Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Sufix to dobra firma, ale w Twojej sytuacji (dokładnie mam tak samo) polecam http://allegro.pl/plecionka-techron-kamatsu-100m-0-04mm-zielona-i7245629628.html Osobiście używam 0,03 i jest OK, a tańszy od Sufixa.

osobiście używam plecionki 0,064 momoi oshikage. mi pasuje.

2g główki z kajtkiem lecą w kosmos. porównywałem odległości rzutów ze znajomym co miał chyba pee wee też jakąś cieńką.

kije mieliśmy podobne. momoi wygrywa z odległością posyłania przynęty. 

2-3 lata temu odkupiłem od kolegi około 60m. mam ją do dzisiaj. 

opisana 2kg wytrzymałości. jest mocna, mi się nie strzępiła, łowiłem nią w rzekach.

ostatnio znów nabyłem taką samą plecionkę.

jestem z niej zadowolony.

jest jeszcze cieńsza 0,053 to już włos.

jak bym miał lekki zestaw na okonia to pewnie bym ją zakupił i potestował.

• Like 1

Może kupiłbym momoi, ale mam mieszane uczucia co do tej marki. Kilka lat temu używałem ich plecionek na sandacza (kijek Daiwa Infinity Q) Była to takumi jig line 0,18. Najlepsza plecionka, z jaką miałem do czynienia. Po dwóch sezonach średniego użytkowania wymienilem na kolejną takumi i kolejna również spisywała się świetnie przez dwa sezony. W tamtym roku kupiłem sobie momoi jigline mx8 i używałem jej tylko kilka razy (brak czasu) a już zaczęły wyłazić włókna. Nie wiem jak z oshikage, ale sugeruję się tym, że też jest z nowej serii tak jak mx8 i może też mieć niską trwałość. A do tego ma współpracować z wędką budżetową starym Mikado lexusem i kołowrotkiem też nie nowym cormoran chronos al.

Może kupiłbym momoi, ale mam mieszane uczucia co do tej marki. Kilka lat temu używałem ich plecionek na sandacza (kijek Daiwa Infinity Q) Była to takumi jig line 0,18. Najlepsza plecionka, z jaką miałem do czynienia. Po dwóch sezonach średniego użytkowania wymienilem na kolejną takumi i kolejna również spisywała się świetnie przez dwa sezony. W tamtym roku kupiłem sobie momoi jigline mx8 i używałem jej tylko kilka razy (brak czasu) a już zaczęły wyłazić włókna. Nie wiem jak z oshikage, ale sugeruję się tym, że też jest z nowej serii tak jak mx8 i może też mieć niską trwałość. A do tego ma współpracować z wędką budżetową starym Mikado lexusem i kołowrotkiem też nie nowym cormoran chronos al.

Oshikage jest fajna, lata z niej mega daleko, trzyma parametry, ale ma też dużo wad. Na zaczepowe łowiska, gdzie konary, kamienie itp. to obowiązkowo przypon z fluoro. Jest bardzo podatna na przetarcia i urazy. Co do Twojego kołowrotka, to ta pletka się do niego nie bedzie nadawać , wymaga ona idealnego układania na szpuli, inaczej broda gwarantowana. Ktoś tu kiedyś pisał ze ta linka nadaje się tylko do białorybu, osobiście złowiłem na nią już sporo karasi koło 1,5kg, okoni ponad 40cm, szczupaków i sandaczy jako przyłowy, i pletka to wytrzymywała, a nie odcinam 10m po np.5 wypadach. Moim zdaniem jest to dobra linka, tyle ze dość droga, i w tej cenie można znależć linkę z której może ciut gorzej lata ale nie ma wad tych co momoi. 

• Like 1

osobiście używam plecionki 0,064 momoi oshikage. mi pasuje(...)

Kto bogatemu zabroni... Porównaj sobie ceny Oshikage z Techronem czy nawet Sufixem! :wacko:

Co do tej niezwykłej jakości też mam ambiwalentne odczucia po opiniach kolegów, którzy używali, a po roku stwierdzili że kupili dwa razy - pierwszy i ostatni.

Jak dla mnie nie do przebicia jest YGK Egi Metal 0.4 PE. Jakiś czas temu była promocja na Ebay i zniżka 30 zł na wszystko. Za szpule 120m zapłaciłem trochę ponad 46 zł.

Szczęściarz, szczęściarz, też kupiłbym za takie pieniądze... :(

Jak dla mnie nie do przebicia jest YGK Egi Metal 0.4 PE. Jakiś czas temu była promocja na Ebay i zniżka 30 zł na wszystko. Za szpule 120m zapłaciłem trochę ponad 46 zł.p

pawello jak trafisz jeszcze raz na taka okazją to daj znać na forum,zrobimy zrzute i weżniemy większą ilość  B)

• Like 3

pawello jak trafisz jeszcze raz na taka okazją to daj znać na forum,zrobimy zrzute i weżniemy większą ilość  B)

Było to opisywane w dziale "promocje wędkarskie i nie tylko". Nie da rady zrobić zrzuty, te 30zł przyznawane było na jeden zakup dla jednego użytkownika, inaczej zamówiłbym więcej i przedawał na giełdzie :D

Kto bogatemu zabroni... Porównaj sobie ceny Oshikage z Techronem czy nawet Sufixem! :wacko:

Co do tej niezwykłej jakości też mam ambiwalentne odczucia po opiniach kolegów, którzy używali, a po roku stwierdzili że kupili dwa razy - pierwszy i ostatni.

Szczęściarz, szczęściarz, też kupiłbym za takie pieniądze... :(

wiem że techron czy sufix jest 3-krotnie tańszy.

też łowiłem na te plecionki, jednak do ulta lekkich przynęt nie podeszły mi.

do bogatych nie należę :)  ale lubię mieć sprzęt który sprawia mi radość i komfort nad wodą  ;)

• 4 tygodnie później...

A ja kiedyś kupiłem szpulę żyłki w drugim gatunku w rozmiarze 0,16mm. Szpula o pojemności 40tys metrów. Zapłciłem 20 zł.

Jest super jako podkład. Ciasno nawijam i mega się sprawuje do cienkich plecionek.

Z racji ilości tej żyłki na szpuli, mam zapas podkładu do końca życia :-)

• Like 1

Mam teraz inne wydatki, więc sam się nie pokuszę o zakup, ale podzielę się z wami znaleziskiem ebajowym. Może ktoś z was skorzysta.

https://www.ebay.pl/itm/YGK-PE-Fishing-Line-G-Soul-PE-Egi-Metal-WX4-120m-PE-0-6-4988494338037-lb-12/302699585163?hash=item467a4d1e8b:g:Y1IAAOSwXhVay6VC

YGK Egi-Metal WX4 120m PE 0,6 za 54zł z wysyłką gratis... 

• Like 1