Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem na miejscu, kota w worku nie kupuję.Średnicę porównałem w domu do resztek Techrona który Mi pozostał. Mieli też na stoisku haki jigowe Sasame i inne akcesoria tej firmy ,niektóre wylądowały w mojej reklamówce. Cena tej plecionki to 70 zł ,czy warto pewnie się przekonam jak połowię nią .

Czy ktoś z forumowiczów używa plecionki Spiderwire Stealth Smooth 8 Translucent 0,06mm?

Sam jestem jej ciekaw :)

Była ostatnio opisywana w którymś z ,,wędkarskich światów" jako najlepsza plecionka na dużych targach (bodajże w Monachium (ale mogę się mylić co do państwa/miasta pamięć już nie ta :))). Z racji tego ,że na moim kołowrotku podczas rzutu wybierałem już podkład oraz  zachęcony reklamą obleciałem 3 wędkarskie w Krakowie w tym fishing24.pl gdzie teoretycznie powinni mieć takie nowinki oblukałem aledrogo i......nic. Nie ma...... (opisuje stan z przed miesiąca)

Nie powiem miałem smaka ją potestować ale skończyło się na sprawdzonym berkleyu.

Dlatego z miła chęcią przeczytam opinie kogoś kto ją ma ,na nią łowi i potrafi porównać do jakiejś znanej pletki np. PP

Koledzy proszę o poradę. Przynęty jakich będę używał to 3"keitechy na główkach od 3-9g. Na oku mam plecionke Sunline super x8 pe 0,6-0,8 lub duel hardcore o podobnych grubościach. Która z nich będzie lepsza oraz jaką grubość wybrać do rzucania taki lekkich główek ? Łowić będę w dość zaczepowych miejscach a nie chciałbym stracić na czuciu oraz długości rzutów . Z góry dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam @Cabage

Marcin , bierz Sunline'a PE 0,6 . Znakomita plecionka za stosunkowo niewielkie pieniądze ( przynajmniej w stosunku do konkurencji ) . Zresztą w kilku już wątkach była opisywana . Nie wiem , jak będzie wyglądać jej zastosowanie w jakichś szczególnie zaczepowych miejscach , w których będzie narażona  na przetarcia i inne uszkodzenia mechaniczne , ale u mnie to na razie numer jeden w tej wersji mocy i przy okoniach . Jak coś , to dowiążesz fluoro- i będzie git . A jak nie - kup Duel'a . Ale najpierw wypróbuj pomarańczowego Sunline'a . Dla mnie bomba przy gramaturach zbliżonych do tych , które opisywałeś .

• Like 1

Momoi 6 lb 0,074mm jest cieńsza od technrona 0,04mm

Paradoks grubsze jest cieńsze ;)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Na zdjęciu w podanym powyżej linku Momoi 3lb jest praktycznie tej samej grubości co Techron 0.04. Tak więc Momoi 6lb będzie raczej grubsza niż Techron.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Żbiku naprawdę nie widzisz różnicy? Teraz ma kupiona oshikage 6lb i wiem co pisze miałem i 3lb jest cieńsza zdjęcie może nie do końca to oddaje ale w palcach czuć dużą różnice. Poniżej zdjęcie kolegi z innego forum u góry technron 0,04 na dole momoi 0,073

http://swietokrzyskiprzewodnikwedkarski.pl/media/kunena/attachments/1847/momoiA.jpg

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Nawet niewielka różnica ma znaczenie jak łowisz głęboko albo przy niekorzystnym wietrze a na końcu zestawu masz główkę 2g.

Ja rozumiem że w wątku o chińskich plecionkach można się z tego śmiać ale tu jest mowa o najcieńszej lince.

Najcieńszy techron jest zwyczajnie grubszy od linek rzędu PE 0.3

I ile razy można to wałkować?!

• Like 6

Ja sam mysle o tej 6lb pod kątem okoni, bialorybu i kropkow w strumykach. :)

Nie ma nad czym myśleć :). Używam takiej od 2 sezonów i jestem bardzo zadowolony, jest naprawdę bardzo cienka ale mocy jej nie brakuje, nic na niej nie odstrzeliłem, pęka praktycznie na węzłach, czasami potrafi strzelić 1-2m przed, no ale w przypadku łapania na Wiśle to chyba nic dziwnego bo kamieni nie brakuje w miejscach gdzie łowię i ma prawo być sfatygowana na ostatnim odcinku.