Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Łowię już wiele lat, ale dopiero od tego sezonu przekonałem się do stosowania plecionki na szczupaka. Wrażenia pozytywne. Dlatego też zamierzam również na okoniówkę nawinąć plećkę. Generalnie łowię okonia pewnie jak większość na różnego rodzaju gumki, ale w tym roku chciałbym powrócić do obrotówki na które nie łowiłem już ładnych parenaście lat. W związku z tym mam pytanie:

Czy plecionka nada się również do błystek obrotowych? Czy raczej to zły pomysł?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Nie od dziś wiadomo, że czarny Techron i zielony Techron różnią się nie tylko kolorem... Ten drugi gości na kołowrotkach moich i moich kolegów, łowiących częściej ode mnie. Wad nie stwierdzono. I nie jest to odosobniona opinia. O pozostałych linkach nawet nie będę się wypowiadał. Z litości...

Czy ten Techron zielony jest tak dobry tylko w średnicach "okoniowych" czy też grubsze są ok?  

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Jaką plecionkę możecie polecić do łowienia okoni na paprochy 3-4cm na główkach 1-3g, częstym przyłowem są szczupaczki 1-1,5kg. Czy Techron zielony 0.06 będzie ok? Do tej pory łowiłem pasiaki tylko na żyłki stąd moje pyatnie :) Cena do max 100zł.

Techron tak, ale do takich wabii proponowałbym zejść do najdelikatniejszej. Mocy aż nadto dla ryb, które zamierzasz łowić, a jak zaczep się trafi, to i te "0,06 mm" na nic się nie zda.

@ pawello: Mam jeszcze wersję do 9 kg mocy (tak mi się wydaje...) i jest cacy.

Reasumując mamy:

0,03mm

- Stren Microfuse Braid Line  

- VARIVAS Avani Light  

- Kamatsu Techron Olive Green/Techron Black/Techron Fluo

0,04mm

- VARIVAS Avani Light  

- Dragon Shogun

- Fux Firebird

- Mikado X-plode

- Sufix Nano Braid

- Mikado Tantal

- Konger Kevlon

i pare innych któych nie szukałem. Napewno różnia sie one średnicami i tylko real foto może pomóc. Można też pomacać w sklepie stacjonarnym i wybrać pod siebie.

Z tego co mówicie to ten VARIVAS jest spoko ale troche drogi żeby kupować bez pewności, że jest ok. Przypuszczam, że tylko Stren, VARIVAS i może Sufix 0,04mm są zbliżone do średnicy jaka jest napisana na szpuli reszta będzie przegrubiona. 

Ja mam nadzieje kupić tego sufixa i dam znać czy jest zbliżona do 0,04mm.

Nie myl oznaczeń japońskich z średnicą w mm, bo to jest trochę inny przelicznik, poza tym żadna nie ma takiej średnicy[jeśli w ogóle można o takiej mówić]. Japońska będzie miała najlepszy stosunek wytrzymałości do przekroju i takiej #0,3 uznanej marki wejdzie w przybliżeniu na szpulę tyle samo, co monofila 0.07-0,08mm[nie przegrubiony].

Edytowane przez rutra

Reasumując mamy:

0,03mm
- VARIVAS Avani Light  

0,04mm
- VARIVAS Avani Light  
- Dragon Shogun
- Fux Firebird
- Mikado X-plode
- Sufix Nano Braid
- Mikado Tantal
- Konger Kevlon

i pare innych któych nie szukałem. Napewno różnia sie one średnicami i tylko real foto może pomóc. Można też pomacać w sklepie stacjonarnym i wybrać pod siebie.
Z tego co mówicie to ten VARIVAS jest spoko ale troche drogi żeby kupować bez pewności, że jest ok. Przypuszczam, że tylko Stren, VARIVAS i może Sufix 0,04mm są zbliżone do średnicy jaka jest napisana na szpuli reszta będzie przegrubiona. 

Ja mam nadzieje kupić tego sufixa i dam znać czy jest zbliżona do 0,04mm.

To nie tak.. varivas to żadne 0,03mm to 0.3 PE.

Takie linki nie mają średnicy. Jako wielkie uproszczenie można sobie przyjąć grupę 0,03..

Sugerujmy się wytrzymałością. Z tym że tu też są problemy.. bo krajowe produkty mają mocno zawyżone..

Jest jeszcze varivas 0.2 PE i to jest najcieńsza dostępna plecionka. Do kupienia w Japonii. Nie wierzę że istnieje cieńsza. Mam tą 0.3 PE i osobiście cieńszej nie widziałem i nie szukam. Gdzieś ktos ją opisał

# 0.2 PE - 0,074 mm - 2,3 kg

# 0.3 PE - 0,09 mm - 3,5 kg

# 0.4 PE - 0,104 mm - 4 kg

I teraz co wrzucamy varivasa 0.3 PE do worka z linkami 0,09?? i wytrzymałość?! 3,5kg?? ;) gdzie u nas norma sa linki opisane 0,08mm - 12kg :)

Edytowane przez shavt
  • Like 1

Przyglądam się tematowi z zaciekawieniem, przymierzam się do zakupu którejś z tych najcieńszych plecionek Varivasa, która według Was najlepsza?
Do tej pory bawiłem się tylko żyłkami, a na próbę kupiłem Nanofila i Fireline... Te dwie rzeczy, mimo że wyniki dawały, to jednak nie to czego szukam w plecionkach.