Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałbym upaść na głowę... szok.gifglupek.gif

To nie jest produkt dla tych co zastanawiają się nad tym czy fuego czy nasci tylko dla tych co kupują stelle/existy i jadą z tuningiem albo już dawno mają jakieś pomodzone casty za małą fortunę.

Jest produkt, znajdzie się kupiec. Rynek zweryfikuje czy towar się utrzyma z taką ceną. Jak ktoś ma zajoba na temat XUL i przy okazji trochę się w życiu ogarnął i kasę ma to ja nie widzę niczego złego w takich plecionkach i na głowę nie trzeba upadać. To jest oferta nie dla wszystkich:)

A co do szpulki 210 m za 800 to raczej dobry deal kupić po 105m na dwóch:)

• Like 4

To nie jest produkt dla tych co zastanawiają się nad tym czy fuego czy nasci tylko dla tych co kupują stelle/existy i jadą z tuningiem albo już dawno mają jakieś pomodzone casty za małą fortunę.

Jest produkt, znajdzie się kupiec. Rynek zweryfikuje czy towar się utrzyma z taką ceną. Jak ktoś ma zajoba na temat XUL i przy okazji trochę się w życiu ogarnął i kasę ma to ja nie widzę niczego złego w takich plecionkach i na głowę nie trzeba upadać. To jest oferta nie dla wszystkich:)

To oferta nie dla tych co się trochę ogarnęli tylko dla tych co mają małe fortuny na koncie. Można też mieć zajoba na punkcie xul i oszczędzać na plecionkę. którą przy odrobinie niefarta rozniosą raz dwa tzw. przyłowy albo można kupić za około 100 zł. dobrej klasy plecionkę o podobnych parametrach, a za pozostałe 700 wyskoczyć np. nad Jezioro Żarnowieckie czy w każdy inny zakątek naszego pięknego kraju aby poobcować z przyrodą i poznać nowe tereny. Alle jak zawsze piszę każdemu według potrzeb ...

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 8

Miałem pomodzone casty za małą fortunę ;)  :) .I nadal uważam(subiektywna opinia)że musiałbym na głowę upaść aby kupić 150mb. plecionki za prawie sześć stówek.Zgadzam się z tym że rynek zweryfikuje i pewnie kogoś tam dopadnie jakaś pomroczność i kupi,nie mam z tym problemu.Oczywiście jest mozliwość iż ta linka ma w sobie coś czego sobie w ogóle nie wyobrażam,#0,3 nie traci właściwości(cudownych chyba) przez 5 lat, itp. itd.Jeśli powyższe się objawi to odszczekam z ukłonem ale jakoś nie wierzę... :)

• Like 3

Koledzy, po co te dygawacje o tym ile kosztuje. Jest to generalnie sprawa drugorzędna dla hobbysty. Liczy się użytkowość. Coś co jest powiedzmy 2 razy lepsze kosztuje 5 czy 10 tyle i może tylko dlatego, że to nowość, albo faktycznie osiągnięcie tych 2 razy lepszych cech jest tak drogie. Sam popełniłem post których nie lubię czytać, bo on nic nie wnosi. Przepraszam

Tomek

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Fotke zrobiłem.

Od lewej

Momoi Oshikage 0,053

Sunline Siglon PEx4 #0.5, 8lb opisany 0,121mm

Sunline Siglon PEx4 #0.2, 3lb opisany 0,076mm

To jeszcze ja dodam od siebie. Taka ciekawostka - ludzie wierzą w słowo pisane:

Momoi Oshikage 0,053

Sunline Siglon PEx4 #0.5, 8lb opisany 0,121mm

Sunline Siglon PEx4 #0.2, 3lb opisany 0,076mm

A każdy chce cienką i mocną.

• Like 6

Oshikage 0,053 opisana z testem do 1,6kg w rękach rwie się jak nitka {bez szarpania} natomiast siglon #0.2 rwie się z wyraźnym dość dużym oporem i trzeba z tym uważać, można nim przeciąć skórę co świadczy o zaskakująco dużej mocy jak na taką cieniutką linkę. wg mnie to najlepsza linka 4 splotowa z tych cienkich do xul i sul nano jiging czy innego mormyszingu chociaż grubszych też używam z powodzeniem.

• Like 3

Potwierdzam, Sunline Siglon to plecionka, która według mnie ma najlepszy stosunek jakości do ceny, a parametry nieporównywalnie lepsze od okrzyczanych Varivasów, Power Pro, YGK, Sufixów i innych super wynalazków, a przerobiłem w swoim życiu trochę różnych "cudownych", "supermocnych" i "niezniszczalnych" linek. Drugi sezon tyram w zestawie UL, Sunline Siglon PEx4 #0.4 i jeszcze mnie nie zawiodła.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Potwierdzam, Sunline Siglon to plecionka, która według mnie ma najlepszy stosunek jakości do ceny, a parametry nieporównywalnie lepsze od okrzyczanych Varivasów, Power Pro, YGK, Sufixów i innych super wynalazków, a przerobiłem w swoim życiu trochę różnych "cudownych", "supermocnych" i "niezniszczalnych" linek. Drugi sezon tyram w zestawie UL, Sunline Siglon PEx4 #0.4 i jeszcze mnie nie zawiodła.

Bardzo odważne twierdzenie. Skoro lepsza od Varivasów, YGK i innych to pewnie nie tylko "najlepszy stosunek ceny do jakości" ale w ogóle najlepsza... No bo co mogłoby być lepsze? :ph34r:

• Like 2

Bardzo odważne twierdzenie. Skoro lepsza od Varivasów, YGK i innych to pewnie nie tylko "najlepszy stosunek ceny do jakości" ale w ogóle najlepsza... No bo co mogłoby być lepsze? :ph34r:

Oceny plecionek są w większości subiektywne(jak i innych artykułów wędkarskich) Koledze ta najbardziej się sprawdziła więc w czym problem? Jak obiektywnie porównać trwałość jeśli ktoś łowi w czyściutkiej wodzie a ktoś inny w pełnej zaczepów, racicznic i kamieni? Są testy z laboratoriów ale czy to przekłada się na warunki terenowe?

• Like 1

https://www.youtube.com/watch?v=dNoxW7Fj0MY...zeby.gif

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Doniesienia z pola walki :

Plecionka YGK Upgrade X4 PE # 0.6 12lb (ta nowa biało-różowa) po 7 godzinach użytkowania...

Użytkowana od początku z fluorocarbonem 6lb (deklarowana moc przed węzłem - dosyć uciągliwy Sufix 21)

Plecionką nie było szurane po betonie ani po żadnych twardszych nawierzchniach. Przez dwa dni przełowiła w sumie 7 godzin w lekko zmętnionej...ale nie jakoś strasznie "zawiesistej" wodzie.

Plecionka pracowała w zestawie z : GAD Pinpoint 0.5 - 5g 5lb ; '16  Stradic C2500S (hamulec tak ustawiony że popuszczał waleczniejszym większym okoniom)

Teraz żeby ją zerwać w rękach, w dowolnym miejscu wystarczy siła...która często nie wystarcza do urwania odstającej nikt z ciuchów...strach założyć na jej koniec coś od Spin-Mad'a...zbyt duże prawdopodobieństwo straty na byle zaczepie.

Plecionka zanim zmiękła...to się zeszmaciła.

Najgorzej wydane 80 pln w tym sezonie.

Podstawowy produkt z oferty YGK skutecznie odstrasza do inwestowania w droższe modele...Brawo YGK.

• Like 4

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...

Fotke zrobiłem.

Od lewej

Momoi Oshikage 0,053

Sunline Siglon PEx4 #0.5, 8lb

Sunline Siglon PEx4 #0.2, 3lb

Siglon PEx4 0.2 a nawet 0.5 cieńszy od najcieńszej oshikage i znacznie mocniejszy.

b90b0d6de0e16266bda91fbb70f7493c.jpg

Ale to są jaja swoją drogą. Momoi podawało maks wytrzymałość 1,3kg dla tej linki, więc realna by była dobrze poniżej 1kg, co nawet byłoby realistyczne przy grubości 0,053, a tu się okazuje, że to jest totalnie przegrubiona linka. A tania chyba też mnie jest.