Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

@Friko aktualnie łowi taką 4x tyle że #1,5 i bardzo ją chwali - jest wytrzymała i okrągła, nie strzępi się i nie 'rozluźniają się' sploty, tylko jest istotnie b. głośna na przelotkach niż 8x, ale nie wszystkim to przeszkadza ;)

Nie porównam do Egi Metal 4x, bo Egi nie ma w takiej mocy.

• Like 1

Tak, próbowałem, katastrofa. Pisałem nawet kilka słów o niej na Forum i zamieściłem zdjęcie porównawcze z Techronem 0,04 - JMC UL 3X jest prawie o połowę grubsza. Ostrzegam, płaski, gruby sznurek, rozwarstwia się, grubość porównywalna z JMC 8X 0,08. Z serii JMC zdecydowanie lepsza (cieńsza i ścisła) jest JMC 4X 0,04.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

No i na pewno będziesz zadowolony bo to dobra linka.

Jednakże,sugeruję spróbować:

https://spinningshop.pl/sufix/9167-sufix-nanobraid-100m-004mm-6lb-28kg.html

Miałem i Avani i tego Sufixa co podlinkowany.Szczerze powiem że nie widzę różnicy w jakości i wartościach użytkowych.Jak mi się skończy Avani(mam na multiku jeszcze z 50m)nawijam Sufixa.

Avani jest bardzo dobra linką,dużo lepszą moim zdaniem od np.Ajing Mastera który jest jeszcze droższy.Ale naprawdę porównując do Sufixa,nie jest lepszy o tyle aby płacic ponad stówę więcej za szpulką 100m:-)))

No i na pewno będziesz zadowolony bo to dobra linka.

Jednakże,sugeruję spróbować:

https://spinningshop.pl/sufix/9167-sufix-nanobraid-100m-004mm-6lb-28kg.html

Miałem i Avani i tego Sufixa co podlinkowany.Szczerze powiem że nie widzę różnicy w jakości i wartościach użytkowych.Jak mi się skończy Avani(mam na multiku jeszcze z 50m)nawijam Sufixa.

Avani jest bardzo dobra linką,dużo lepszą moim zdaniem od np.Ajing Mastera który jest jeszcze droższy.Ale naprawdę porównując do Sufixa,nie jest lepszy o tyle aby płacic ponad stówę więcej za szpulką 100m:-)))

Może wiesz jak się ma grubość tego Sufixa 0,04 do Avani light PE 0,2-dużo grubszy?

Może wiesz jak się ma grubość tego Sufixa 0,04 do Avani light PE 0,2-dużo grubszy?

Szczerze-nie wiem.Juz od dawna w ogóle nie kieruję sie grubością,patrzę tylko na moc jeśli chodzi o opisy.

Nie wiem nawet czy bede potrafił to ocenić.Na multiku mam w tej chwili PE 0,3 a w sobote bedę jechał po tego Sufixa 6lb.Mogę na oko porównać ale na ile to będzie obiektywne-nie wiem :) .

• Like 1

W nawiązaniu do wcześniejszych postów dotyczących zamiany plecionki J-braid.

Zakupiłem sufixa siglon 8X, 0.4 PE.

Z racji "rozmiaru " mniej wytrzymały od 0,06 Daiwy czego się zresztą spodziewałem.

Wzrokowo cieńsza o połowę od 0,06 J-braid 8X.

Dziś pierwszy test w praktyce.

Udało się osiągnąć zamierzony efekt. Jest znacznie "cichsza" na przelotkach.

Z uwagi na mniejszą "grubość' ograniczyłem wpływ wiatru choć podejrzewam że nie da się całkowicie wyeliminować jej " wybrzuszania".

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.

• Like 2

Przy lekkich przynętach nie da się napiąć linki żeby nie było "brzucha" nawet przy najcieńszych linkach.

Wystarczy że lekko zawieje i już jest balon.

Przy  nanofilu ( 0.04 mm) można stracić nerwy.

Próbowałem na niego łowić ale ilość czasu spędzona przy wiązaniu węzłów skutecznie odbierała mi chęci na dalsze łowienie.

Z nanofilem 0,06 mm jest troszkę lepiej ale i tak trzeba się skupić przy wiązaniu węzła.

Węzeł powyżej jest chyba jedynym który dobrze trzyma a przerobiłem trochę różnych węzłów.  

• Like 1

Ponieważ "nałogowo" używam nanofila to stanę w obronie jego "godności"

Moim zdaniem nanofil jest najlepszy w określonych sytuacjach:

1. Odległość rzutu

2. Głębokość pracy woblera - np. Salmo hornet 4S na nanofilu schodzi mi do 3,5m a na Dragonie HM 8x 0,08 ledwo na 2,5m

3. Szybkość tonięcia lekkiej główki na dużej głębokości

4. Nie przymarza do przelotek

• Like 1