januszz Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Widziałeś kiedykolwiek coś, co ma 0,04 mm średnicy ? Jak nie ogarniasz opisów linek z Japonii, to nie przekazuj takich głupoty dalej. Pe 0.4 to nie średnica. A jeżeli już chciałbyś podać średnicę, to należałoby sprawdzić gdziekolwiek w necie co tym Pe 0.4 odpowiada - jaka średnica. :clappinghands: Nic dodać.Wszystko jasne .Używam prawie od dwóch sezonów(połów okoni) Varivas Ajing Master #0.3PE ,5.4lbco odpowiada średnicy ok. 0.09m.Jest miękka,śliska a posyłane przynęty lecą daleko.Odbarwienie nie odbiega od innych linek PE używanych w moich łowiskach.Jak dla mnie w tej średnicy linka Nr.1 Edytowane 25 Lutego 2017 przez januszz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) wiem co to PE i wiem co to średnicahttp://www.pirania-sklep.pl/zylki-i-plecionki/plecionki/ygk/g-soul---egi---metal---150m.htmlTo akurat przykład niekompetencji sprzedawcy do posiadanego produktu - sprzedaje coś, czego tak naprawdę nie ma. Jeżeli sami nie wiedzą, co to jest pe a co średnica, to zdecydowanie lepszym a i prawidłowym rozwiązaniem byłoby nie pisanie bzdur o średnicy. Edytowane 25 Lutego 2017 przez tymon 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 :clappinghands: Nic dodać.Wszystko jasne .Używam prawie od dwóch sezonów(połów okoni) Varivas Ajing Master #0.3PE ,5.4lbco odpowiada średnicy ok. 0.09m.Jest miękka,śliska a posyłane przynęty lecą daleko.Odbarwienie nie odbiega od innych linek PE używanych w moich łowiskach.Jak dla mnie w tej średnicy linka Nr.1Pisząc NR.1 ma się rozumieć że testowałeś w tej średnicy wszystkie plecionki czyli:Momoi Oshikage,Varivas Baitfiness,Sunline Small Game, YGK G-SOUL i wiele innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 A dlaczego "na klenie i jazie odpuść sobie plecionkę"? A dlatego że, według mnie : raz będą spadały częściej niż z żyłki, dwa rzuty będą nieco bliższe, chyba że zastosujesz plecionki z górnej półki(dość drogie - a np.: Wisła w Wawie takie plecionki załatwia dość szybko:)), trzy : konfrontowaliśmy ilość brań plecionka - żyłka - żyłka zdecydowanie wygrywała poza łowieniem w nocy. I cztery często na Wiśle zdarzało się holować jazia zapiętego za "skórkę" - żyłka 0,14 + batson wygięty do rękojeści skutecznie uniemożliwiało spięcie ryby pod 60 cm - z plecionka obawiam się, że byłoby po rybie. Dlatego uważam, że żyłka jest jednak lepsza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 wiem co to PE i wiem co to średnicahttp://www.pirania-sklep.pl/zylki-i-plecionki/plecionki/ygk/g-soul---egi---metal---150m.html To je Panie marketingowy bełkot....ta tabelka na podanej stronie. To już te wykpiwane Chińczyki lepiej to robią: https://pl.aliexpress.com/item/8-Strands-100-Super-strong-Strong-Braid-Spectra-PE-Saltwater-braided-fishing-line-300M/32322976462.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) A dlatego że, według mnie : raz będą spadały częściej niż z żyłki, dwa rzuty będą nieco bliższe, chyba że zastosujesz plecionki z górnej półki(dość drogie - a np.: Wisła w Wawie takie plecionki załatwia dość szybko:)), trzy : konfrontowaliśmy ilość brań plecionka - żyłka - żyłka zdecydowanie wygrywała poza łowieniem w nocy. I cztery często na Wiśle zdarzało się holować jazia zapiętego za "skórkę" - żyłka 0,14 + batson wygięty do rękojeści skutecznie uniemożliwiało spięcie ryby pod 60 cm - z plecionka obawiam się, że byłoby po rybie. Dlatego uważam, że żyłka jest jednak lepsza. Pozdrawiam.Nie zgadzam się. Najdłuższe rzuty jak do tej pory miałem na Nanofilu. Odpowiednio amortyzujący kij plus wyregulowany precyzyjny hamulec i spokojnie na plecionce można łowić klenie i jazie. Osobiście łowię tylko na nią. Do wszystkich plusów dochodzi jeszcze lepsze przenoszenie brań i pewniejsze zacięcie. Edytowane 25 Lutego 2017 przez coma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 ok a może nam podpowiesz jaki węzeł stosujesz do połączenia z przyponem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Alberto knot. Wypada nieco gorzej w testach od FG ale wiąże się go dużo szybciej i nie zawiódł mnie jeszcze. Nigdy nie puścił pod rybą. https://m.youtube.com/watch?v=eHsv24FXFJA Powyżej jest pokazana wersja z pięcioma oplotami, ja przy cienkich plecionkach robię 10 w jedną i drugą stronę. Edytowane 25 Lutego 2017 przez coma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 a jaki rozmiar masz tego nano? i do jakiego fluo wiążesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Nanofil oczywiście może wydłużyć rzut, napisz proszę jaką średnicą łowisz . W łowisku gdzie są duże klenio-jazie nie zaryzykowałbym łowieniem nanofilem,Nie zdażyło ci się urwać nanofila przy zacięciu albo przy zarzucie?No i jeszcze łowisko - ja łowię na Wiśle i trochę głębiej i na rafach, przelewach - końcowy odcinek żyłki przewiązuję często...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 na klenia mam Robinson Super Cup 0,128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Ja łowię na krakowskiej Wiśle - Nanofil 0,06 albo 0,08 nie pamietam. FC nie po bożemu bo mocniejszy - średnica 0,2, wytrzymałość 3kg. Największa ryba jaka wyjechała na ten zestaw to brzana 76cm, jazie i klenie powyżej 50 cm też lądowały w podbieraku. Pod żadną rybą mi Nanofil nie pękł, może jestem farciarz. Za to złapany zaczep to na 95% strata przynęty ale z tym się liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 0,2 na wobki może byćale do podbijania główek 1,5 - 2 g jest juz za sztywny, wtedy najgrubiej 0,14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Ja w tym roku za okoniem,uganiał będę się z dwoma kijami na mocniejszym będzie taka plećka:Ajing Master DC-PE #0.4 Na delikatniejszym założona została Varivas Avani Light Game PE 0.2.Mam nadzieje że dadzą radę,do tego zostały zpśikane PE OK co ma niby wydłużyć ich żywotność,w połowie sezonu powtórzę zabieg i może wytrzymają cały sezon. Łowienie tylko na jeziorach. Edytowane 25 Lutego 2017 przez wsw1515 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Mam nanofila 0,04 teraz będzie trzeci sezon.Co prawda za dużo się nie napracował,ale kilka okoni 30+ wyjął.Delikatnie ustawiony hamulec i stosunkowo miękki kijek i nie ma problemu.A na nanofila 0,10 wytargałem - dosłownie( było sporo chwastów więc nie był możliwości delikatnego holu) sumka 72 cm.Łowię na wodach stojących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Ja w tym roku za okoniem,uganiał będę się z dwoma kijami na mocniejszym będzie taka plećka:Ajing Master DC-PE #0.4Na delikatniejszym założona została Varivas Avani Light Game PE 0.2.Mam nadzieje że dadzą radę,do tego zostały zpśikane PE OK co ma niby wydłużyć ich żywotność,w połowie sezonu powtórzę zabieg i może wytrzymają cały sezon. Łowienie tylko na jeziorach. varivas 0,1 5 lbwytrzymałość ok 2 kg, a ile to mm? ok 0,1? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Może coś być z tym fartem:) Z moich doświadczeń z nanofilem : od 0,06 mm jest w miarę wytrzymały 0,02 na Zegrzu to porażka(łowienie z twardego dna) 0,004mm - był ok ale na góra trzy treningi - na jednych zawodach po trzech treningach w 10 rzutach odstrzeliłem 6 przynęt(przy rzucie). Przed nanofilem był Berkley crystal competition - była to nieco wytrzymalsza plecionka.Teraz tylko varivas..,W przypadku nanofila zdecydowanie więcej brań na 0,04mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 i to jest ciekawostka...do 0,04 tak samo jak i do 0,06 stosujemy fluo, więc skąd więcej brań na 0,04, wie ktoś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 koledzy nie za dużo nawinąłem?screen cap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Na moje oko może być odrobinę za dużo ale jak nie bedzie Ci sie nad wodą plątać to zostaw jak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Też myślę że za dużo ,ale przy kilku rzutach i splątaniach nadmiar sam się skoryguje i wyląduje w koszu, wtedy będzie w sam raz . Edytowane 25 Lutego 2017 przez MARIUSZ 69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jak otwierasz kabłąk, i nie spada zwojami to ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Zawsze tak nawijam i prawie zawsze jest OK.....o ile nawijam na Shimano.....a ostatnio właściwie innych nie używam Nie próbowałeś dołożyć jednej podkładki pod szpulę? Edytowane 25 Lutego 2017 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Jak słaby kołowrotek to niestety, trzeba używać podkładek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 koledzy nie za dużo nawinąłem?screen capNie. Wszystko OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi