Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Używam Techrona zielonego 0,03 i czerwonej PP 3Lb. PP cichsza (choć też ją słychać), wydaje się cieńsza, wytrzymałość i strzępienie na podobnym poziomie. Techron dość mocno brudzi blank i przelotki. Ogólnie jestem zadowolony z obu bo te różnice nie są znaczące ale biorąc pod uwagę, że PP można czasem wyrwać około 20zł taniej niż Techrona skierował bym się raczej w jej stronę.

Edytowane przez coma
  • Like 1

Dziękuję za wasze opinie. Osobiście bliżej mi do PP z racji tego że grubszą yellow używam do średnigo zestawu i jestem z niej zadowolony. Zastanawiam się jeszcze nad wprowadzanim do zestawu okoniowego fluokarbonu na przypon - czy jest sens dawać do cinkiej przecież plecionki fluokarbon 0,17 zbliżony do jej wytrzymałości?

Dziękuję za wasze opinie. Osobiście bliżej mi do PP z racji tego że grubszą yellow używam do średnigo zestawu i jestem z niej zadowolony. Zastanawiam się jeszcze nad wprowadzanim do zestawu okoniowego fluokarbonu na przypon - czy jest sens dawać do cinkiej przecież plecionki fluokarbon 0,17 zbliżony do jej wytrzymałości?

Nie wiem czy jest sens ale ja tak robię ;)

Łowię często w kamieniach i właśnie żeby ograniczyć ich kontakt z plecionką używam przyponu z FC. Nie zauważyłem wpływu na ilość brań za to zdecydowanie wolniej plecionka się mechaci. Czasem z braku laku przy okoniowych łowach używałem nawet FC mocniejszego niż linka główna.

• 2 tygodnie później...

Chyba, ze potrafisz łowić /holować/, duże ryby za pomocą kołowrotka a nie kija to wtedy zupełnie bez znaczenia do mocy kija, wtedy tylko moc hamulca kołowrotka ogranicza moc linki.

A co będzie, gdy hamulec zawiedzie,ulegnie awarii i dużą rybę nie będziemy mogli /holować/ kołowrotkiem?

Pozostanie scyzoryk, jeśli potrafisz nim ciąć.

Edytowane przez januszz

A co będzie, gdy hamulec zawiedzie,ulegnie awarii i dużą rybę nie będziemy mogli /holować/ kołowrotkiem?

Pozostanie scyzoryk, jeśli potrafisz nim ciąć.

A nawet gdyby przy kiju 8lb, była linka 15lb i hamulec się zaspawał, to wyprostowanie go skutecznie rozwiązuje tą kwestię  ^_^

Witam, zrobiłem mały test cienkich plecionek.

Witam,

bardzo fajne porównanie.

Osobiście używałem Momoi Oshikage 0,053mm w kolorze zielonym, ale potrafiła strzelić na mocniej ukorzenionej moczarce, a przy moim sandaczowym zacięciu to już w ogóle.

Na chwilę obecną używam właśnie tej 0,074mm, również zielonej bo... tej fluo i tak nie widzę. Naprawdę cieniutkie, świetnie toto lata, doskonale spisuje się, gdy łowię np na kajtki na główkach 1g.

Do cięższego (4-10g) łowienia używam białej Power Pro 10lb, ale tutaj ratuję się przyponem fluorocarbonowym. Dla mnie ona jest nie do zdarcia.

• Like 1

to ja też dorzucę trzy grosze :

ponieważ w sezonie wakacyjnym uganiam się głównie za okoniami  to :

momoi (jęśli cię stać mnie nie bo łowię na terenie silnie zaczepowym i zużywam min. dwie plecionki/sezon/wędka)

lub mój faworyt jeżeli chodzi o producentów w relacji cena/jakość

berkley....

do lekkiego łowienia  nanofil 0,04-0,08(wg mnie przynęty do 5g)

powyżej 5 g  whiplash 0,06- 0,08

Jako osobnik silnie uzależniony potrafiący spędzić w lecie 18 h/dzień na łódce polecam kolory widoczne.

Przy nano wygrywa seledyn przy whiplash miałem zieloną (nic nie widać rano/wieczór) białą (jest lepiej ale nie ma szału) orange zakupiłem i w niedzielę będę testował :)

I po reklamie :))))))

Edytowane przez sero1975
  • Like 3

Mnie na początku też przerażało ale tylko do pierwszego wyjazdu na ryby,w trakcie przez cały czas było????.Raczej plecionka będzie Mi częściej towarzyszyć przy łowieniu okoni i trafiających się przy nich donaldach.

Edytowane przez MARIUSZ 69