Astral Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 A czego Ty się spodziewasz po plecionce 0.2 PE , że będziesz nią konary z wody wyciągał ? To jest plecionka zawodnicza do używania raczej w mało zaczepowych miejscach.Konary to nie ale chociaz zeby haki prostowala. Nie no zartuje. Ale zeby sie zrywala pod palcem przy odtrzeliwaniu albo na byle trawce to troche przesada. Zwine ja i zostawie na wiosne pod bialoryb. Nawine invisible dragona 0.06 ktora mi zostala. Mocna az haki prostuje, brudzi sie, nie dziadoszy sie, lata daleko, trzeszczy i dobrze sie wiaze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Moim zdaniem najlepszą z cienkich plecionek jest Light Game 0.2Czy varivas jest x4 czy x8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Proszę o poradę dotyczącą zakupu plecionki do ul.Wędzisko cw 1-6 gram.Do tej pory stosowałem J-braid x8 0,06.Przy silniejszym wietrze robi się balon - słabe czucie brań.Drażni mnie również hałas na przelotkach.Przynęty to główki 1,5 - 3 gram, gumki 1, 2 i 3 " na przemian z bocznym trokiem.Po przeczytaniu wątku mam kilka typów np. varivas light game 0,04, YKG egi metal 0,4 lb.Chcę zminimalizować wpływ wiatru i szumy. momoi oshikage 0.064cienka, śliska, przy jeziorowych połowach nie strzępi się, dobrze trzyma na węzłach, wg mnie idealna do gramatur jakie podałeśmam używam. nie jest to jakiś mega mocarz ale okonie 40+ ciąga. największa rybka wyciągnięta na nią to był karp około 6 kg w okresie wiosny. jak mocno wieje to i najcieńsza plecionka będzie się poddawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Czy varivas jest x4 czy x8?X4 - tak cienkie plecionki są chyba tylko czterosplotowe. Podobno jest Varivas osmiosplotowy i bardzo cienki ,ale cena kosmiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) momoi oshikage 0.064cienka, śliska, przy jeziorowych połowach nie strzępi się, dobrze trzyma na węzłach (…)… i jest uczciwie opisana, ale za jej zalety płaci się niemałe pieniądze. Edytowane 5 Października 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Około 120-130 zł nie jest tragedią.Troszkę cienkich plecionek przerobiłem i ta podpasowała mi najlepiej jeśli chodzi o ul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Około 120-130 zł nie jest tragedią.Troszkę cienkich plecionek przerobiłem i ta podpasowała mi najlepiej jeśli chodzi o ul.Miałem ją przy xul ,nowa sprawdzała się b.dobrze ,po kilkunastu wyjazdach odcinek początkowy tracił drastycznie swą wytrzymałość i trzeba było go odciąć ,i tak co jakiś czas ponownie ta sama czynność była konieczna .Mam teraz YGK kupioną tak na próbę i z chęci spróbowania czegoś innego ,po części też ze względu na opinie innych w większości pozytywne .Po skończonym praktycznie sezonie mogę stwierdzić że wypadła lepiej pod względem trzymania swych parametrów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Po kolejnych doświadczeniach z nowymi plecionkami pod lekki łowienie wróciłem do Daiwy BraidX8. Kupowana na metry (40gr/metr) nie ma konkurencji przy bardzo intensywnym użytkowaniu a moje łowienie to kilkanaście dni miesięcznie z UL w garści.Też trzeba ją co pewien czas obcinać bo łowię bez FC ale na 0,10 wyjmuję gałęzie z rzeki. Niżej nie schodzę bo na Odrze trzeba mieć zapas mocy. Najgorszą pod względem trzymania parametrów okazały się Egi Metal. Miałem 0,4 i 0,6. Jak nowe to wszystko ok, byłem zachwycony ale bardzo szybko zaczęły pękać gdziekolwiek a zawiązanie węzła, który nie pękał w rękach przy probie sprawdzenia graniczyło z cudem, kilka prób a i tak często okazywało się, że przy byle zaczepie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Po kolejnych doświadczeniach z nowymi plecionkami pod lekki łowienie wróciłem do Daiwy BraidX8. Kupowana na metry (40gr/metr) nie ma konkurencji przy bardzo intensywnym użytkowaniu a moje łowienie to kilkanaście dni miesięcznie z UL w garści.Też trzeba ją co pewien czas obcinać bo łowię bez FC ale na 0,10 wyjmuję gałęzie z rzeki. Niżej nie schodzę bo na Odrze trzeba mieć zapas mocy. Najgorszą pod względem trzymania parametrów okazały się Egi Metal. Miałem 0,4 i 0,6. Jak nowe to wszystko ok, byłem zachwycony ale bardzo szybko zaczęły pękać gdziekolwiek a zawiązanie węzła, który nie pękał w rękach przy probie sprawdzenia graniczyło z cudem, kilka prób a i tak często okazywało się, że przy byle zaczepie pękało.A widzisz ja również łowię na Odrze i używam egi metal 0,4 pe tyle że z przyponem z fluorocarbonu i przelowila cały sezon. Łowię można powiedzieć minimum godzinę dziennie. Wycholowalem już z Odry na nią mnóstwo boleni 60+, Klenia 54 cm szczupaki 60+ o ilości okoni nie wspominam. Natomiast kluczem tutaj sądzę jest bardzo dokładne podejście do węzła i pewnie to, że mam zawsze przypon (jednak Odra bogata w kamienie i muszle ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Stosowałem FC przy Egi Metal, węzły potrafię wiązać a do najbardziej wrednych plecionek używam kleju na węzeł. Tu po pewnym czasie nic nie pomagało. Tak sobie teraz myślę, że wiele z tych plecionek musi mieć ZAWSZE dowiązany przypon i to widocznie słabszy niż plecionka. Po próbie siłowego zerwania na zaczepie bez przyponu, chyba cały odcinek traci swoje parametry, tak jakby włókienka popękały, ich znaczna część popękała i wtedy po plecionce. Inaczej tego sobie nie potrafię wytłumaczyć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Stosowałem FC przy Egi Metal, węzły potrafię wiązać a do najbardziej wrednych plecionek używam kleju na węzeł. Tu po pewnym czasie nic nie pomagało. Tak sobie teraz myślę, że wiele z tych plecionek musi mieć ZAWSZE dowiązany przypon i to widocznie słabszy niż plecionka. Po próbie siłowego zerwania na zaczepie bez przyponu, chyba cały odcinek traci swoje parametry, tak jakby włókienka popękały, ich znaczna część popękała i wtedy po plecionce. Inaczej tego sobie nie potrafię wytłumaczyć.Powiem, tak - kolega z którym łowię miał jeden taki przypadek. Plecionka rywala mu się szybko i w przypadkowym miejscu. Ja mam już trzecia szpule i nic z tych rzeczy się nie dzieje. Być może mieli wadliwa partie na którą trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Powiem tak, łowiłem na plecionki 0,4 teraz łowię na 0,6 a w przyszłym roku przejdę na 0,8 lub wyżej, bo okonie nie łowi się w basenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Używam najcieńszej Egi metal od dwóch sezonów. Poza utratą koloru, brak oznak zużycia. Nadal głośna, ale to nie problem dla mnie. Zawsze stosuję przypon fc 0.12 lub 0.14 mm. Dokupiłem sobie jeszcze kilka szpulek w innych mocach i mam spokój. Uważam, że wśród 4 splotowych plecionek, obok peewee, właśnie Egi jest faworytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Powiem tak, łowiłem na plecionki 0,4 teraz łowię na 0,6 a w przyszłym roku przejdę na 0,8 lub wyżej, bo okonie nie łowi się w basenie.Mater Dei, toż to sznury do bielizny, takimi można cumować łódki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Alex kolega ma na myśli PE 0,4 0,6.....To nie jest tożsame z 0.04mm 0.06mm Te plecionki są cienkie conajmniej jak twój techron 0.04. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Kapuję, nie zajarzyłem że chodzi o parametr PE, przepraszam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Proszę o poradę dotyczącą zakupu plecionki do ul.Wędzisko cw 1-6 gram.Do tej pory stosowałem J-braid x8 0,06.Przy silniejszym wietrze robi się balon - słabe czucie brań.Drażni mnie również hałas na przelotkach.Przynęty to główki 1,5 - 3 gram, gumki 1, 2 i 3 " na przemian z bocznym trokiem.Po przeczytaniu wątku mam kilka typów np. varivas light game 0,04, YKG egi metal 0,4 lb.Chcę zminimalizować wpływ wiatru i szumy...od dwóch sezonów Sunline pe egi ult hs8 (0.3)- maleńkie woblerki nigdy dalej mi nie latały -mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Może ktoś porównywał najcieńsze linki na rynku pod kątem odległości rzutu?Mam na mysli kategorię PE 0,2-0,3 i główki poniżej 1 grama.Czym to podawać?Wiem,że teoretycznie nanofil wygrywa.Spróbowałem i łowię nanofilem 0,04 ,ale przeszkadza mi jego pamięć kształtu.Przy główkach jw nie prostuje się zupelnie nawet przy prowadzeniu,nie mówiac już o swobodnym opadzie.Mam też Varivas Bait Finess PE0,4 -bardzo dobra ale jednak sznureczek i w kategorii od 1,5 grama wzwyż.Rozważam Varivasa Ajing Master lub Varivasa Light Game-może ktoś wie czym sie róznią w praktyce. Momoi Oshikage macałem i ta najcieńsza faktycznie rwie sie w palcach jeszcze nowa.Nie oczekuje cudów wytrzymalości i jak niektórzy piszą odstrzeliwania z zaczepów bo w tej kategorii to prawie niemożliwe.Potrzebuję podać parocha na 0,5grama i poprowadzić na jak to najbardziej możliwie napietej lince,aby mieć kontakt z przynętą.Tak więc cienka linka nie dla fanaberii,ale jak najmniejszego oporu w wodzie.(głębokość łowienia 2-3m) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 wg mnie w tej kategorii wygrywa varivas saltwater finess x8 0.2PE, ale cena troche zaporowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 ajing master jest cięższy od light gamea, bo jest projektowany pod łowienie aji czyli makrelek, na dużych głębokosciach gdzie trzeba małą przynętą szybko sprowadzic dosyc głęboko- przynajmniej coś takiego mówił Rafał light game jest też trochę bardziej miękki, zdecydowanie polecałbym light game'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Może ktoś porównywał najcieńsze linki na rynku pod kątem odległości rzutu?Mam na mysli kategorię PE 0,2-0,3 i główki poniżej 1 grama.Czym to podawać?Wiem,że teoretycznie nanofil wygrywa.Spróbowałem i łowię nanofilem 0,04 ,ale przeszkadza mi jego pamięć kształtu.Przy główkach jw nie prostuje się zupelnie nawet przy prowadzeniu,nie mówiac już o swobodnym opadzie.Mam też Varivas Bait Finess PE0,4 -bardzo dobra ale jednak sznureczek i w kategorii od 1,5 grama wzwyż.Rozważam Varivasa Ajing Master lub Varivasa Light Game-może ktoś wie czym sie róznią w praktyce. Momoi Oshikage macałem i ta najcieńsza faktycznie rwie sie w palcach jeszcze nowa.Nie oczekuje cudów wytrzymalości i jak niektórzy piszą odstrzeliwania z zaczepów bo w tej kategorii to prawie niemożliwe.Potrzebuję podać parocha na 0,5grama i poprowadzić na jak to najbardziej możliwie napietej lince,aby mieć kontakt z przynętą.Tak więc cienka linka nie dla fanaberii,ale jak najmniejszego oporu w wodzie.(głębokość łowienia 2-3m)...w niektórych sprawach dokonujemy cudów,ale w niektórych proponujemy udać się do najbliższej parafii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 ajing master jest cięższy od light gamea, bo jest projektowany pod łowienie aji czyli makrelek, na dużych głębokosciach gdzie trzeba małą przynętą szybko sprowadzic dosyc głęboko- przynajmniej coś takiego mówił Rafał light game jest też trochę bardziej miękki, zdecydowanie polecałbym light game'aWłaśnie ten trochę wiekszy ciężar ajing mnie zainteresował,może lepiej by tonęły mikroprzynety.Light game chyba popularniejszy i bardziej sprawdzony-dziękuje za głos na light gameO tej saltwater 8x myslałem, ale z dotychczasowych porównań mam wrażenie ,że 8 splotów w najcieńszych plecionkach przegrywa z 4 splotowymi w relacji grubość/wytrzymałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Skoro chcesz lowic na 0,5g to po co ci cięzsza linka zeby co przynęta szybciej tonęła??? Jak chcesz zeby szybciej tonęła to zaloż 1 albo 1,5g i po sprawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Skoro chcesz lowic na 0,5g to po co ci cięzsza linka zeby co przynęta szybciej tonęła??? Jak chcesz zeby szybciej tonęła to zaloż 1 albo 1,5g i po sprawie Albo dociąż tę 0,5-gramówkę śruciną. Jeśli zależy mi na poprowadzeniu mikrowoblerka na większej głębokości i żeby tam szybciej dotarł, dociążam czeburaszką przypiętą do agrafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Odbiegamy od tematu najcieńszej linki.Powiem tyko,że na 1,5 grama nie ma kompletnie brań.Musi być lekko i powoli.Może próbowaliście cienkiej żyłki ok 0,10-jak z odległościami i kontaktem z przynętą w stosunku do najcieńszych plecionek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi