Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

@adriano

używałem wg. oznaczeń na opakowaniu :

Oshikage 0.053/3lb

Oshikage 0.064/4,5lb

Varivas 0.2/5lb

Cóż mogę powiedzieć, każda z nich to moje panaceum na kłopoty z nieszczęsnym nanofilem - niech go szlag!

Skończyły się problemy z puszczającym węzłem, w końcu nie trzęsę tyłkiem przy zacięciu czy węzeł wytrzyma.

Ja plecionkę dobieram do mocy wędki, ryb jakie zamierzam nią łowić i warunków jakie panują na danej wodzie (ilość zawad, kamieniste dno, roślinność wodna, inne drapieżniki itp) i to w głównej mierze determinuje mój wybór plecionki.

Jestem po sezonie używania Oshikage (3lb) świetna plećka, 1,5-2g z plemnikiem na końcu leci daleko, stawia mały opór w wodzie i pozwala w miarę szybko zejść przynęcie do dna, czucie brania przez okonia i sam hol to czysta przyjemność (w zestawieniu z używanym patykiem).
Korzystałem z niej również do łowienia kleni (w pewnych warunkach sprawdzała się lepiej od żyłki), przyłowy szczupaka +/- do 50cm bez problemu i nie mówimy tu o 15min holu, podobnie z białorybem.
Nie nadaje się na wody z dużą ilością zaczepów, podatna na przetarcia, dowiązany fluocarbon jest wręcz konieczny (tam gdzie zwykle łowię fluo w ogóle jest koniecznością),wiązanie jej na silnym wietrze to mordęga i soczysty potok przekleństw lejący się z ust.
Obecnie w użyciu jej siostra w wersji 4,5lb.
Kolejna plecionka to Varivas LG PE 0.2 jest mocniejsza od powyżej wspomnianych, łatwa w wiązaniu/dowiązywaniu etc etc, rzuty wizualnie oceniając, nieco krótsze ale IMO nie ma tu o co kopi kruszyć.

Edytowane przez Zwierzu

• 1 miesiąc temu...

@adriano

używałem wg. oznaczeń na opakowaniu :

Oshikage 0.053/3lb

Oshikage 0.064/4,5lb

Varivas 0.2/5lb

Cóż mogę powiedzieć, każda z nich to moje panaceum na kłopoty z nieszczęsnym nanofilem - niech go szlag!

Skończyły się problemy z puszczającym węzłem, w końcu nie trzęsę tyłkiem przy zacięciu czy węzeł wytrzyma.

Ja plecionkę dobieram do mocy wędki, ryb jakie zamierzam nią łowić i warunków jakie panują na danej wodzie (ilość zawad, kamieniste dno, roślinność wodna, inne drapieżniki itp) i to w głównej mierze determinuje mój wybór plecionki.

Jestem po sezonie używania Oshikage (3lb) świetna plećka, 1,5-2g z plemnikiem na końcu leci daleko, stawia mały opór w wodzie i pozwala w miarę szybko zejść przynęcie do dna, czucie brania przez okonia i sam hol to czysta przyjemność (w zestawieniu z używanym patykiem).

Korzystałem z niej również do łowienia kleni (w pewnych warunkach sprawdzała się lepiej od żyłki), przyłowy szczupaka +/- do 50cm bez problemu i nie mówimy tu o 15min holu, podobnie z białorybem.

Nie nadaje się na wody z dużą ilością zaczepów, podatna na przetarcia, dowiązany fluocarbon jest wręcz konieczny (tam gdzie zwykle łowię fluo w ogóle jest koniecznością),wiązanie jej na silnym wietrze to mordęga i soczysty potok przekleństw lejący się z ust.

Obecnie w użyciu jej siostra w wersji 4,5lb.

Kolejna plecionka to Varivas LG PE 0.2 jest mocniejsza od powyżej wspomnianych, łatwa w wiązaniu/dowiązywaniu etc etc, rzuty wizualnie oceniając, nieco krótsze ale IMO nie ma tu o co kopi kruszyć.

Varivas dobra i fajna widziałem ją wygląda jak włos z piczki kosmity (kolor niebieski podajrze) tylko jest jeden minus...droga

• Like 1

Co sądzicie o plecionce Dragon Jiggin Braid 0,06 lub 0,08 pod okonia. Zastanawiam się nad zakupem. Proszę o opinie

Na okonia 0,06 jest bardzo dobra, trwała, mocna, nie strzępi się. Jakiś czas temu porównywałem w sklepie Jiggin Braid 0,06 z Kamatsu Techron Olive Green 0,03 i miałem wrażenie że to właśnie Jiggin była cieńsza i bardziej gładka. Możliwe że to moje subiektywne odczucie i w rzeczywistości tak nie jest, ale ta plecionka Dragona jest naprawdę ok. 

Edytowane przez pawello

Na okonia 0,06 jest bardzo dobra, trwała, mocna, nie strzępi się. Jakiś czas temu porównywałem w sklepie Jiggin Braid 0,06 z Kamatsu Techron Olive Green 0,03 i miałem wrażenie że to właśnie Jiggin była cieńsza i bardziej gładka. Możliwe że to moje subiektywne odczucie i w rzeczywistości tak nie jest, ale ta plecionka Dragona jest naprawdę ok. 

Też mam takie wrażenie że dragon jest bardziej cienki i gładki.

Do tej pory na casting pod okonie używałem Varivasa Super Trout Bait Finess PE 0.4,super cienka i śliska.Najważniejsze przy tej plecionce to węzeł.Tylko Palomar zdał egzamin.Teraz czekam na Rybomanię zobaczymy co pokaże konkurencja.Jeżeli nic wielkiego to znowu kupię Varivasa.

Edytowane przez rothen

W weekend testowałem Momoi Oshikage 0.053/3lb porównać ją można chyba tylko do pajęczynki,pierwsze wrażenie szok i przerażenie  :o jak można łowić czymś takim.Na wietrze dowiązać przypon strzałowy to lada wyzwanie.

Lód zszedł z jeziora nie wytrzymałem,musiałem przetestować nowy zestaw   :D na pierwszy ogień  1g czeburaszka + Polaris 4,5cm  ląduje jakieś 25 m  dalej,mało brakowało i z zachwytu prawie się z....em z kładki.Sezon pokaże jak z wytrzymałością ale przy takiej średnicy cudów nie oczekuje.

post-55684-0-72850300-1454962986_thumb.jpg

• Like 3

Witam

Przeczytałem już wiele wątków o plecionkach, ale i tak będę musiał kupować bez pomacania.

Jak się ma  plecionka np. Dragona  Jiggin braid , czy HM 80 forte  grubości 0,06 i wytrzymałości 4,8 kg do tych  Momoi Oshikage, Varivas light game  gdzie przy grubości  0,064 podają wytrzymałość  2,0 kg.

Czy ta dragonowska  jest po prostu grubsza niż te 0,06 , a Momoi  czy Varivas podają rzeczywiste parametry?

.

Nie zależy mi na najcieńszej  Oshikage 0.053 , ale celuje gdzieś w 0.091 czy 0.105 tylko wtedy wspomniane dragony maja 2 x większa wytrzymałość ...???? a może grubość?

Proszę o opinie jeśli mieliście okazje porównać ich grubości 

• Like 1

Obecnie zakupiłem sunline super PE 8, na sucho miazga w porównaniu z kamatsu techron, sunline jest cienszy, wg opisu sunline 6lb pe 0,6 i 0,132 mm kamatsu 0,04 mm co teraz uważam że nijak się ma do rzeczywistości... Miałem w rękach sunline small game i jest jeszcze ciensza od super PE 8...

Czy łowi ktoś z Was na Varivas High Grade PE 0.6? Sprawdzi się jako budżetowa linka do XUL na garbusy?

PE 0.6 to ja czasem zakładam do 10lb scv na 'lekkiego sandacza' 

XUL to 0.2-0.3.. i te linki dają pełen komfort obsługi małych przynęt a 0.6 przy odrobinie bocznego wiatru to już nie to..

Obecnie zakupiłem sunline super PE 8, na sucho miazga w porównaniu z kamatsu techron, sunline jest cienszy, wg opisu sunline 6lb pe 0,6 i 0,132 mm kamatsu 0,04 mm co teraz uważam że nijak się ma do rzeczywistości... Miałem w rękach sunline small game i jest jeszcze ciensza od super PE 8...

Techron to nie ta liga i każdy kto weźmie do ręki dobrą linkę rzędu 0.3PE to potwierdzi. 

Nie było łatwo ale ja już się przestawiłem na dobieranie linki wg PE a nie urojonej średnicy ;)

• Like 3

Do tej pory na casting pod okonie używałem Varivasa Super Trout Bait Finess PE 0.4,super cienka i śliska.Najważniejsze przy tej plecionce to węzeł.Tylko Palomar zdał egzamin.Teraz czekam na Rybomanię zobaczymy co pokaże konkurencja.Jeżeli nic wielkiego to znowu kupię Varivasa.

Poczekaj aż zobaczysz nowego Ajing Mastera :D