Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

No Tak. Ale nie można mieć wszystkiego. Czasem uderzę do kogoś o próbkę dwu czy trzymetrową, do testów, ale rzadko jest odzew. Kilka linek kupiłem tylko dlatego, że byłem jej ciekaw. Albo leżą u mnie, albo z jakąś stratą sprzedaje. A pieniądz sam się nie zarobi. Rzeczoną x4 miałem kupić właśnie 0.2 PE, ale wybrałem 0.175 PE Intech w miejsce YGK Upgrade 0.2 PE która się kończy.

• Like 1

Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2?[/quo

Dla kogoś okoń to 18cm, a dla kogoś innego to od 38.

To trochę inaczej działa. Nie każdy ma okonia 38 w pobliżu w takiej ilości, by jego złowienie było prawdopodobne. Więc się lubi, co się ma. Jakbym miał dużo okoni 40+ w okolicy, też bym pewnie z wędką do 2,5g nie kombinował.

• Like 3

Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2?

u mnie gumki 2cm-5cm na główkach 1-3g, bez problemy wyciągałem okonie do 40 cm. W przyłowie często leszcze, największy 64 cm i taka cienka plecionka spokojnie daje radę. 

Może tu sprawa nie ryb, a zaczepów w wodzie. Szukanie kompromisu dalekich rzutów z wyciąganiem korzeni, patyków z wody. Bo właśnie ja tak dobieram linkę. Szukam takiej by stosunek odzyskanych przynęt do ilości zaczepów był powyżej 50%. Łowię na rzekach.

To też, ale również kija jakim łowię, np. do Naturala do 4gram plecionka grubsza niż 0.3 w moim odczuciu wygłusza ten patyk, nie czuję wszystkiego jak na cienkiej, tak jakby grubsza linka gasiła ten kij.  Na 0.2-0.3 śmiga aż miło. 

Jaki silgon x4(ile PE) to na nasze 0.04

Muszę Cię zawieść. Najcieńszy siglon to 0,076mm. Mimo to jest cieńszy, niż większość plecionek 0,04 dostępnych na rynku. Tak na nasz, porównując do mainstreamu dostępnego w sklepach, to trzeba przyjąć jak pisali wyżej - około PE 0.4 , nawet PE 0.5

Edytowane przez psulek
  • Like 3

Muszę Cię zawieść. Najcieńszy siglon to 0,076mm. Mimo to jest cieńszy, niż większość plecionek 0,04 dostępnych na rynku. Tak na nasz, porównując do mainstreamu dostępnego w sklepach, to trzeba przyjąć jak pisali wyżej - około PE 0.4 , nawet PE 0.5

Czyli PE 0.4 będzie naszym odpowiednikiem polskim 0.04,czy znów się mylę:)

Proponuję zapomnieć, że jakakolwiek plecionka ma jakieś nasze mm, bo po pierwsze jest to warkocz, a ten średnicy nie posiada. Po drugie piszą co chcą na tych pudełkach. Po trzecie poczytać choćby na tym portalu o plecionkach. A póki co kupić PE 0,5. Sorry też nie pamiętam jakiego Siglona miałeś

Tomek

• Like 2

Czyli PE 0.4 będzie naszym odpowiednikiem polskim 0.04,czy znów się mylę :)

tylko w przypadku żyłki (lub fc, już nie pamiętam)... a ta zbieżność cyferek jest raczej przypadkowa... plecionka będzie miała juz nieco inną "średnicę" i do tego będą się różnić w zależności od rodzaju plecionki np. x4 x8, mniej lub bardziej luźnego splotu czy też materiału :P a teraz zgaduj :wacko:

ps. i jak pisałem nie 0,04 tylko 0,004 lub w nieco innym zapisie: ,004...