Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiech a nie różnica :D szczególnie dla ryb ...

Tu nie zawsze chodzi o to że ryba zauważy linkę i rozmyśli się zanim połknie przynętę. 

Cienka linka daje lepszą kontrolę nad przynętą spróbujcie naprężyć PE 0.6 lub 0.8 na 1g jigu, taka średnica swoje waży i będzie się robił balon i brak rozciągliwości niewiele da przy przekazywaniu brania. Przy doborze linki trzeba wsiąść jeszcze parę innych czynników niż tylko wielkość ryb które zamierzamy łowić.

• Like 4

• 4 tygodnie później...

Moja zabawa z UL tak na poważnie zaczęła się w zeszłym sezonie. Do tej pory stosowałem żyłkę. W tym roku chciałbym wykorzystać plecionkę. Stąd moje pytanie: jaką wybrać? W kręgu zainteresowań jest Varivas High Grade Pe, Dragon Jiggin'Braid oraz nowość na ten sezon SpiderWire Stealth Smooth 8. Wszystkie o nominalnej średnicy 0.06mm. O ile można dowiedzieć się ile splotów ma Varivas i pajęczyna, o tyle nie ma informacji na ten temat w przypadku Dragona. Ktoś z Was wie ile splotów ma ta linka? Będę wdzięczny za udzielone odpowiedzi za które z góry dziękuję i pozdrawiam!

• Like 1

Moja zabawa z UL tak na poważnie zaczęła się w zeszłym sezonie. Do tej pory stosowałem żyłkę. W tym roku chciałbym wykorzystać plecionkę. Stąd moje pytanie: jaką wybrać? W kręgu zainteresowań jest Varivas High Grade Pe, Dragon Jiggin'Braid oraz nowość na ten sezon SpiderWire Stealth Smooth 8. Wszystkie o nominalnej średnicy 0.06mm. O ile można dowiedzieć się ile splotów ma Varivas i pajęczyna, o tyle nie ma informacji na ten temat w przypadku Dragona. Ktoś z Was wie ile splotów ma ta linka? Będę wdzięczny za udzielone odpowiedzi za które z góry dziękuję i pozdrawiam!

Zdecydowanie 4splotowa.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Sprawiłem sobie ostatnio plecionkę Duel Super X-wire8. Ma ona oznaczenie #0,6 i małym drukiem 0,132mm  5,8 kg. Czy bedzie to dobry wybór pod okonie na przynęty 2-10g czy raczej  poszukać czegoś delikatniejszego? Jak rozumieć tą podaną wytrzymalość bo zgłupiałem. Dodam żę plecionka wydaje się naprawdę cienka. Dziękuję za info, może ktoś używał i się wypowie. Pozdrawiam

Według mnie jak będziesz łowił bardzo delikatnym kijem bliżej 2 gram to zdecydowanie za gruba. Ja używam (oczywiście podczas prywatnego łowienia a nie zawodów) 0,06.

Jeżeli byś łowił bliżej gramatury 10 gram, to jeszcze ujdzie ta twoja plecionka.

Wiesz co Robert, jest kilka różnic :-)

1. Nie nastawiasz się na punkty

2. Łowisz w godzinach, jakich chcesz i dopasowujesz je do siebie lub do pory żerowania ryb

3. Możesz sobie pozwolić na nie złowienie niczego, a okonki 18,1 nie są w twojej sferze zainteresowania

4. Jak staniesz na adresie i masz stadko okoni 18.1 to możesz sie zabrać i szukać dalej ryby 30+

5. Kolega może podebrać rybę

6. Złowione ryby możesz wypuścić bez mierzenia

7. I jeszcze pewnie znalazłoby się kilka różnic :-)

Tapatalknięte ze srajfona

• Like 4

Poza tym łowiąc podczas zawodów nie liczysz straconych przynęt względem wyciągniętych ryb (zdobytych punktów :) )

A prywatnie nie jest przynajmniej mi to potrzebne (zrywanie tak dużej ilości przynęt)

Z inne beczki kolego Robercie, łowisz w Okoniu Olsztyn?

Jeżdżę na zawody Dano, znam regulamin. Pytałem jaki zdaniem kolegi jest faktyczny powód używania cieńszej plecionki na zawodach. Zakładam, że używa tam 0,04.

Poza punktem z podbieraniem, reszta się kwalifikuje do odpowiedzi na Twoje pytanie :-)

Nie muszę używać najcieńszych plecionek, bo mam inny cel niż okonie 18,1

Świadomie nastawiam sie na 30+ i jak nie złowię, to się nic nie dzieje - mój własny ranking co najwyżej jest zawiedziony :-)

Nastawiając sie na większe ryby, używam większych przynęt, mocniejszego sprzętu i plecionka "zero,nic" nie jest potrzebna.

Ot i różnica

Tapatalknięte ze srajfona

Edytowane przez Dano^
  • Like 2

Zastanawiam się tylko panowie czy wytrzymałość podana na opakowaniu definiuje zastosowanie . Takie tam dylematy przed sezonem . Oglądałem wczoraj w sklepie plecionkę oshikage czy jakoś tak też 0,06 grubość wydaje się na oko podobna sztywność też a wytrzymałość podana ok. 2,5kg.

A panowie co by zaproponowali i jaką grubość pod okonie i kleniki z przynętami do 10 gramów???

Grubość/wytrzymałość z reguły definiuje zastosowanie - na klenie i jazie odpuść sobie plecionkę. Co do zawodów najczęściej łowisz ryby potreningowe - skłute towarzystwo nie chce brać na grubo - 0,06mm a daje się połowić na 0,02mm:). nr 1 to wg mnie varivas. Najcieńszy nanofil jest kłopotliwy jeśli założysz główkę cięższą niż 3gr......

G soul - Egi - Metal 0.4

srednica 0,04 moc 8lb

Brawo, ciężko napisać coś więcej?

Tej linki zdaje się że nawet nie miałeś w rękach.

Średnica? Najcieńsza?

Tak pisać aby pisać, chociaż dobrze że nie rozbiles tego na 3 posty tak jak potrafisz.

Dlaczego linki opisujecie posługując się wzietymi z dupy średnicami?

Już nikt nie akceptuje bzdur typu żyłka 0.25 i 13kg wytrzymałośći to czemu ciągle mówimy o nieprawdziwych średnicach w odniesieniu do plecionek.

• Like 6

G soul - Egi - Metal 0.4

srednica 0,04 moc 8lb

Widziałeś kiedykolwiek coś, co ma 0,04 mm średnicy ? 

Jak nie ogarniasz opisów linek z Japonii, to nie przekazuj takich głupoty dalej. Pe 0.4 to nie średnica. A jeżeli już chciałbyś podać średnicę, to należałoby sprawdzić gdziekolwiek w necie co tym Pe 0.4 odpowiada - jaka średnica. 

• Like 6