Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

od tego roku zacząłem bawić się w UL.

Niechcący wszedłem w posiadanie Duel Armored F+ 0,2 (0,08 mm, 2,5 kg).

Pierwsze wrażenie - super - najmniejsze przynęty lecą bardzo daleko, linka nie trzyma wody na sobie, nie poddaje się wiatrowi, gładka, cicha i w ogóle.

Co mnie irytuje to fakt, że zaczep = strata przynęty.

A dno 2 - 4 metrów pod linią wody wzmocnione gałęziami - zbiornik techniczny wody przemysłowej.

Zmieniłem na PLine TCB8, ale 0,1 mm i tu: rzuty zdecydowanie krótsze, linka lata z wiatrem jak ów zechce, krople wody pozostają na lince, linka jakby mniej gładka i jest gorzej.

Zastanawiam się czy lepiej zejść z PLine TCB8 na 0,08 mm czy nabyć mocniejszego Duela ew. YGK Egi Metal.

Używam: Suzuki 4 lb + TP 11 1000S.

Poradzicie?

Ygk egi metal jest tylko jedna. Łatwo znajdziesz. Ocena jak najbardziej subiektywna, ale skoro nie tylko ja tak piszę to coś w tym jest ☺

Pytałem dokładnie o: "YGK G Soul X4".

Ale właśnie od kliknięcia "Kup teraz" Egi metal dzielą mnie sekundy ;)

Czy 0.8 jest sporo grubsza? Ciągle straszą mnie te gałęzie we wodzie...

Edytowane przez domeldoom

Używam zarówno egi metal 8l jak i od tego sezonu major craft danagan 6lb. Major jest dużo cieńszy od egi i dużo słabszy . Ale nie a tak słaby jak się spodziewałem . Kolor traci szybko ale to chyba jak każda pletka . Na razie wjechal siłowo teczak 50cm i bez problemu .

• Like 1

Miałem tego Armoreda 0,3pe i już nigdy tego dziadostwa nie kupię. Na sucho i po pierwszych rzutach byłem zachwycony jego gładkością i cichością na przelotkach. Ogólnie ta plecionką bardziej w dotyku przypominała żyłkę. Po dwóch godzinach zaczęła już delikatnie szeleścić a po czwartej kilkugodzinnej wyprawie ściągnąłem ją ze szpuli bo zaczęła tak grać na przolkach jak by ktoś łopatą po betonie szorował. Dodatkowo na odcinku około 10-15 metrów, z linki zeszła powłoka i porobiła w wielu miejscach na plecionce takie skupiska które ciężko przechodziły przez światło przelotki, poprostu jedną wielka porażka za nie małe pieniądze????

Teraz mam duela x-wire 0,6pe i czuję się pewnie a i cisza jak makiem zasiał????

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jakie w miare tanie 8 splotow kupic zalezy mi na dalekich rzutach varivas ma cos w granicach 150zl brac ja czy jest moze jakas alternatywa

Co sadzicie a daiwe 8j braid obecnie uzywam berkley 2 lb szukam czegos bardziej gladkiego i delikatnie mocniejszego

Edytowane przez jacob1993

Jakie w miare tanie 8 splotow kupic zalezy mi na dalekich rzutach varivas ma cos w granicach 150zl brac ja czy jest moze jakas alternatywa

Co sadzicie a daiwe 8j braid obecnie uzywam berkley 2 lb szukam czegos bardziej gladkiego i delikatnie mocniejszego

W temacie http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-121 post #2401 napisałem:

Niestety srodze zawiodłem się na plecionce VARIVAS. Po 3 godzinach plecionka zaczęła się rozwarstwiać, tworzyć brody nawet z przynętami 5-7g, aż wreszcie rwać się w nieprzewidywalnych miejscach (nawet w pobliżu multiplikatora). Od linki w cenie 139.-zł/100m należałoby się spodziewać znaaacznie więcej!!! :angry:

Proponuję ostrożność przy zakupie.

A dokładając parę groszy kupisz egi metal pe 0.6 która jest jeszcze lepsza.

PE 0,6 to chyba około 0,12-0,13mm?

Dokładnie.

Dziś będę ją odbierał i przetestuje - nie omieszkam napisać o niej parę słów - będę ją porównywał do PowerPro tak więc poprzeczkę ma ustawioną dość wysoko.

Dokładnie.

Dziś będę ją odbierał i przetestuje - nie omieszkam napisać o niej parę słów - będę ją porównywał do PowerPro tak więc poprzeczkę ma ustawioną dość wysoko.

Ta poprzeczka ustawiona przez PowerPro jest tak "wysoka" jak krasnal kurdupel... :angry:

Ps

Nie kwestionuję, że jakiś test przydałby się. :good:

Edytowane przez Alexspin