Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Tych 0,06mm to jest tyle, że nie chciało mi sie już klepać bo bym do rana siedział :/

Podeszłem troche innaczej do tematu - plecka nie ma srednicy a te 0,06 w dragonie moze byc mniej niz 0,04 w techronie itp. Pletka jest cienka wytrzymala i stosunkowo wolno sie odbarwia - wiem bo uzywalem.

Edytowane przez meme174

Z tego co mówicie Panowie to nie ma sensu patrzeć na tą średnice bo może sie nagle okazać, że 0,06mm może sie okazać cieńsza od 0,04mm innego producenta. 

Z tego wynika, że jedynym sposobem jest empiryczne sprawdzenie/porównanie dwóch plecionek. 

Tylko kto mi pokaże sklep gdzie można poruwnać takiego Varivasa do strena. To nie ameryka.

Cześć, panowie na temat średnicy plecionek było tu sporo napisane , chyba warto poczytać plecinka xzoga , plecionki - która bodajże , jakoś tak te tytuły brzmiały są tam mniej i bardziej profesjonalne testy na zrywanie , próby pomiaru grubości trochę przepychanek i osobistych wtrętów . Jedno jest pewne plecionka to bardziej warkocz więc średnicy nie ma (fajne zdjęcia kol pit), a co piszą na opakowaniach to raczej bujda na resorach, chyba, że to produkt na rynek amerykański, tam się jednak boją wyroków konsumenckich. Oczywiście tamte posty dotyczą plecionek grubszych , ale widzę ,że ta dyskusja idzie w tym samym kierunku

Pozdrawiam

• Like 1

Cześć, panowie na temat średnicy plecionek było tu sporo napisane , chyba warto poczytać plecinka xzoga , plecionki - która bodajże , jakoś tak te tytuły brzmiały są tam mniej i bardziej profesjonalne testy na zrywanie , próby pomiaru grubości trochę przepychanek i osobistych wtrętów . Jedno jest pewne plecionka to bardziej warkocz więc średnicy nie ma (fajne zdjęcia kol pit), a co piszą na opakowaniach to raczej bujda na resorach, chyba, że to produkt na rynek amerykański, tam się jednak boją wyroków konsumenckich. Oczywiście tamte posty dotyczą plecionek grubszych , ale widzę ,że ta dyskusja idzie w tym samym kierunku

Pozdrawiam

Tylko na rynku amerykanskim nie ma srednic. A tu temat jakby nie patrzec o srednicy :D

• Like 1

Tylko na rynku amerykanskim nie ma srednic. A tu temat jakby nie patrzec o srednicy :D

Właśnie :) 

Człowiek chce kupić najcieńszą- czyli o najmniejszej "grubości". Więc czy wystarczy kierować się tylko mocą, tzn kupić najsłabszą? Wg mnie nie! Zwłaszcza w sytuacji gdy info na opakowaniu jest nierzetelne.

Również twierdzę że na szybko, czyli bez robienia zdjęć mikroskopowych, powinno wystarczyć badanie polpacyjne..-porównanie kilku plecionek dotykowo i wzrokowo.. Czy to w sklepie czy na łowisku między kolegami.

Czyli opis opisem a badanie kliniczne prawdę ci powie :)

Czarny to inny zwierz. Różni się nie tylko kolorem, czego dowodzi rozbieżność pom. zadowoleniem użytkowników oliwkowej i niezadowoleniem nabywców czarnej.

Nie wiem, zawsze kupuję w sklepie stacjonarnym (kilku kolegów również) i nigdy się nie zawiodłem. Najciensze wersje, bo o nich jest ten temat, sa super miękkie. Subtelnjejsza jest tylko (z mego doświadczenia) Unitika 3 lb. Ale ta pęka, jak włos, więc to nie dziwne ;)

• 2 tygodnie później...

Miałem kijek, z którego na żyłce 10 brań = 10 spadów; na plecionce - zero spadów .

Tak czy inaczej przy plecionce przypon z FC lub żyłki. Niektórzy dają przypon strzałowy z żyłki 0,08 :) ;)

....Spady z żyłki!? :blink:  Bardzo dziwne.. Może haki nieostre... Zawsze wydawało mi się i praktyka to potwierdzała, że spady są z plecionki właśnie... Mowa o okoniach oczywiście.

• Like 1

....Spady z żyłki!? :blink:  Bardzo dziwne.. Może haki nieostre... Zawsze wydawało mi się i praktyka to potwierdzała, że spady są z plecionki właśnie... Mowa o okoniach oczywiście.

No właśnie - hak ten sam. Kijek z mojej ukochanej stajni St. Croix. - Panfish. Przypadek? Nie sądzę. Pierwsze branie okonka/okonia, na wirówkę = spad. Mały woblerek - to samo. Potem testy na mały twister z główką ok. 3 g. Żyłka 0,14 same spady. Plecionka PP 4 lb - nie ma problemu, siedzi. Moim zdaniem cecha, niekoniecznie wada, kijka.

Dołączam do grona zadowolonych z Kamatsu Techron Oliv. Kupiłem na początku tego sezonu rozmiar 0,03. Nie jest tasiemkowata, nie strzela niespodziewanie, nie strzępi się specjalnie i nie plącze. Gwoli ścisłości miałem dwa splątania na początku użytkowania - a to przytrafia mi się z innymi plecionkami używanymi przeze mnie (m.in. PP, Stren SB). W mojej opinni plecionka musi sie "ułożyć" w czasie pierwszego czy drugiego wypadu nad wodę, a świeża i sztywna na początku użytkownia miewa tendencje do splątań...

Pewnie jeszcze chcesz żeby ktoś za Ciebie zamówił bo nie chce Ci się szukać... takie mam wrażenie.

Temat jest najcieńsza plecionka a nie plecionka pod klenio jazie, które chyba lepiej poławiać z użyciem żyłki..

Poza tym podałeś za mało inf żeby Ci pomóc.. ot takie coś chcę ale powiedzcie mi co ja dokładnie chcę bo nie wiem ;)

• Like 3