Alexspin Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Nie miałem Siglon x4 nigdy nawet w rękachTomekA szkoda, bo to wbrew pozorom wynikającym z przyzwoitej ceny, bardzo dobra linka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 No Tak. Ale nie można mieć wszystkiego. Czasem uderzę do kogoś o próbkę dwu czy trzymetrową, do testów, ale rzadko jest odzew. Kilka linek kupiłem tylko dlatego, że byłem jej ciekaw. Albo leżą u mnie, albo z jakąś stratą sprzedaje. A pieniądz sam się nie zarobi. Rzeczoną x4 miałem kupić właśnie 0.2 PE, ale wybrałem 0.175 PE Intech w miejsce YGK Upgrade 0.2 PE która się kończy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 A na takie jak wzdręgi. Bo to małe okonie są 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2?Nie tylko okonie. I bywa, że n przynęty ważące 0,6g - 25mm tanta + 4mm wolframowy koralik. A bywa, że i lżej się łowi, szczególnie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2?[/quo Dla kogoś okoń to 18cm, a dla kogoś innego to od 38. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Jest gałąź wędkarstwa zwana mormyszingiem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2?[/quo Dla kogoś okoń to 18cm, a dla kogoś innego to od 38. To trochę inaczej działa. Nie każdy ma okonia 38 w pobliżu w takiej ilości, by jego złowienie było prawdopodobne. Więc się lubi, co się ma. Jakbym miał dużo okoni 40+ w okolicy, też bym pewnie z wędką do 2,5g nie kombinował. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 ,, Najcieńsza plecionka na okonki " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 I tak wygrywają panowie którzy uganiają się za "okoniami" w okresie od początku roku do 30 kwietnia z plecionkami 0,20mm, gumami od 3'' wzwyż i to wszystko na kiju do 30g. btwsam używam plecionek na okonia PE 0.2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Na jakie przynęty łowicie okonie, że to wymaga stosowania plecionek #0,2? u mnie gumki 2cm-5cm na główkach 1-3g, bez problemy wyciągałem okonie do 40 cm. W przyłowie często leszcze, największy 64 cm i taka cienka plecionka spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Może tu sprawa nie ryb, a zaczepów w wodzie. Szukanie kompromisu dalekich rzutów z wyciąganiem korzeni, patyków z wody. Bo właśnie ja tak dobieram linkę. Szukam takiej by stosunek odzyskanych przynęt do ilości zaczepów był powyżej 50%. Łowię na rzekach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Może tu sprawa nie ryb, a zaczepów w wodzie. Szukanie kompromisu dalekich rzutów z wyciąganiem korzeni, patyków z wody. Bo właśnie ja tak dobieram linkę. Szukam takiej by stosunek odzyskanych przynęt do ilości zaczepów był powyżej 50%. Łowię na rzekach. To też, ale również kija jakim łowię, np. do Naturala do 4gram plecionka grubsza niż 0.3 w moim odczuciu wygłusza ten patyk, nie czuję wszystkiego jak na cienkiej, tak jakby grubsza linka gasiła ten kij. Na 0.2-0.3 śmiga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonek@123 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Jaki silgon x4(ile PE) to na nasze 0.04 Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Okonek@123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Nie ma odpowiednika 0.04! I raczej nikt jeszcze nie wyprodukował tak cienkiej plecionki.No chyba ,że na "papierze" Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Tom Rob 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 to jest na amerykańskie:) czyli podane w calach... i gdzieś zgubiłeś jedno zero:) 0,004x25,4=0,10mmteraz przelicz na pe:http://japantackle.com/japanese_silkja bym szukał minimum pe0,4, a w praktyce pe0,5 - 0.6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Jaki silgon x4(ile PE) to na nasze 0.04 Muszę Cię zawieść. Najcieńszy siglon to 0,076mm. Mimo to jest cieńszy, niż większość plecionek 0,04 dostępnych na rynku. Tak na nasz, porównując do mainstreamu dostępnego w sklepach, to trzeba przyjąć jak pisali wyżej - około PE 0.4 , nawet PE 0.5 Edytowane 27 Grudnia 2022 przez psulek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonek@123 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Muszę Cię zawieść. Najcieńszy siglon to 0,076mm. Mimo to jest cieńszy, niż większość plecionek 0,04 dostępnych na rynku. Tak na nasz, porównując do mainstreamu dostępnego w sklepach, to trzeba przyjąć jak pisali wyżej - około PE 0.4 , nawet PE 0.5Czyli PE 0.4 będzie naszym odpowiednikiem polskim 0.04,czy znów się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Czyli PE 0.4 będzie naszym odpowiednikiem polskim 0.04,czy znów się mylęCyfry są arabskie, mm czy mm kwadratowe występują w wielu krajach świata. Proponuję poczytać trochę co to jest średnica, dlaczego plecionka jej nie ma i skąd wziął się pomysł na PE. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonek@123 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Wiem że PE 0.4 to opisane przez producenta ok.(108mm),ale ile realnie to wychodzi,miałem ostatnio właśnie silgona ale nie pamiętam jaki gruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Co chcesz łowić i jakimi przynetami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Proponuję zapomnieć, że jakakolwiek plecionka ma jakieś nasze mm, bo po pierwsze jest to warkocz, a ten średnicy nie posiada. Po drugie piszą co chcą na tych pudełkach. Po trzecie poczytać choćby na tym portalu o plecionkach. A póki co kupić PE 0,5. Sorry też nie pamiętam jakiego Siglona miałeśTomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Czyli PE 0.4 będzie naszym odpowiednikiem polskim 0.04,czy znów się mylę tylko w przypadku żyłki (lub fc, już nie pamiętam)... a ta zbieżność cyferek jest raczej przypadkowa... plecionka będzie miała juz nieco inną "średnicę" i do tego będą się różnić w zależności od rodzaju plecionki np. x4 x8, mniej lub bardziej luźnego splotu czy też materiału a teraz zgaduj ps. i jak pisałem nie 0,04 tylko 0,004 lub w nieco innym zapisie: ,004... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 tu kacap lub Ukrainiec ma zdjęcie z mikroskopu jak wygląda rzeźba plecionki. Widać, że splot powoduje że ma różna średnicę na odcinku. Przyjmuje się średnia. Testuje popularne modele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 To nie ukrainiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi