sznurecek :)

• Like 2

Orientuje się ktoś, jak YGK Egi Metal 0.5 PE ma się do Kamatsu Techron 0,04? Grubsza, cieńsza?

Na prawdę uważasz, że to się da zobaczyć ? A jak się okaże, że " grubsza" to co wtedy ?

Edytowane przez Robert Crocker

Witaj ja mam 6 lb śliska cicha niby 3 splotowa i chyba przez to taśemkowata a także szybko traci kolor, jak na razie się nie strzępi chyba że ostatni odcinek na trzcinach np, a z kolei na odcinku roboczym jak na razie ok łowiłem nią dość intensywnie już ok 25 razy . U mnie lata z suzuki 4lb i redarc 20.

Odległość rzutów zadowalająca już od 1g i 3cm przynęty używam przyponów żyłkowych.

Witaj ja mam 6 lb śliska cicha niby 3 splotowa i chyba przez to taśemkowata a także szybko traci kolor, jak na razie się nie strzępi chyba że ostatni odcinek na trzcinach np, a z kolei na odcinku roboczym jak na razie ok łowiłem nią dość intensywnie już ok 25 razy . U mnie lata z suzuki 4lb i redarc 20.

Odległość rzutów zadowalająca już od 1g i 3cm przynęty używam przyponów żyłkowych.

Głównie zależy mi na odległości rzutu. Przez chwilę przeszedł mi pomysł na Nanofil 0.06 ale jak to trzyma na węźle z flurocarbonem lub żyłką?

Głównie zależy mi na odległości rzutu. Przez chwilę przeszedł mi pomysł na Nanofil 0.06 ale jak to trzyma na węźle z flurocarbonem lub żyłką?

Jesli chodzi o nanofil to napewno jest to dobre rozwiazanie jeslu potrzebuejsz dalekiego zasiegu rzutu. Wada nanofilu to napewno potrzeba stosowania odpowiednich wezlow. Mozna go smialo polecic na malo zaczepowe lowisko.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1