Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupic na testy sunline super pe i tu moje dwa pytania czy wie ktos gdzie moze na forum kupie ta linke i czy ma jakas roznice znaczna kolor?

Pytam o to gdyz np techron w kolorze oliwkowym jest polecanyba czarny z kolei nie za bardzo. Czy w tym sunline tez jest jakas znaczna roznica? I czy do kija 6 lb brac x4 czy x8 ?

Pozdrawiam

Co do ostatnich wypustów w/w plecionki w kolorze olivkowym....kiedys lowilem wylacznie ta plecionką - ostatni wypust tejże plecionki jest tragiczny 0,06 rwie się w rękach po tygodniu łowienia. 0.12 to samo . Kiedyś bym dal za nią ręke odciąć i i i ...i iii  i dziś bym k...nie miał ręki :) Nie polecam w obecnej chwili totalny shit. I nie jest to tylko mija opinia .

Miałem tę plecionkę.

Nie wiem czy miałem jakąś zleżałą, sparciałą szpulkę bo po trzech miesiącach na kołowrotku strzelała jak nitka.

Tuż po nawinięciu sprawowała się całkiem ok. Nawet trochę śliska, w przelotkach taniego chrustu całkiem mało gwizdała,

Jeśli to tylko moja szpulka była trefna to całkiem niegłupie budżetowe rozwiązanie :)

Kolega miał ten sam problem. Tak jakby się rozwarstwiała, gniła. Szczęście w nieszczęściu tylko jeden na dwa woblery zostały w pysku ryby.

Jako ze egi metal dalej cieżko dorwać, postanowiłem poszukać czegoś innego. Miałem ostatnio momoi oshikage 0.074mm, i byłem zadowolony, ale niedawno w oko wpadła mi Pee Wee WX4 0.4PE 6lb. Miał ktoś te dwie pletki, i mógł je porównać? :)

Cześć, tak cienkiej Pee Wee nie miałem , ale trochę grubszą opisałem w wątku Pleciona która . Mnie się ona bardzo podoba

Tomek

• Like 2

• 5 tygodni później...

Ciekawi mnie czy ktoś może wie ile miejsca na szpuli zajmie 150 m Nihonto Octa Braid 0,08 w przeliczeniu na 150 m żyłki. Czy bedzie to bliżej 0,16, 0,18 czy zupelnie inna średnica? Nie chodzi mi o odpowiednik średnicy pleionki w żyłce, tylko konkretnie o ilość miejsca na szpuli, choć dość zawile to napisalem

Ciekawi mnie czy ktoś może wie ile miejsca na szpuli zajmie 150 m Nihonto Octa Braid 0,08 w przeliczeniu na 150 m żyłki. Czy bedzie to bliżej 0,16, 0,18 czy zupelnie inna średnica? Nie chodzi mi o odpowiednik średnicy pleionki w żyłce, tylko konkretnie o ilość miejsca na szpuli, choć dość zawile to napisalem

Kolega mi kiedyś powiedział, że to będzie tak gdzieś 0.13785mm, ale warunek to żyłka musi być świeża :) 

A tak na poważnie - to raczej cieżko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, gdyż każdy nawija inaczej. Jeden na sucho, drugi na mokro, trzeci przez szmatę, czwarty tylko w palcach przytrzymuje itp. 

Kolejna sprawa jaka żyłka ? Bo jakiś towar z naszego rodzimego rynku w danej rozmiarówce zajmie na pewno więcej miejsca niż odpowednik rozmiarowy np. z jp.

Najlepsze wyjście - kupić nihonto, nawinąć na szpulę, zaznaczyć, odwinąć i celować żyłką. 

• Like 1

Ja mam szpule mieszczczącą 180m\0.20 i 120 m/0,25, chyba więc nie muszę zostawiać nic podkładu? Nie chcę mieć pletki przy samym rancie w obawie przed brodami, ale powinno być jej tyle żeby w miarę daleko śmigać. Co radzicie? No chyba że trzeba dac podkłady, żeby się nawój nie ślizgał, choć myślałem po prostu przykleić parę zwojów plecionki super glu, to chyba utrzyma ją w miejscu?

Ja mam szpule mieszczczącą 180m\0.20 i 120 m/0,25, chyba więc nie muszę zostawiać nic podkładu? Nie chcę mieć pletki przy samym rancie w obawie przed brodami, ale powinno być jej tyle żeby w miarę daleko śmigać. Co radzicie? No chyba że trzeba dac podkłady, żeby się nawój nie ślizgał, choć myślałem po prostu przykleić parę zwojów plecionki super glu, to chyba utrzyma ją w miejscu?

Jesli masz zapasowa szpule do tego kolowrotka to nawijasz na nia plecionke cala. Nastepnie jesli uznasz, ze jesr sporo jeszcze do rantu szpuli i kolowrotek ma dobry nawoj to dopelniasz zylka. Kolejnym krokiem jest juz nawiniecie na wlasciwa szpule...

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Czy ktoś może próbował tej pletki:SpiderWire Stealth Smooth 8 0,06

Cena w sklepie trochę ponad 70 zł.Sprzedaje się jak ciepłe bułeczki.

Tylko mały problem,opakowanie nie da się otworzyć !

Wystaje 2 cm kawałek i poza grubością trudno cokolwiek powiedzieć.

• 3 tygodnie później...

Porównać z Varivasem nie miałem okazji...a nawet nie mam Sunline Super PE # 0.6 tylko "0.4" i może tylko jako ciekawostkę powiem, że "0.4" jest bardzo cieniutkie, w palcach może troszkę szorstkie ale mało rzęzi na przelotkach...nawet niezła linka do UL'a ;)

Miał ktoś możliwość porównania popularnej w tym wątku czterosplotowej Sunline SuperPe #0.6 z Varivas Hi Grade PE #0.6? Nie wiem finalnie co wybrać, cenowo zbliżone...

Używam Sunline Super PE pomarańczowej/ zła nie jest. Śliska, miękka,"lejąca się" i fajnie się rzuca. Ostatnio zakupiłem YGK Egi metal pe #0,8 14lb i powiem szczerze że grubością jest porównywalna z Sunlinem PE #0,6 10lb. Przez 6 godzin na wodzie rzucaniem przynęt od 3g + guma 6 cm do 12g+ guma brody ani nic podejrzanego nie wyłapałem. Różnica między nimi taka, że Sunline jest cichutki a Egi zauważalnie głośniejszy.

Za to Sunline w teście wytrzymałościowym nie ma podejścia do Egi Metal. W niedzielę nie umiałem jej zerwać na zaczepie... Jeśli nie przeszkadza Ci Multicolor to Baaardzo polecam plecionkę.

Kilka dni temu w rozmowie z MefistoFishing - pod okonie sam polecał właśnie Pe # 0,4 powiedział : "ja łowie okonie na PE 0.4 egi i leppszej nie ma w tej średnicy..." 

Domyślam się że wiedział co mówi :)

Ps. Na Sunlinie złapałem kilka bród przy lekkich gumkach...

Używam Sunline Super PE pomarańczowej/ zła nie jest. Śliska, miękka,"lejąca się" i fajnie się rzuca. Ostatnio zakupiłem YGK Egi metal pe #0,8 14lb i powiem szczerze że grubością jest porównywalna z Sunlinem PE #0,6 10lb. Przez 6 godzin na wodzie rzucaniem przynęt od 3g + guma 6 cm do 12g+ guma brody ani nic podejrzanego nie wyłapałem. Różnica między nimi taka, że Sunline jest cichutki a Egi zauważalnie głośniejszy.

Zastanawia mnie jedna sprawa co do sunline zakupiłem tu na forum 8lb pomarańczową i gdy wyschnie na multiku skleja się,więc muszę najpierw rozwinąć z multika i nawinąć na mokro dziwne,a może to jakaś bubel i powinienem zareklamować koledze z forum?

Edytowane przez Marioo