FrontLine089 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Dopóki nie zamówiłem czytałem same pochlebne, wręcz hiper opinie. Teraz jak leży na poczcie zastanawiam się czy nawijać dokładnie temu ja kupiłem bo złego słowa na nią nie spotkałem.. widocznie wypowiadali się ci którzy ją testowali trzy dni.. szkoda kasy i nerwów na stracone przynęty i zakolczykowane ryby... Edytowane 11 Maja 2018 przez FrontLine089 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Signu Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Na okonie mam Varivas 0,4 i jestem zadowolony są jeszcze 0,2 0,3 średnice ale one są zbyt cieniutkie oczywiście dla mnie i przy zaczepie pewne rwanie, na tomaist plećka cicha i śliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrontLine089 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Dodam jeszcze że przypadkiem nawinąłem za dużo podkładu i plecionkę nawinąłem pod sam rant szpuli i przez ten czas nie pojawiła się żadna broda no i odległości osiągała niezłe.. tyle z plusów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Miałem identycznie z Egi 0,4. Bardzo dużo zerwanych przynęt i niestety wydana kasa w błoto... Odnoszę wrażenie, że w tym przekroju ta plecionka nadaje się tylko na piaszczyste dno, bo jeśli chodzi o zaczepy, to jest po prostu za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) A ja łowiłem Ygk egi metal 0,4 pe przez większą część poprzedniego sezonu i bynajmniej nie 3 razy (jestem minimum godzinę dziennie) na Odrze szukając okoni w kamieniach i złego słowa nie dam powiedzieć o niej. Oczywiście jeżeli ktoś oczekuje, że na plecionke z wytrzymałością 8lb będzie wyciągał konary to się grubo myli, ale nie mogę powiedzieć, że byle zaczep oznaczał utratę przynęty - często wyciągnąłem całkiem przyzwoite zaczepy. Na obecny sezon nawinalem świeżą (raz niestety zrobilem sporą brodę z mojej winy i straciłem z 50 metrów), a do tego w zapasie leżą kolejne dwie szpulki. Przerobiłem sporo plecionke i ta ma moim zdaniem i dla mnie najlepsza relacje cena /wytrzymałość / odległości rzutowe. Rzeczywiście wadą jest to, że jest stosunkowo głośna. Edytowane 11 Maja 2018 przez Algeroth82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Ciekawe, mi Egi nie huczy na przelotkach i moc ma naprawdę bardzo dobrą, już kilka razy kupowałem i te 0.4 i 1.0, zapewne kupię jeszcze nieraz bo sprawdza się zaje***ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Moc wg mnie jest ok, ale minusem jest głośność na przelotkach. Mam small game i jest dużo ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Szumi na przelotkach i to nie podlega dyskusji a co do wytrzymałości to nie chodzi o jej małą wytrzymałość tylko o straszliwy spadek wartości użytkowych. O wzrost szumienia i spadek wytrzymałości. Gdy nowa to każdy węzeł pięknie trzymał, byłem zachwycony bo w ośmiosplotówkach nie było tak pięknie. Teraz kilka muszę zawiązac aby było dobrze. A żeby było ciekawiej, to często kleję węzeł przed zaciśnięciem, lakierem lub superglu i w przypadku 8x zawsze działa a w przypadki EGI nie! A zupełną ciekawostką było to, że końcowy odcinek "cichł" w miarę używania gdy dalsza cześć, ta mniej używana, była głośniejsza. Teraz zupełnie głośna na całej długości.Przewinę z ciekawości aby zobaczyć, czy zachowa się tak jak była nowa. No i raczej pewniak, z Japonii... Edytowane 11 Maja 2018 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Zamienię chyba na HG Varivasa ta 10lb. Cieniutko jest i to najważniejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Zamienię chyba na HG Varivasa ta 10lb. Cieniutko jest i to najważniejsze ...A o którym HG piszesz?Bo na stronie Team Rapa najcieńszy High Grade PE O.6 to 12lb.Jest 10lb czy nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Signu Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Ta niebieska Varivasa jest chyba najcieńsza przynajmniej ja nie spotkałem się z cieńsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Jest zielona 4splotowa. 10 lb na bank. Chyba 0.4 albo 0.6 dziś ja miałem w ręku. Fajne wrażenie ... Edytowane 11 Maja 2018 przez Robert Crocker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Jest zielona 4splotowa. 10 lb na bank. Chyba 0.4 albo 0.6 dziś ja miałem w ręku. Fajne wrażenie ...Faktycznie w internetach znalazłem(dokładnie chyba 9,3lb) ale nigdzie nie mogę znależć sklepu z dostępnością.Dasz cynka gdzie ją fizycznie namierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 O tej plecionce piszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) Tak. Fizycznie u mnie w Olsztynie jest Edytowane 12 Maja 2018 przez Robert Crocker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Najcieńszy, wspomniany powyżej, Varivas High Grade X4 to #0,6 (12lb):http://www.varivas.co.jp/en/Product/searchgroup/name:High+Grade+PE/type:X4+%5BFlash+Green%5D/view3:2/id:4563 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) Najcieńszy, wspomniany powyżej, Varivas High Grade X4 to #0,6 (12lb):http://www.varivas.co.jp/en/Product/searchgroup/name:High+Grade+PE/type:X4+%5BFlash+Green%5D/view3:2/id:4563Mario,masz rację jeśli chodzi o nowego High Grade.Jednakże stary był faktycznie o oczko niżej,PE 0,6 o mocy 9,3lb.http://fishclub.pl/plecionki/92980-varivas-high-grade-pe-150m-06-93lb-5900000107189.htmlTego właśnie już nigdzie nie mogę znależc. Edytowane 12 Maja 2018 przez drag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Pytanie proste - czyścicie przelotki po każdym łowieniu czy nie ? Ja ostatnio też zaobserwowałem to, o czym piszecie, ale jak spojrzałem na przelotki, a raczej na syf, który się zebrał na przelotkach, to wcale się nie dziwie. Przelotki w tict-cie maleńkie i aż takiego syfu się nie spodziewałem. Odciąłem ze 3-4 metry i dalej plecionka kosa. Teraz obowiązkowo - mycie po każdym łowieniu. Czy głośna egi ? Wychowany na pp wiec coś może być głośniejsze. Chyba nic. Varivas dwukrotnie droższy dla mnie jest gorszy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Dostępny cały czas jest w sprzedaży 10lb zielony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Zresztą niech i ma 20lb ... byleby była wystarczająco cienka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Zresztą niech i ma 20lb ... byleby była wystarczająco cienka Nu tak Panie nie do końca .Sama "cienkość"nie wystarczy.Ja na podane wytrzymałości linek patrzę przez palce i z urzędu z 2,3lb moge odjąc od nominalnej.Jednakże,do kija 6lb plecionki 20lb nie założę,choćby nie wiem jak cieniutka była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) A to kołowrotek nie ma hamulca?Regulowanego oczywiście Tomek Edytowane 12 Maja 2018 przez kostom63 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 A to kołowrotek nie ma hamulca?Regulowanego oczywiścieTomekNo ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku? Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) No ma hamulec,regulowany oczywiście.To miałby być powód aby nawijać linkę o nominalnej deklarowanej mocy ponad dwa razy większej niż moc blanku? Tak mi się zawsze wydawało że głównie po to producent podaje moc blanku aby choć z grubsza dobrać moc linki .Bezsprzecznie masz rację, tylko jeszcze brakuje rzetelnej informacji o wytrzymałości linki ze strony dystrybutorów. To co jest napisane na szpulach jest tylko wymysłem marketingowym.Przyjąłem zasadę, że wytrzymałość podaną na szpuli w kg traktuję jako wytrzymałość w lb i jeszcze się na tym nie zawiodłem. Błąd (zazwyczaj in plus) wynosi zaledwie około 10%, czyli jeśli dystrybutor podaje wytrzymałość 8kg, przyjmuję że to 8lb a praktycznie bywa że to może osiągać 8,8lb. PSOczywiście mówię o wytrzymałości na węźle. Edytowane 14 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Szukając niedawno kija dla siebie, spotkałem się kilka razy z oznaczeniem linki 4-8lb (nylon) i 0.4-0.8PE, a to nawet 14lb... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi