Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Dreamline 0.047mm już przy nawijaniu się skręcała strasznie. Po 4-5 krótkich wyjazdach nieznacznie przyjęła kolor wody (to jest na plus)

Ta linka jest cienka...ale dopóki leży na swojej oryginalnej szpuli bo już przy nawijaniu skręca się strasznie.

Kilka godzin łowienia i mamy tasiemkę...wtedy czar jej "cienkości" pryska. Po węźle ma połowę deklarowanej wytrzymałości...także standardowo jak dla linki z Naszego rynku.

Za tą cenę mogłoby być trochę lepiej.

Stara Daiwa J-braid X 8 0.06mm vs Dreamline 0.047mm ...?

Zdecydowanie wygrywa J-braid 0.06mm pomimo, że wygląda trochę grubiej :)

• Like 2

Miałem kiedyś tą linkę o wytrzymałości 5 czy 6 lb...porażka.

Straszny sznurek - szorstka, dosyć gruba w stosunku do deklarowanej wytrzymałości.

Albo miałem jakąś bardzo starą szpulkę albo ta linka taka po prostu jest, że można w palcach rwać jak nitkę :/

Nigdy więcej już nie kupiłem żadnej linki tej firmy...

Cześć, tym razem na testy poszła YGK G-soul UPGRADE WX4 o grubości PE# 0,2 i wytrzymałości 4 LB kolor limonki. 3 próby zerwania wykazały 1,65; 1,71; 1,62 kg. Za każdym razem urwana przy samym łączniku. Plecionka naprawdę cienka, chyba cieńsza niż #0,2 Varivas Light Game. Dość śliska, w zasadzie bez wyczuwalnego splotu, oraz okrągła i na tę grubość sztywna

Tomek

Cześć, tym razem na testy poszła YGK G-soul UPGRADE WX4 o grubości PE# 0,2 i wytrzymałości 4 LB kolor limonki. 3 próby zerwania wykazały 1,65; 1,71; 1,62 kg. Za każdym razem urwana przy samym łączniku. Plecionka naprawdę cienka, chyba cieńsza niż #0,2 Varivas Light Game. Dość śliska, w zasadzie bez wyczuwalnego splotu, oraz okrągła i na tę grubość sztywna

Tomek

Po kilku wypadach bardzo mięknie i leje się przez palce (mam 0.6 i 1.5, obie zachowały się podobnie)

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Dotarła do mnie od @psulka, szpulka Sunline PE4X 0,3. Jest na prawdę cieniutka, prawie jak włosek. W porównaniu z Techronem 0,03mm jest cieńsza około 1/3. Ciekawe jak się sprawdzi w naszych UL-ach.

• Like 3

Dotarła do mnie od @psulka, szpulka Sunline PE4X 0,3. Jest na prawdę cieniutka, prawie jak włosek. W porównaniu z Techronem 0,03mm jest cieńsza około 1/3. Ciekawe jak się sprawdzi w naszych UL-ach.

W tym celu wziąłem 0.2 0.3 0.4 zobaczymy jak wygląda przy nanobraidzie 0.06
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z Varivasem Avani Saltwater Finesse X8 PE 0.2 . Do tej pory używałem PE 0.4 i wydawał się cienka, jednak PE 0.2 to już kosmos. Tak cienkiej plecionki jeszcze nie widziałem. Zobaczymy jak się będzie sprawdzała w realu. PE 0.4 używałem przez ostatnie kilka miesięcy i sprawowała się super, w dalszym ciągu jej używam. Nie wykazuje oznak zużycia, nie jest pomechacona, trzyma wytrzymałość. Jeśli cieńsza wersja będzie również tak samo dobra w użytkowaniu to nie szkoda wydanych pieniędzy. Na foto porównanie 0.2 i 0.4 . Nie wiem na ile fotki oddają realia, ale na żywo ewidentnie widać różnicę.9a361696c6cdc00662b26f40caaf7200.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 13

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z Varivasem Avani Saltwater Finesse X8 PE 0.2 . Do tej pory używałem PE 0.4 i wydawał się cienka, jednak PE 0.2 to już kosmos. Tak cienkiej plecionki jeszcze nie widziałem. Zobaczymy jak się będzie sprawdzała w realu. PE 0.4 używałem przez ostatnie kilka miesięcy i sprawowała się super, w dalszym ciągu jej używam. Nie wykazuje oznak zużycia, nie jest pomechacona, trzyma wytrzymałość. Jeśli cieńsza wersja będzie również tak samo dobra w użytkowaniu to nie szkoda wydanych pieniędzy. Na foto porównanie 0.2 i 0.4 . Nie wiem na ile fotki oddają realia, ale na żywo ewidentnie widać różnicę.

W jakich warunkach użytkowałes tą PE0,4?(łódka,otwarta woda)

Mocno  się nad nią zastanawiałem ,ale na razie jestem fanem Light Game.Czy do brzegowego łowienia gdzie jednak ciąga się po roślinach, czasem jakiś patyk się trafi nie jest  zbyt podatna na uszkodzenia jak to 8-splot?

Czy jej zachwalana śliskość i  gładkość faktycznie  zwiększa zasięg w stosunku do tej samej grubości 4-splotów?-przymierzam się do tej PE 0,2 pod białoryb z cw poniżej 1 grama bo tam kilka metrów zrobiłoby różnicę.

Czy faktycznie jest szansa na większy dystans?

Wspominana tu wcześniej plecionka Mikado DreamLine Ultralight po dosłownie 5 wypadach od zakupu wylądowała w koszu. Poskręcała się tak, że robiły się z niej warkocze.

Podsumowując: Testując cieńkie plecionki Varivasa, YGK, Mikado wróciłem do sprawdzonego tematu: PowerPro 0.06

• Like 1

Napisałem tu wcześniej kilka pozytywnych zdań o Mikado dreamline 0,035. Z zastrzeżeniem że dopiero raz łowiona. Po trzech kolejnych wypadach jest tragedia. Przestrzegam przed tym towarem. Skręcanie mnie tak nie zirytowało ale wytrzymałość u mnie jest już niemal zerowa.

• Like 2

W jakich warunkach użytkowałes tą PE0,4?(łódka,otwarta woda)

Mocno  się nad nią zastanawiałem ,ale na razie jestem fanem Light Game.Czy do brzegowego łowienia gdzie jednak ciąga się po roślinach, czasem jakiś patyk się trafi nie jest  zbyt podatna na uszkodzenia jak to 8-splot?

Czy jej zachwalana śliskość i  gładkość faktycznie  zwiększa zasięg w stosunku do tej samej grubości 4-splotów?-przymierzam się do tej PE 0,2 pod białoryb z cw poniżej 1 grama bo tam kilka metrów zrobiłoby różnicę.

Czy faktycznie jest szansa na większy dystans?

Używałem 0.4 do łowienia ww rzece. Patyki, trawa itp. nie robią na niej wrażenia. Sliskość i wytrzymałość jest jak najbardziej ok, jednak nie wiem jak się będzie zachowywała z przynętami poniżej 1g. Należy pamiętać, że jest to plecionka trochę sztywna a nie lejąca się i mięciutka jak nitka. Przy 0.4 raczej bym poniżej 1g nie schodził, natomiast 0.2 będę dopiero testował.

Ze swojej strony polecam ten model plecionki, miałem inne Varivas do ul, został Saltwater Finesse.

Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem wytrzymałość Varivas Saltwater Finesse PE 0.2. Węzeł palomar, agrafka i za każdym razem plecionka pękała przy obciążeniu około 1,4-1,5kg. Innych węzłów nie sprawdzałem, do plecionek zawsze stosuję palomar. Zobaczymy po kilku miesiącach używania czy plecionka utrzyma wytrzymałość.

• Like 2

Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem wytrzymałość Varivas Saltwater Finesse PE 0.2. Węzeł palomar, agrafka i za każdym razem plecionka pękała przy obciążeniu około 1,4-1,5kg. Innych węzłów nie sprawdzałem, do plecionek zawsze stosuję palomar. Zobaczymy po kilku miesiącach używania czy plecionka utrzyma wytrzymałość.

Wypróbuj "trzy końce z modyfikacją".