FidoAngel Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Jak się one maja do grubości MICRO FLY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 4lb uzywam na bolenie , 6lb to juz lina pociagowa na ciezki teren gruby zander i szczupak na ciezkie wabieCiezkie wabie to jaka waga w twoich slowach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slig Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Też jestem ciekaw, jak to średnicą wygląda. Bo z opisu to tak bardziej coś w stylu Spiderwire niż finezyjna nitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Siedemdziesiąt dwie strony tekstu, a z tego 70 to czyste "pierdoły o niczym" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 4lb uzywam na bolenie , 6lb to juz lina pociagowa na ciezki teren gruby zander i szczupak na ciezkie wabieCiekawe, u mnie 8lb to sandacz i szczupak na lekko. Okoń na ciężko. Jak to 6lb ma moc wystarczającą do orki, to trzeba wierzyć mocno w słowo pisane, żeby to kupic. $3 to nie majątek. Kupię i zrobię ci porównanie. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Paweł,ten gość to wybitny znawca chińskich plecionek i łowca okazów na w/w,. nie przekonasz jego,że chińskie 6lb to nie odpowiednik japońskiego 6lb.On łowi okazy na te chinskie 6lb i ogłasza,że to odpowiednia miara na okazałe szczupaki i sandacze.Chyba nigdy w życiu nie miał w ręku prawdziwej plecionki 6lb made in Japan .Ja już z nim nie polemizuje.Niech żyje w swoim świecie.A,nie jestem wrogiem chińskich wyrobów,ichnich plecionek używam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Paweł,ten gość to wybitny znawca chińskich plecionek i łowca okazów na w/w,. nie przekonasz jego,że chińskie 6lb to nie odpowiednik japońskiego 6lb.On łowi okazy na te chinskie 6lb i ogłasza,że to odpowiednia miara na okazałe szczupaki i sandacze.Chyba nigdy w życiu nie miał w ręku prawdziwej plecionki 6lb made in Japan .Ja już z nim nie polemizuje.Niech żyje w swoim świecie.A,nie jestem wrogiem chińskich wyrobów,ichnich plecionek używam.Kolego nie jestem ani znawcą , ani nie porownuje japan 6lb do chinskiego , bo nijak sie maja , w reku mialem wiecej plecionek niz ci się może wydawać , a okazów nie mniej . napisałem tylko co jest dla mnei topowa plecionka do ul i jest nią ta linka rozbierzność rozmiarów tej że marki jest kolosalna i wyssane opisy z palca nijak maja sie do rzeczywistości , 2lb jest pajeczynka do ul , 4lb jest swietna linka do boleniowania i lekkiego sandacza do powiedzmy 30g , a 6tlb jest już krową do cieżkiego łowienia , nie używam wiec się nie wypowiada., Zwrócę Ci uwagę bo mogłbym Cię zawstydzić w wielu kwestiach takze w tych jakie kto łowi ryby i na co , bo jeśli takowej wiedzy nei posiadasz , nei wypowiadaj się prosze bo nie wnosisz nic do dyskusji , a ja wręcz przeciwnie. a co do linek japan Mistrzuniu to wiesz mam sporo z górnej połki więc porównanie mam aa i owszem "Ha Ha" Edytowane 9 Listopada 2020 przez FRS1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 A dlaczego tak sądzisz? Ostatnio nawinąłem tą #0,6 i nie narzekam. Na pewno nie jest to x8, przypomina zwykłą "starą" plecionkę z Chin, trochę słaba ale puszcza w sposób przewidywalny, nie drze się na zaczepach, trochę rozciągliwa. Wystarczająco cienka żeby i okonia i sandacza na lekko obgonić. Mam jeszcze te dwie cieńsze, jak połowię to opiszę co i jak.Dzisiaj pomęczyłem #0,4 i powiem tak, nie jest to na pewno x8, mocy też specjalnej nie ma raczej jest z tych słabych choć jak jej mocniejsza siostra jest przewidywalna. nie kaprysi przy wiązaniu ale nie ma co wymyślać super węzłów bo nic to nie daje, pęka powyżej węzła. Pomacałem tą #02 i jest, palpacyjnie, ciut grubsza niż Daiwa JBraid x8-00,6 (tak jest oznaczona na szpuli z której mi przewijają). Nie wiążę z nią zbytnich nadziei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Dzisiaj pomęczyłem #0,4 i powiem tak, nie jest to na pewno x8, mocy też specjalnej nie ma raczej jest z tych słabych choć jak jej mocniejsza siostra jest przewidywalna. nie kaprysi przy wiązaniu ale nie ma co wymyślać super węzłów bo nic to nie daje, pęka powyżej węzła. Pomacałem tą #02 i jest, palpacyjnie, ciut grubsza niż Daiwa JBraid x8-00,6 (tak jest oznaczona na szpuli z której mi przewijają). Nie wiążę z nią zbytnich nadziei Ja ją wyrzuciłem po pierwszym zaczepie i próbie odstrzału , wydała się bardziej przyponminać mono co ją zdyskwalifikowało , z resztą chwilę poźniej pękłą tuż przy kiju ... dla mnie out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Pomimo pewnej rozciągliwości, która czasami może pomóc, bardzo ładnie sygnalizuje opad i przenosi do ręki o co stuka przynęta. Dziś troszkę ciężej łowiłem, przy okazji zobaczymy jak będzie przy 1-2g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Tak , ale co kto lubi . nie kazdy ma preferencje jak Ja i na odwrót 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slig Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Nie zdziwię się, jak ta od chińczyka to będzie loteria. Ja trafiłem git 0.2 pod palcami podobna do egi 0.4 i wizualnie też zbliżona. Na przelotkach jednak jest cichsza. Sos w sumie śmieszny a na pewno jest lepsza niż niektóre pseudo ul linki na rynku. Niedługo będę mieć kolejny wynalazek tym razem już markowy. Gosen W Mono - PE to zdam relacje, ale to bardziej nanofil niż plecionka z tego, co wyszperałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Koledzy - a jak z wytrzymałością na łączniku bezwęzłowym? 2 lb to mniej niż kilogram... Mógłby kto sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Ja ogólnie nie zszedłem poniżej 0.6 i zawsze nie miałem problemu z pasiakami. Poniżej nie próbowałem, bo kijki nie te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Przepraszam, czy tylko ja odnoszę wrażenie, że Lokalni Fachowcy Tu Obecni mylą parametry grubościowo/wytrzymałościowe linek o których dyskutują lub też równoważnie tychże w dyskusji używają? A tak chciałem sie czegoś nowego dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Przepraszam, czy tylko ja odnoszę wrażenie, że Lokalni Fachowcy Tu Obecni mylą parametry grubościowo/wytrzymałościowe linek o których dyskutują lub też równoważnie tychże w dyskusji używają? A tak chciałem sie czegoś nowego dowiedzieć Czego kolego chciałeś się dowiedzieć ? Ostatnie posty traktują o linkach z Chinatown gdzie rozmiarówka z etykiety nie gra z Realem.moze zabierz głos w dyskusji i wnies coś z sensem w nasze zboczone wędkarskie życie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Na wnoszenie z sensem to jeszcze za cienki jestem, chciałem się pierwej trochę dyskusją wzbogacić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) No to czytaj chłopie, czytaj i wyciągaj wnioski. W każdej dyskusji sporo merytorycznych wypowiedzi i duża dawka konkretnych informacji a czepianie się ad personam jest co najmniej nieeleganckie.Pewnych rzeczy nie da się porównać bo to forum hobbystyczne a nie profesjonalne i w większości nie mamy możliwości dokonać pomiarów na poziomie profi. Edytowane 10 Listopada 2020 przez strary 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitiki Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Personalnie się nie czepiam absolutnie. Sam bym się do kąta postawił, gdyby coś takiego przez myśl mi przeszło.Ale czy wśród tej "merytoryki wszechobecnej" nie zamieniacie forum hobbystycznego w profesjonalną paplaninę o wydumanych problemach? Zapewniam wszystkich, że nie nadążycie z pobieżnym nawet "omówieniem" poszczególnych linkowych wynalazków bo w czasie dyskusji o jednej, to na rynku pojawią się cztery "nowe" (najczęściej te same, tylko na innych szpulkach, z innym opisem, etc)A teraz na marginesie, w latach 80/90 takie same wariacje były z żyłkami, coraz cieńsze i mocniejsze, a jedynymi efektami tej wariacji były tony przynęt pozostawianych w wodzie i setki ryb pływających z hakami w mordkach.Teraz będzie to samo z plecionkami??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Forum nie jest obligatoryjne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Dzisiaj pomęczyłem #0,4 i powiem tak, nie jest to na pewno x8, mocy też specjalnej nie ma raczej jest z tych słabych choć jak jej mocniejsza siostra jest przewidywalna. nie kaprysi przy wiązaniu ale nie ma co wymyślać super węzłów bo nic to nie daje, pęka powyżej węzła. Pomacałem tą #02 i jest, palpacyjnie, ciut grubsza niż Daiwa JBraid x8-00,6 (tak jest oznaczona na szpuli z której mi przewijają). Nie wiążę z nią zbytnich nadziei Niecałe dwa tygodnie łowienia i linka chyba do kosza pójdzie. Węzły można w rękach zrywać, nic nie pomaga, pęka i już. Przewinę i zobaczę, czy cała sie zestarzała czy tylko z tej strony którą łowiłem.Ta cieńsza to samo, jak nitka się rwie na węzłach a dziś mi strzeliła pod ręką przy próbie odstrzelenia przynęty.Oczywiście Micro Fly dotyczy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Niecałe dwa tygodnie łowienia i linka chyba do kosza pójdzie. Węzły można w rękach zrywać, nic nie pomaga, pęka i już. Przewinę i zobaczę, czy cała sie zestarzała czy tylko z tej strony którą łowiłem.Ta cieńsza to samo, jak nitka się rwie na węzłach a dziś mi strzeliła pod ręką przy próbie odstrzelenia przynęty.Oczywiście Micro Fly dotyczy post. To, że zrywasz w ręku - o niczym nie świadczy. Co najwyżej, że masz sporo pary i grubą skórę której plecionka nie przecina. Co za problem, zmierzyć przy jakiej sile to się dzieje? Też mam taką co w ręku pęka bez problemu, ale z wędziskiem wytrzymuje hol niezłej ryby. Kilogram(10 N) to i dzieciak zerwie, ale na kiju to wyjmiesz niezłą rybkę... Jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych(jakieś zmechacenie powierzchni) to moim zdanie nadal nadaje się do użytku do lekkiego łowienia. A o takim tutaj mówimy chyba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 I tu się mylisz bo to, że zrywam w ręku po zaciśnięci węzła świadczy właśnie o tym, że jest słabiutka jak nitka do przyszywania guzików i żadne Twoje dywagacje tego nie zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 I tu się mylisz bo to, że zrywam w ręku po zaciśnięci węzła świadczy właśnie o tym, że jest słabiutka jak nitka do przyszywania guzików i żadne Twoje dywagacje tego nie zmienią.Chciałbym tylko zauważyć, że określenie "słaby" jest bardzo subiektywne. Natomiast pomiar - najprościej - przy pomocy wagi - wskazał by faktyczną wytrzymałość.A z własnego doświadczenia... Mam taki już dość mocno "zabytkowy" Nanofil - chyba 0,04 - i to jest dopiero słabizna... Wytrzymuje na łączniku bezwęzłowym 0,8 kg. Ale okonia 39 wyjąłem bez problemu. I to nie są żadne dywagacje...jeśli coś można zmierzyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Skoro rwiesz jak nitkę plecionkę która jest nieco grubsza niż daiwa jbraid 0,06mm to ta plecionką to śmietnik. Przerobiłem kilka plecionek w okolicach j braida 0,06mm i żadnej nie udawało mi się zerwać jak nitki. Trochę siły trzeba było użyć żeby zerwać na węźle, tak naiwniętą na rękę nie dało się urwać a skórę nam grubą. Używam do okoni plecionkę momoi oshikage 0,054mm 2kg wytrzymałości liniowej, da się ją zerwać w ręku ale wytrzymuje hole okoni około 40cm, szczupaków, nawet wytargała na wiosnę karpia około 6kg.Jedyne co to trzeba dobrze zawiązać węzeł bo niedbale zrobiony rwie się jak nitka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi