kostom63 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Warto było by sprawdzić tego roczną nowość od YGK - PE Bornrush x8 są 0.4, 0.5, 0.6 oraz 0.8. Wyglądają całkiem ciekawie i cena jest rozsądna. Jak coś to mogę podesłać po kawałku.Poszedł priv Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Cześć, do tej pory raczej miałem doczynienia z grubszymi plecionkami, a tym razem zakupiłem Sunline Siglon WX 4 PE#0,4 6lb oraz WX8 PE#0,3 5 lb obie w kolorze Orange. Trzeba przyznać obie są naprawdę cienkie mnie i koledze 0,3 wydała się cieńsza od 0,4. A mojemu synowi odwrotnie. Standardowo WX 4 wyczuwalny splot WX 8 gładka i śliska. Obie podobnie ścisłe i lekko sztywne, WX4 sztywniejsza ciut. Co dziwi są prawie okrągłe. Przy tej grubości odpuściłem próbę tarcia, natomiast próba zerwania lekko mnie zdziwiła. WX4 padła przy 1,4 kg dwa razy i raz 1,5 kg. Tego akurat się spodziewałem. Natomiast WX8 padła przy 1,8 ; 1,9 i 2,1 kg. Kiedyś przeglądałem się mocno Egi metal #0,5PE. Myślę , że WX4 jest do niej bardzo zbliżona, wezmę kawałek od kolegi i postaram się taki trochę porównawczy post napisać TomekWitam raz jeszcze. Zapomniałem napisać, że za każdym razem obie plecionki urwane bardzo krótko. Szkło powiększające trochę zweryfikowało poprzedni opis. WX8 to tasiemka i to straszna. Porównanie jej grubości jest ponad moje możliwości. WX4 jest naprawdę mocno okrągła. Podobnie okrągła jest Egi Metal. Dostałem używkę 0,5 PE no i jest ona według mnie ciut cieńsza niż WX4 Sunline Siglon 0,4 PE. Tak coś jak żyłka 0,10 może 0,11 mm. Kolega dostarczył mi również mocno używanego już niedostępnego Varivas Super Trout Baitfiness 0,4 PE. Też dość okrągła i grubością podobna do poprzednich. Tym używanym nie robiłem testu na zrywanie. Zerwałem natomiast nówkę Varivas Light Game w rozmiarze 0,2 PE jasno niebieską, która w teorii ma 5 lb wytrzymałości. Były tylko dwie próby, gdyż kawałek który dostałem był trochę krótki a plecionka nie urwała się tuż przy łączniku. Pierwsza próba wykazała 1,75 kg i ok 5 cm od łącznika. Druga 1,55 kg i ok 20 cm od łącznika. Poza tym chyba same superlatywy. Wydaje się najcieńszą, nie jakoś o połowę, ale podobnie jak żyłka 0,08 może 0,09. Może nie jest super śliska, ale dużo bardziej gładka niż Egi, mocno okrągła ścisła i jednorodna Tomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Tomek, uważaj z porównaniem używek do nowych. Kolega ostatnio porównał EGI WX4 do Sunline PE 4x obie 0.6 i wyszło że EGI jest cieńsza. Ale ze strony używanej. Ze strony nowej EGI była trochę grubsza. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Ano właśnie, mogą być różnice dlatego fakt ten zaznaczyłem Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Koledzy, muszę kupić jakąś nitkę do UL'a...do rzucania paprochami 3/4" na główkach 1-2g Są dwa scenariusze jak kupić :1. Dużo i tanio2. Raz a dobrze Wolałbym chyba ten drugi, natomiast nie będę łowił w krystalicznie czystych wodach tym samym trochę szkoda mi szmacić w nich linkę kosztującą 120 - 150...lub i więcej pln za szpulkę.Tak czytając wątek nachodzi mnie wykosztować się na Varivasa Light Game PE # 0.4 / 150m ale nie wiem czy nie szkoda go na moje bajora.A tak po za tym - czy były szpulki Light Game 150m bez tego durnego znacznika w połowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Do 1 g to Light game 0.2,albo Sunline Siglon 0.3.Varivas lepszy choć czterosplotowy.Siglon orange bo zielony bardzo szybko mi się zmechacił. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Tom Rob 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 też bym został przy 0.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Miałem PeeWee WX4 PE # 0.4, Egi-Metal PE # 0.4...bardzo łatwo się przecinały o różne podwodne przeszkody."Klasa" PE # 0.4 posyła moje "ogromne" gumisie wystarczająco daleko...ciskam tym z Daiwy TAC 2.30 / 1-7gA jak jest z tymi znacznikami w Light Game 150m ?A może YGK G-Soul X4...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 ''A może YGK G-Soul X4...?'' Miałem i nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Siglon, G-Soul X4, Egi-Metal odpadają...więc cóż zostaje ? Poza Light Game...zostają same linki które leżą w scenariuszu "Dużo i tanio" - czyli 2 szpulki czegoś taniego i drzeć... A jakieś 8-splotowe nasze Europejskie "0.06mm" ? Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (…) Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ?Chyba nie ma takich... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Siglon, G-Soul X4, Egi-Metal odpadają...więc cóż zostaje ? Poza Light Game...zostają same linki które leżą w scenariuszu "Dużo i tanio" - czyli 2 szpulki czegoś taniego i drzeć... A jakieś 8-splotowe nasze Europejskie "0.06mm" ? Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ?Jak chcesz na siłę wydać 300zł za Szpulke to kup Sunline Small Game.Tylko po co? Kiedyś miałem podobne podejście kupiłem tego Small Game czy Varivasy po 200zł a i tak samo szybko te linki się kończyły jak te dużo tańsze.Ja UL poświęcam 90% czasu i trzy sezony używam Egi Metal 0.4 PE i złego słowa o tej lince nie powiem.A nawet jak się linka skończy w połowie sezonu to kupuje drugą szpule za śmieszne pieniądze i nie przeżywam tym bo to żadna pieniądze przy reszcie sprzętu.Sunline Siglon 8lb Orange również testuje od Grudnia i jak narazie lepiej mi się tą linką łowi niż Egi Metal. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Adrian, dawno nie kupowałem niczego "włosowatego" do UL'a więc nie wiem czy coś godnego uwagi się pojawiło na rynku.A jak wiadomo "lepsze wrogiem dobrego" Egi-Metal byłaby spoko...jakby nie to, że to multi-color...a co gorsza w moich łowiskach szybko trafia na jakąś zwadę na której się przetnie.Bo w "zwykłym" zaczepie nie brakuje jej mocy jak na taki włos. I tej mocy zbyt szybko nie traci.To mogę o niej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę przy egi to, żeby używać w zestawie ze słabszym przyponem inaczej można ją wyrwać w tydzień do zera bo pęka zwykle pod szczytówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Ja z Egi-Metal tego problemu nie miałem...żeby pękała pod szczytówką.U mnie problem leżał w tym, że jak przy zaczepie plecionka oparła się na jakimś zatopionym drzewie, na jakimś betonie czy innej twardej, szorstkiej przeszkodzie...pierwsza próba odstrzelenia i ciach...luźno na końcu zestawu :/ No i kolor mnie drażnił Cholera, tyle tego na rynku, a przez tydzień nie wybrałem niczego... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Ja z Egi-Metal tego problemu nie miałem...żeby pękała pod szczytówką.U mnie problem leżał w tym, że jak przy zaczepie plecionka oparła się na jakimś zatopionym drzewie, na jakimś betonie czy innej twardej, szorstkiej przeszkodzie...pierwsza próba odstrzelenia i ciach...luźno na końcu zestawu :/ No i kolor mnie drażnił Cholera, tyle tego na rynku, a przez tydzień nie wybrałem niczego...Bo tyle tego na rynku więc i wybór cięższy. Ja używam od 3 lat egi, ale przesiadłem się oczko wyżej i używam 0,5. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Ktoś posiada Mikado DreamLine Ultralight 0.035? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Też ciekaw jestem opinii o tej lince. Z opisu wygląda obiecująco, ale nawet nie udało mi się pomacać, bo w Łodzi w żadnym sklepie jeszcze jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Widziałem ją w sklepie u @Marcyś. Bardzo cienka, śliska i elastyczna, pierwsze wrażenie bardzo dobre. Z zakupem poczekam aż ktoś porządnie przetestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Kupiłem w zeszłym tygodniu tą plecionkę tzn. dreamline 0,035. Za wcześnie żeby powiedzieć coś więcej, łowiona dopiero jeden raz. Układa się na szpuli równo, nawinięta pod rant nie powodowała jakiś bród, nie spadała ze szpuli, nie szumi. Faktycznie jest cieniutka, śliska i miękka. Moc powiedziałbym że adekwatna do "średnicy". Urwałem jakieś dwie czy trzy gumki na grubych zaczepach, nie przy próbie odstrzelenia tylko już na chama rwąc ręką. Po tych kilku pierwszych godzinach plecionka sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Reszta wyjdzie z czasem. Uczciwie zaznaczam, że nie mam porównania z innymi równie cienkimi plecionkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Ciekawe jak się ma do najcienszego siglona pe 4x lub g-soul upgrade. Czy jest cieńsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Jutro postaram się sprawdzić. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Dreamline 0,035. Realna grubość pomiędzy PE0,6 a PE0,5, zależy jak się ułoży, bo jest dosyć płaska. W obejściu dosyć gładka, brak powłok. Od prawej PE0,6 (0,132mm) , Dreamline 0,035, PE0,5 (0,121mm), PE0,4 (0,108mm) , PE 0,3 (0,094mm) Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 psulek dzięki wielkie za konkretne porównanie i zdjęcie. Z tego co piszesz i co widać nie jest to linka do XUL. Miałem nadzieję że pojawiło się coś fajnego i w rozsądnych pieniążkach, ale jak widać to kolejna przegrubiona plecionka. Ta pierwsza z lewej to może Siglon? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Tak, to pe 0,3 Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi