shavt Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Ryby nie współpracowały ale plecionka wreszcie wodę zobaczyła. Same pozytywne wrażenia. Miękka cicha gładka itp Brać nie zastanawiać się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Plecionkę macałem wczoraj wieczorem i te 0.3 PE robi mega wrażenie..Całe szczęście , że okoń to u mnie przyłów Najcieńszą jaką łowiłem była 0.6 , dla mnie jak włos a 0.3 to jakoś nie mogę sobie wyobrazić . To widoczne jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Cienizna, aczkolwiek nie wiem czy foto to pokazuje Aha i ma jedną wadę w mojej subiektywnej ocenie - kolor jest do dupy.. Edytowane 11 Lipca 2014 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 No foto spoko widać , ale w realu to z pewnością bym miał problem Ale pod okonka to zapewne dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Polecam SG HD4 0,06http://rubiksfishing.blog.pl/2014/07/09/savage-gear-finezze-hd4-006mm7lb/ Może do najcieńszych nie należy, ale za to nadrabia innymi parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Ja się zastanawiam, gdzie się łowi, że po setkach rzutów plecionka nie zmienia koloru... Wg moich doświadczeń, to chyba w wannie... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras1975 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ja się zastanawiam, gdzie się łowi, że po setkach rzutów plecionka nie zmienia koloru... Wg moich doświadczeń, to chyba w wannie... ;-)Raczej na trawniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Witam Łowię już wiele lat, ale dopiero od tego sezonu przekonałem się do stosowania plecionki na szczupaka. Wrażenia pozytywne. Dlatego też zamierzam również na okoniówkę nawinąć plećkę. Generalnie łowię okonia pewnie jak większość na różnego rodzaju gumki, ale w tym roku chciałbym powrócić do obrotówki na które nie łowiłem już ładnych parenaście lat. W związku z tym mam pytanie: Czy plecionka nada się również do błystek obrotowych? Czy raczej to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nada się pamiętaj o krętliku z agrafką łowię obrotówkami za pomocą pletki od kilku sezonów i jest to przyjemne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Dobry potrójny krętlik i przypon z fluoro i można na obrotówki latać za okoniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Potrójny? Na trzeci obciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 A może taki potrójny:http://www.rybi-ogon.pl/index.php?manufacturers_id=144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 A może taki potrójny:http://www.rybi-ogon.pl/index.php?manufacturers_id=144Dzięki, prawdę mówiąc wcześniej takiego nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Jeżeli chodzi o plecionkę to 0,06 wystarczy zawsze można zrobić przypon z żyłki/cieńszej plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie od dziś wiadomo, że czarny Techron i zielony Techron różnią się nie tylko kolorem... Ten drugi gości na kołowrotkach moich i moich kolegów, łowiących częściej ode mnie. Wad nie stwierdzono. I nie jest to odosobniona opinia. O pozostałych linkach nawet nie będę się wypowiadał. Z litości... Czy ten Techron zielony jest tak dobry tylko w średnicach "okoniowych" czy też grubsze są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Witam.Jaką plecionkę możecie polecić do łowienia okoni na paprochy 3-4cm na główkach 1-3g, częstym przyłowem są szczupaczki 1-1,5kg. Czy Techron zielony 0.06 będzie ok? Do tej pory łowiłem pasiaki tylko na żyłki stąd moje pyatnie Cena do max 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Techron tak, ale do takich wabii proponowałbym zejść do najdelikatniejszej. Mocy aż nadto dla ryb, które zamierzasz łowić, a jak zaczep się trafi, to i te "0,06 mm" na nic się nie zda. @ pawello: Mam jeszcze wersję do 9 kg mocy (tak mi się wydaje...) i jest cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byq44 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Reasumując mamy: 0,03mm - Stren Microfuse Braid Line - VARIVAS Avani Light - Kamatsu Techron Olive Green/Techron Black/Techron Fluo 0,04mm - Stren Microfuse Braid Line - VARIVAS Avani Light - Kamatsu Techron Olive Green/Techron Black/Techron Fluo - Dragon Shogun - Fux Firebird - Mikado X-plode - Sufix Nano Braid - Mikado Tantal - Konger Kevlon i pare innych któych nie szukałem. Napewno różnia sie one średnicami i tylko real foto może pomóc. Można też pomacać w sklepie stacjonarnym i wybrać pod siebie. Z tego co mówicie to ten VARIVAS jest spoko ale troche drogi żeby kupować bez pewności, że jest ok. Przypuszczam, że tylko Stren, VARIVAS i może Sufix 0,04mm są zbliżone do średnicy jaka jest napisana na szpuli reszta będzie przegrubiona. Ja mam nadzieje kupić tego sufixa i dam znać czy jest zbliżona do 0,04mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Jest jeszcze dragon jigin braid 0.06 bardzo cienka ladnie sie uklada na szpuli multika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byq44 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Jest jeszcze dragon jigin braid 0.06 bardzo cienka ladnie sie uklada na szpuli multika.Tych 0,06mm to jest tyle, że nie chciało mi sie już klepać bo bym do rana siedział :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Nie myl oznaczeń japońskich z średnicą w mm, bo to jest trochę inny przelicznik, poza tym żadna nie ma takiej średnicy[jeśli w ogóle można o takiej mówić]. Japońska będzie miała najlepszy stosunek wytrzymałości do przekroju i takiej #0,3 uznanej marki wejdzie w przybliżeniu na szpulę tyle samo, co monofila 0.07-0,08mm[nie przegrubiony]. Edytowane 24 Września 2014 przez rutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Reasumując mamy: 0,03mm- Stren Microfuse Braid Line - VARIVAS Avani Light - Kamatsu Techron Olive Green/Techron Black/Techron Fluo 0,04mm- Stren Microfuse Braid Line - VARIVAS Avani Light - Kamatsu Techron Olive Green/Techron Black/Techron Fluo- Dragon Shogun- Fux Firebird- Mikado X-plode- Sufix Nano Braid- Mikado Tantal- Konger Kevlon i pare innych któych nie szukałem. Napewno różnia sie one średnicami i tylko real foto może pomóc. Można też pomacać w sklepie stacjonarnym i wybrać pod siebie.Z tego co mówicie to ten VARIVAS jest spoko ale troche drogi żeby kupować bez pewności, że jest ok. Przypuszczam, że tylko Stren, VARIVAS i może Sufix 0,04mm są zbliżone do średnicy jaka jest napisana na szpuli reszta będzie przegrubiona. Ja mam nadzieje kupić tego sufixa i dam znać czy jest zbliżona do 0,04mm. To nie tak.. varivas to żadne 0,03mm to 0.3 PE.Takie linki nie mają średnicy. Jako wielkie uproszczenie można sobie przyjąć grupę 0,03..Sugerujmy się wytrzymałością. Z tym że tu też są problemy.. bo krajowe produkty mają mocno zawyżone..Jest jeszcze varivas 0.2 PE i to jest najcieńsza dostępna plecionka. Do kupienia w Japonii. Nie wierzę że istnieje cieńsza. Mam tą 0.3 PE i osobiście cieńszej nie widziałem i nie szukam. Gdzieś ktos ją opisał# 0.2 PE - 0,074 mm - 2,3 kg# 0.3 PE - 0,09 mm - 3,5 kg# 0.4 PE - 0,104 mm - 4 kgI teraz co wrzucamy varivasa 0.3 PE do worka z linkami 0,09?? i wytrzymałość?! 3,5kg?? gdzie u nas norma sa linki opisane 0,08mm - 12kg Edytowane 24 Września 2014 przez shavt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 a co polecacie z tych tańszych tak do 4 kg? kwota do 70 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Żyłkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Przyglądam się tematowi z zaciekawieniem, przymierzam się do zakupu którejś z tych najcieńszych plecionek Varivasa, która według Was najlepsza?Do tej pory bawiłem się tylko żyłkami, a na próbę kupiłem Nanofila i Fireline... Te dwie rzeczy, mimo że wyniki dawały, to jednak nie to czego szukam w plecionkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi