Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Ta poprzeczka ustawiona przez PowerPro jest tak "wysoka" jak krasnal kurdupel... :angry:

Masz złe doświadczenia z PowerPro ?

Bo dla mnie po intensywnym łowieniu przez okres 4 lat nie dzieje się z nią nic. Po 2 sezonach przewijam ją - używam linki 0.16 - 275m. Lekko straciła kolor ale nie ma mowy o żadnym strzępieniu się czy skręcaniu (łowie dużo na obrotówki). Rzeczne, odrzańskie zaczepy i kamienie jej nie straszne - zaznaczę tylko, że używam wersji 4-splotowej z kilkudziesięcio centymetrowym przyponem fluorocarbonowym 0,50 lub materiałem przyponowym od SavageGear 0,45.

Łącznie na dwóch spinningowych zestawach PowerPro jest ze mną od 8 sezonów i nie dam o niej złego słowa powiedzieć - nigdy mi nie pękła, nie strzeliła, nie robiła bród etc.

Tak więc jak dla mnie poprzeczka jest ustawiona naprawdę wysoko.

A recenzję YGK Egi-Metal umieszczę po kilkunastu wypadach nad wodę.

Pozdrawiam

Edytowane przez scOOtt
  • Like 1

Varivasem Light Game 0.3 PE łowię, od kiedy Rafał zaczął nim handlować w Polsce, czyli kilka ładnych lat. Nigdy mi się nie rozwarstwiał, strzelał byle gdzie itd. Linka może stanowić wzór linki na okonie. Podobne odczucia ma 99% wędkarzy łowiących na Light Game.

Jak Tobie udało się zniszczyć tą linkę, to ja nie wiem. Sprawdził bym najpierw wodzik T-Wing czy nie jest usyfiony oraz czy nie ma zadziorów. Podobnie przelotki.

• Like 3

Witam .. Używam egi metal 8lb i generalnie świetna pletka. Jak już pisałem to kupiłem major crafta danagan 6lb! Kolor traci szybko, poza tym wad nie zauważyłem. Jest sporo cieńsza od ykg i bałem się,że każdy zaczep i próba uwolnienia skończy się strzałem... ale tak na szczęście nie jest. Do okoniowania w zupełności wystarczy. Używam z fluoro 0,16 ( ykg z 0,22) . Na razie największą rybą był tęczak ok 50 cm ( woda stojąca )

pozdrawiam

egi metal używane 2 intensywne sezony . Jeszcze ze 2 i przewinę na drugą stronę dopiero :)

PE 0,6 to chyba około 0,12-0,13mm?

Jakbyś zajrzał nad wiadome jeziorko to sam byś ocenił. Aktualnie nie ma za bardzo czasu, ale jak już napisałem wrzucę na forum foty plecionek w powiększeniu właśnie po to aby sobie każdy mógł organoleptycznie  :D ocenić jakie są różnice pomiędzy linkami różnych producentów opisanych tak samo.

Wodzik i przelotki czyściutkie, więc nie mogły być przyczyną zniszczenia Varivasa, tym bardziej że Techronowi nic się nie stało. Być może, że trafiłem na podróbę, ale zraziłem się i chyba kolejnej próby z Varivasem nie podejmę, bo mnie to zbyt drogo kosztowało. :(

Edytowane przez Alexspin

Wodzik i przelotki czyściutkie, więc nie mogły być przyczyną zniszczenia Varivasa, tym bardziej że Techronowi nic się nie stało. Być może, że trafiłem na podróbę, ale zraziłem się i chyba kolejnej próby z Varivasem nie podejmę, bo mnie to zbyt drogo kosztowało. :(

Lepiej kupić coś drożej raz niż kilka razy taniej. Sprawdź lupą przelotke szczytową.

• Like 1

Nawoj YGK-Metal Egi pe# 0.6 - Shimano Nasci C 2000 HSG. Chyba producent się lekko przeszacował, albo pletka nie trzyma parametrów bo ze szpuli 150m która powinna wejść musiałem około 7m uciąć i wyszło tak.

20190525_090939541ec72d37b84423.jpg

Podkładki poszły w ruch bo Nasci zrobił stożek przy tej średnicy na standardowym setupie

Edytowane przez scOOtt

Na moje oko i tak jest ciut za dużo nawinięte, zdjąłbym jeszcze około 1mm z grubości nawoju.

Skąd masz taką wiedzę, że powinno wejść 150m? Jeśli z kalkulatora pojemności żyłki, to nie wziąłeś pod uwagę, że plecionka inaczej układa się na szpuli i w zależności od jakości plecionki zazwyczaj wchodzi jej 15-30% mniej niż żyłki tej samej grubości. PE# 0,6 to w przybliżeniu 0,13mm, czyli według kalkulatora powinno jej wejść około 160m. Biorąc pod uwagę, że to plecionka dobrej jakości i pomniejszając nawój o 15%, szpula powinna zmieścić maksymalnie 140m.

Te wyliczanki, to takie trochę "wróżenie z fusów", ale wydaje mi się, że w tym przypadku, w przybliżeniu mają zastosowanie.

Edytowane przez Alexspin

Masz złe doświadczenia z PowerPro ?

Bo dla mnie po intensywnym łowieniu przez okres 4 lat nie dzieje się z nią nic. Po 2 sezonach przewijam ją - używam linki 0.16 - 275m. Lekko straciła kolor ale nie ma mowy o żadnym strzępieniu się czy skręcaniu (łowie dużo na obrotówki). Rzeczne, odrzańskie zaczepy i kamienie jej nie straszne - zaznaczę tylko, że używam wersji 4-splotowej z kilkudziesięcio centymetrowym przyponem fluorocarbonowym 0,50 lub materiałem przyponowym od SavageGear 0,45.

Łącznie na dwóch spinningowych zestawach PowerPro jest ze mną od 8 sezonów i nie dam o niej złego słowa powiedzieć - nigdy mi nie pękła, nie strzeliła, nie robiła bród etc.

Tak więc jak dla mnie poprzeczka jest ustawiona naprawdę wysoko.

A recenzję YGK Egi-Metal umieszczę po kilkunastu wypadach nad wodę.

Pozdrawiam

Normalnie plecionka idealna.  :lol:

Nawoj YGK-Metal Egi pe# 0.6 - Shimano Nasci C 2000 HSG. Chyba producent się lekko przeszacował, albo pletka nie trzyma parametrów bo ze szpuli 150m która powinna wejść musiałem około 7m uciąć i wyszło tak.

20190525_090939541ec72d37b84423.jpg

Podkładki poszły w ruch bo Nasci zrobił stożek przy tej średnicy na standardowym setupie

Odwiń że 20-30 metrów minimum bo broda pewna . A jak troszkę wiatru będzie [emoji6] to 120% . I wyrzucisz 50 metrów.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Dokładnie. Może to nie będzie aż 20-30m, ale nawój plecionki, co najmniej nie powinien wystawać ponad krawędź skosu talerzyka czołowego szpuli, bo tak, jak napisał Michał, super gniazdo pewne, a teraz wystaje około 0,5mm, a powinien być około 0,5-1,0mm poniżej. Ja nawijam nawet do 2mm poniżej i nie skraca to odległości rzutu, a zabezpiecza przed brodami.

Edytowane przez Alexspin

Ja tez lowie od dawna na varivasy i nigdy mnie nie zawodziły. Na light gamea 0.2 uzywanego intensywnie ponad rok, wyjąłem sumka prawie metr.... nic sie nie rozwarstwia ani nie strzela... POLECAM

I u mnie dokładnie tak samo.

Light gamę 0.2 mam na szpuli odkąd się pojawił i żadnych zastrzeżeń.

Dokładnie. Może to nie będzie aż 20-30m, ale nawój plecionki, co najmniej nie powinien wystawać ponad krawędź skosu talerzyka czołowego szpuli, bo tak, jak napisał Michał, super gniazdo pewne, a teraz wystaje około 0,5mm, a powinien być około 0,5-1,0mm poniżej. Ja nawijam nawet do 2mm poniżej i nie skraca to odległości rzutu, a zabezpiecza przed brodami.

Przy tym nawoju tylko kwestia czasu. A zysk w zasięgu rzutu żaden .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

YGK Plecionka G-soul X4 Upgrade PE 150m 0.25/5lb (2.3kg) 4-splotowa jest sporo ciensza od ygk egi metal 8lb

A moze kupic wersje 4 lb tej plecionki a moze forunowy p-line 0.2 pe

Ja używam 0,4 pe, używałem 0,15 (innej firmy, sporo droższej) I szczerze nie ma co schodzić za nisko bo najdrobniejsze zielsko będzie kończyło się strata przynęty
  • Like 1

Producent kołowrotka w instrukcji napisał: braid line pe 0.6 - 150m. Stąd wiem, że powinno jej tyle wejść.

Panowie to jest szpula płytka. Plecionka nawinieta tak jak być powinna.

Nie spada ze szpuli samoczynnie. Po pierwszych testach nad wodą wrócę tu z wpisem i dam znać czy robią się brody czy nie.

Edytowane przez scOOtt
  • Like 1

scOOtt, Power Pro to dobra plecionka, ale jeżeli piszesz, że wytrzymuje ci cztery lata to jest to naprawdę smutne.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Dlaczego smutne ;) Ze dwa wypady w miesiącu, leżakuje w ciemnym miejscu co roku odcina powiedzmy po 20 metrów ... Panie taka to i  z 5 lat pociągnie, a jak szpula 200 albo 300 metrów nawet dłużej :D

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Ja wyłapałem tylko jedno, ale za to  nieprawdopodobne:

"nie ma mowy o żadnym strzępieniu się czy skręcaniu (łowie dużo na obrotówki)."

Nie ma fizycznie możliwości, aby plecionka nie była skręcona po użyciu z obrotówką.

No chyba, że masz dwie obrotówki z których w jednej listek kręci zgodnie, a wdrugiej przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i co rzut to je zmieniasz.

To nie jest krytyka plecionki....

• Like 1