gajosik Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Śmiech a nie różnica szczególnie dla ryb ... Tu nie zawsze chodzi o to że ryba zauważy linkę i rozmyśli się zanim połknie przynętę. Cienka linka daje lepszą kontrolę nad przynętą spróbujcie naprężyć PE 0.6 lub 0.8 na 1g jigu, taka średnica swoje waży i będzie się robił balon i brak rozciągliwości niewiele da przy przekazywaniu brania. Przy doborze linki trzeba wsiąść jeszcze parę innych czynników niż tylko wielkość ryb które zamierzamy łowić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 " Kocie ! Oni to wiedzą .. " 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwiraz Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Moja zabawa z UL tak na poważnie zaczęła się w zeszłym sezonie. Do tej pory stosowałem żyłkę. W tym roku chciałbym wykorzystać plecionkę. Stąd moje pytanie: jaką wybrać? W kręgu zainteresowań jest Varivas High Grade Pe, Dragon Jiggin'Braid oraz nowość na ten sezon SpiderWire Stealth Smooth 8. Wszystkie o nominalnej średnicy 0.06mm. O ile można dowiedzieć się ile splotów ma Varivas i pajęczyna, o tyle nie ma informacji na ten temat w przypadku Dragona. Ktoś z Was wie ile splotów ma ta linka? Będę wdzięczny za udzielone odpowiedzi za które z góry dziękuję i pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasku10 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Moja zabawa z UL tak na poważnie zaczęła się w zeszłym sezonie. Do tej pory stosowałem żyłkę. W tym roku chciałbym wykorzystać plecionkę. Stąd moje pytanie: jaką wybrać? W kręgu zainteresowań jest Varivas High Grade Pe, Dragon Jiggin'Braid oraz nowość na ten sezon SpiderWire Stealth Smooth 8. Wszystkie o nominalnej średnicy 0.06mm. O ile można dowiedzieć się ile splotów ma Varivas i pajęczyna, o tyle nie ma informacji na ten temat w przypadku Dragona. Ktoś z Was wie ile splotów ma ta linka? Będę wdzięczny za udzielone odpowiedzi za które z góry dziękuję i pozdrawiam!Zdecydowanie 4splotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam. Sprawiłem sobie ostatnio plecionkę Duel Super X-wire8. Ma ona oznaczenie #0,6 i małym drukiem 0,132mm 5,8 kg. Czy bedzie to dobry wybór pod okonie na przynęty 2-10g czy raczej poszukać czegoś delikatniejszego? Jak rozumieć tą podaną wytrzymalość bo zgłupiałem. Dodam żę plecionka wydaje się naprawdę cienka. Dziękuję za info, może ktoś używał i się wypowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Według mnie jak będziesz łowił bardzo delikatnym kijem bliżej 2 gram to zdecydowanie za gruba. Ja używam (oczywiście podczas prywatnego łowienia a nie zawodów) 0,06.Jeżeli byś łowił bliżej gramatury 10 gram, to jeszcze ujdzie ta twoja plecionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A czym się u ciebie różni łowienie prywatne od tego na zawodach i jakiej wtedy plecionki używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Wiesz co Robert, jest kilka różnic :-)1. Nie nastawiasz się na punkty 2. Łowisz w godzinach, jakich chcesz i dopasowujesz je do siebie lub do pory żerowania ryb3. Możesz sobie pozwolić na nie złowienie niczego, a okonki 18,1 nie są w twojej sferze zainteresowania4. Jak staniesz na adresie i masz stadko okoni 18.1 to możesz sie zabrać i szukać dalej ryby 30+5. Kolega może podebrać rybę 6. Złowione ryby możesz wypuścić bez mierzenia 7. I jeszcze pewnie znalazłoby się kilka różnic :-) Tapatalknięte ze srajfona 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Jeżdżę na zawody Dano, znam regulamin. Pytałem jaki zdaniem kolegi jest faktyczny powód używania cieńszej plecionki na zawodach. Zakładam, że używa tam 0,04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Jak łowię na zwodach to łowię np Momoi 0,053 lub najcieńszym nanofilem.Poniżej masz przykład dlaczego:Łowisko 7-8 m głębokości, główka 1-2 gramy, wiatr średni - dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Czyli łowisko i warunki a nie zawody same w sobie. To jest akurat oczywiste Edytowane 23 Lutego 2017 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Poza tym łowiąc podczas zawodów nie liczysz straconych przynęt względem wyciągniętych ryb (zdobytych punktów )A prywatnie nie jest przynajmniej mi to potrzebne (zrywanie tak dużej ilości przynęt) Z inne beczki kolego Robercie, łowisz w Okoniu Olsztyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Łowię. Powiedzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Jeżdżę na zawody Dano, znam regulamin. Pytałem jaki zdaniem kolegi jest faktyczny powód używania cieńszej plecionki na zawodach. Zakładam, że używa tam 0,04.Poza punktem z podbieraniem, reszta się kwalifikuje do odpowiedzi na Twoje pytanie :-)Nie muszę używać najcieńszych plecionek, bo mam inny cel niż okonie 18,1Świadomie nastawiam sie na 30+ i jak nie złowię, to się nic nie dzieje - mój własny ranking co najwyżej jest zawiedziony :-)Nastawiając sie na większe ryby, używam większych przynęt, mocniejszego sprzętu i plecionka "zero,nic" nie jest potrzebna.Ot i różnica Tapatalknięte ze srajfona Edytowane 23 Lutego 2017 przez Dano^ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 To się poznamy na Łajsach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Teraz wstępujesz w szeregi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ach ten Okoń :-)Najlepsza szkoła :-) Tapatalknięte ze srajfona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Zastanawiam się tylko panowie czy wytrzymałość podana na opakowaniu definiuje zastosowanie . Takie tam dylematy przed sezonem . Oglądałem wczoraj w sklepie plecionkę oshikage czy jakoś tak też 0,06 grubość wydaje się na oko podobna sztywność też a wytrzymałość podana ok. 2,5kg.A panowie co by zaproponowali i jaką grubość pod okonie i kleniki z przynętami do 10 gramów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Grubość/wytrzymałość z reguły definiuje zastosowanie - na klenie i jazie odpuść sobie plecionkę. Co do zawodów najczęściej łowisz ryby potreningowe - skłute towarzystwo nie chce brać na grubo - 0,06mm a daje się połowić na 0,02mm:). nr 1 to wg mnie varivas. Najcieńszy nanofil jest kłopotliwy jeśli założysz główkę cięższą niż 3gr...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 A dlaczego "na klenie i jazie odpuść sobie plecionkę"? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 G soul - Egi - Metal 0.4srednica 0,04 moc 8lb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 G soul - Egi - Metal 0.4srednica 0,04 moc 8lbBrawo, ciężko napisać coś więcej?Tej linki zdaje się że nawet nie miałeś w rękach.Średnica? Najcieńsza? Tak pisać aby pisać, chociaż dobrze że nie rozbiles tego na 3 posty tak jak potrafisz. Dlaczego linki opisujecie posługując się wzietymi z dupy średnicami? Już nikt nie akceptuje bzdur typu żyłka 0.25 i 13kg wytrzymałośći to czemu ciągle mówimy o nieprawdziwych średnicach w odniesieniu do plecionek. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 ta linka ma średnice 0,04mmmogę pisać na wątkach, na których mam ochotę.... nie musisz czytać jak cię przeraża nadmiar wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 G soul - Egi - Metal 0.4srednica 0,04 moc 8lb Widziałeś kiedykolwiek coś, co ma 0,04 mm średnicy ? Jak nie ogarniasz opisów linek z Japonii, to nie przekazuj takich głupoty dalej. Pe 0.4 to nie średnica. A jeżeli już chciałbyś podać średnicę, to należałoby sprawdzić gdziekolwiek w necie co tym Pe 0.4 odpowiada - jaka średnica. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 wiem co to PE i wiem co to średnicahttp://www.pirania-sklep.pl/zylki-i-plecionki/plecionki/ygk/g-soul---egi---metal---150m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi