Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Dopóki nie zamówiłem czytałem same pochlebne, wręcz hiper opinie. Teraz jak leży na poczcie zastanawiam się czy nawijać :D :doh:

dokładnie temu ja kupiłem bo złego słowa na nią nie spotkałem.. widocznie wypowiadali się ci którzy ją testowali trzy dni.. szkoda kasy i nerwów na stracone przynęty i zakolczykowane ryby... Edytowane przez FrontLine089
  • Like 1

A ja łowiłem Ygk egi metal 0,4 pe przez większą część poprzedniego sezonu i bynajmniej nie 3 razy (jestem minimum godzinę dziennie) na Odrze szukając okoni w kamieniach i złego słowa nie dam powiedzieć o niej. Oczywiście jeżeli ktoś oczekuje, że na plecionke z wytrzymałością 8lb będzie wyciągał konary to się grubo myli, ale nie mogę powiedzieć, że byle zaczep oznaczał utratę przynęty - często wyciągnąłem całkiem przyzwoite zaczepy. Na obecny sezon nawinalem świeżą (raz niestety zrobilem sporą brodę z mojej winy i straciłem z 50 metrów), a do tego w zapasie leżą kolejne dwie szpulki. Przerobiłem sporo plecionke i ta ma moim zdaniem i dla mnie najlepsza relacje cena /wytrzymałość / odległości rzutowe. Rzeczywiście wadą jest to, że jest stosunkowo głośna.

Edytowane przez Algeroth82
  • Like 2

Szumi na przelotkach i to nie podlega dyskusji a co do wytrzymałości to nie chodzi o jej małą wytrzymałość tylko o straszliwy spadek wartości użytkowych. O wzrost szumienia i spadek wytrzymałości. Gdy nowa to każdy węzeł pięknie trzymał, byłem zachwycony bo w ośmiosplotówkach nie było tak pięknie. Teraz kilka muszę zawiązac aby było dobrze. A żeby było ciekawiej, to często kleję węzeł przed zaciśnięciem, lakierem lub superglu i w przypadku 8x zawsze działa a w przypadki EGI nie!

A zupełną ciekawostką było to, że końcowy odcinek "cichł" w miarę używania gdy dalsza cześć, ta mniej używana, była głośniejsza. Teraz zupełnie głośna na całej długości.

Przewinę z ciekawości aby zobaczyć, czy zachowa się tak jak była nowa.

No i raczej pewniak, z Japonii...

Edytowane przez FidoAngel

Jest zielona 4splotowa. 10 lb na bank. Chyba 0.4 albo 0.6 dziś ja miałem w ręku. Fajne wrażenie ...

Faktycznie w internetach znalazłem(dokładnie chyba 9,3lb) ale nigdzie nie mogę znależć sklepu z dostępnością.Dasz cynka gdzie ją fizycznie namierzyłeś?

Mario,masz rację jeśli chodzi o nowego High Grade.Jednakże stary był faktycznie o oczko niżej,PE 0,6 o mocy 9,3lb.

http://fishclub.pl/plecionki/92980-varivas-high-grade-pe-150m-06-93lb-5900000107189.html

Tego właśnie już nigdzie nie mogę znależc.

Edytowane przez drag
  • Like 1

Pytanie proste - czyścicie przelotki po każdym łowieniu czy nie ? 

Ja ostatnio też zaobserwowałem to, o czym piszecie, ale jak spojrzałem na przelotki, a raczej na syf, który się zebrał na przelotkach, to wcale się nie dziwie. Przelotki w tict-cie maleńkie i aż takiego syfu się nie spodziewałem. Odciąłem ze 3-4 metry i dalej plecionka kosa. Teraz obowiązkowo - mycie po każdym łowieniu. 

Czy głośna egi  ? Wychowany na pp wiec coś może być głośniejsze. Chyba nic. Varivas dwukrotnie droższy dla mnie jest gorszy. 

• Like 2

Zresztą niech i ma 20lb ... byleby była wystarczająco cienka :)

Nu tak Panie nie do końca ;) .Sama "cienkość"nie wystarczy.Ja na podane wytrzymałości linek patrzę przez palce i z urzędu z 2,3lb moge odjąc od nominalnej.Jednakże,do kija 6lb plecionki 20lb nie założę,choćby nie wiem jak cieniutka była :)

A to kołowrotek nie ma hamulca?

Regulowanego oczywiście

Tomek

No ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku? :)

Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki ;) .

• Like 6

No ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku? :)

Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki ;) .

Bezsprzecznie masz rację, tylko jeszcze brakuje rzetelnej informacji o wytrzymałości linki ze strony dystrybutorów. To co jest napisane na szpulach jest tylko wymysłem marketingowym.

Przyjąłem zasadę, że wytrzymałość podaną na szpuli w kg traktuję jako wytrzymałość w lb i jeszcze się na tym nie zawiodłem. Błąd (zazwyczaj in plus) wynosi zaledwie około 10%, czyli jeśli dystrybutor podaje wytrzymałość 8kg, przyjmuję że to 8lb a praktycznie bywa że to może osiągać 8,8lb. ;)

PS

Oczywiście mówię o wytrzymałości na węźle.

Edytowane przez Alexspin