Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiam, że jej wytrzymałość będzie bliższa prawdy niż np. 0,06 Kamatsu Techron (5,2 kg :blink: ). Dla porównania, to SeaKnight Classic 6 lb, okazała się totalną porażką jeśli chodzi o casting UL. Rozumiem, że to 0,06 to tylko tak dla orientacji podałeś, bo znów rozpęta się kolejna gównoburza, a i tak tej zimy wyjątkowo iskrzy na jerku.

Jedyna plecionka z Chin która była dla mnie akceptowalna jeżeli chodzi o lekkie łowienie to Kastking SuperPower 8 lb. Akceptowalna, co nie znaczy bardzo dobra.

Kup, przetestuj i opisz wrażenia.

Stawiam, że jej wytrzymałość będzie bliższa prawdy niż np. 0,06 Kamatsu Techron (5,2 kg :blink: ) (...)

Już od dość dawna przyjąłem, że te liczby podawane przez naszych dystrybutorów w kilogramach są bardziej zbliżone do liczby funtów jakie wytrzymuje dana plecionka (z małymi wyjątkami), no może trochę przesadziłem, ale w większości sprawdza mi się gdy moc plecionki potraktuję współczynnikiem 0,7 (również z małymi wyjątkami). ;)

• Like 1

Moim zdaniem nie ma potrzeby używania Techrona, skoro można kupić dużo lepszą Egi Metal 0,4PE za 85zl z wysylka :) ostantio na giełdzie za 90 z wysyłką była. Po całym intensywnym sezonie i w lodzie w słońcu nadal jest ok :) 

• Like 3

Do lekkiego łowienia (okoń ,wzdręga itp.) wypróbowałem juz trochę plecionek,

ale najlepsza ,jaką łowiłem dotychczas to Varivas Avani Light Game 0.2

Dwa sezony i zostało około 100 m,także jeszcze jeden może dwa przed nią ????

Zaznaczam ,że łowienie bardzo lekkim zestawem.

• Like 1

Fotka z Egi Metal strone wczesniej mojego autorstwa to i skrobne więcej jak się sprawdziła po sezonie :)

Przez ostatnie dwa sezony 85% czasu nad wodą spędzam z kijkiem okoniowym i chyba jak każdy kto gania z UL szuka jak najcieńszej linki o dobrych parameteach.

Przez ten okres miałem na szpuli Momoi Oshikage 0.053, Varivas Baitfiness 0.3 PE ,Sunline Small Game 0.4 PE i Ygk Egi Metal 0.4 PE.

Momoi najcieńsza,moim zdaniem nadaje się tylko do łowienia drobnego białorybu na mikro jigi.Odległości rzutowe przy mikrusach z dobrym kijkiem powalają,gorzej z wytrzymałością bo potrafiła strzelić przy siłowym wyrzucie 5g.

Varivas Baitfiness bardzo miekka linka,lata z niej super ale bardzo szybko traci kolor i wytrzymałość.

Sunline Small Game ,bardzo miekka,mocna i świetny kolorek :) Długo trzyma swoje parametry no ale ta cena.

Egi Metal 0.4 PE na początku trochę sztywna(patrz foto) w porównaniu do w/w linek które są wręcz "lejące" ale w niczym to nie przeszkadza.Bardzo dalekie odległości rzutowe na lekkich przynętach,długo trzyma swoje parametry.Ogólnie mój faworyt bo cena linki bardzo atrakcyjna w porównaniu do Small Game za którą mamy 3 szpulki Egi Metal.

Zapas na nowy sezon Egi zrobiony i dojdzie jeszcze oczko mocniejsza 0.5 PE do ciut mocniejszego kija.

Kamatsu Tachron 0.03 miałem tylko w rękach ale już wzrokowo widać że jest mocno przegrubiona w porównaniu do wyżej opisanych linek

Edytowane przez adriano
  • Like 13

Witam wszystkich

Używał, testował ktoś z Was taką tanią plećkę? zastanawiam się nad 0,06 na okonka ;) wiem, że nie będzie porównania z momoi, varivasem itp. ale jak wypadnie w porównaniu z innymi, dostępnymi, budżetowymi plećkami... Pozdrawiam 

Z ciekawości zamówiłem ma Ali 0,06mm tej firmy ale model ONYX w kolorze fluo, zobaczę co to warte.

• Like 1

0.2PE Rafał nie miał w ogole. Kupiłem 0.3 , jest meega cieniutka , ciensza niz light game 0.2 , az sie boje ze będzie cos z nia nie tak... ale zaryzykowalem :) tak varivasy sa drozsze te ciensze ale zeby az taka roznica byla ? Nie wiem w sumie nie pytałem

Taka dostałem informację, Endriu mówił że mieli 0.2pe w cenie około 400zl i poszły :)

Daj znać za jakiś czas jak się spisuje.

Rozczarowała mnie cena, ale jeśli kupujemy kołowrotki po 2tys, wędki po 2tys to chciało by się mieć takze najlepsza linkę :)

Edytowane przez wobler129
  • Like 1

Taka dostałem informację, Endriu mówił że mieli 0.2pe w cenie około 400zl i poszły :)

Daj znać za jakiś czas jak się spisuje.

Rozczarowała mnie cena, ale jeśli kupujemy kołowrotki po 2tys, wędki po 2tys to chciało by się mieć takze najlepsza linkę :)

150 metrów linki za 400PLN to już jest naprawdę hardcore :D :huh: .Już poprzednie Avani Light Game czy Ajing Mastery były drogie.Ciekawe czy okaże się warte ceny.Chłopaki,szacun za podjęcie wyzwania testowania :rockon: .

• Like 2

Fido-jeśli wytrzyma bezproblemowo trzy sezony intensywnego łowienia to jest.Czy to jest realne ;) -inny temat.

A na poważnie-mam podobne zdanie jak Ty.

Żeśmy się spotkali Tomek.Myślę że większość kolegów może mieć podobne zdanie...

Edytowane przez drag