Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Nanofil jest zgrzewką bez splotu włókien. Ma wady i zalety zarówno żyłek jak i plecionek. Jest słabszy od plecionki ale mocniejszy od żyłki w umownie podobnej grubości.

Wymaga bardzo dobrego wiązania - tu wypada słabej od żyłki i plecionki

Ma zasięg rzutu przekraczający możliwości zarówno żyłki jak i plecionki - tu jest duży plus

Przeciera się bardzo łatwo - tu przegrywa z konkurencją obu opcji.

W skrajnie cienkich rozmiarach jest relatywnie mocny - mocniejszy od tanich plecionek podobnego rozmiaru

Jest sztywniejszy od plecionki nawet po dłuższym używaniu - na plus przy lekkich przynętach.

Podsumowanie:

Nie widzę zalet Nanofila przy łowieniu szczupaka, suma, i grubej orce.

Widzę zdecydowane zalety przy boleniach gdzie nie trzeba przyponu, albo przy XUL i bialorybie.

Niestety, te małe rozmiary nanofila znikły z rynku

• Like 1

Używałem nanofila  0,06. Mam go jeszcze na jakiejś szpulce. Lata z tego nieźle ale wkurzała mnie sprężyna/spirala w jaką się układał przy lekkich przynętach... Czy po dłuższym używaniu ona znika może? Brakło mi cierpliwości żeby dotrwać do tego momentu..

• Like 1

Dostałem jakieś tam kupony i kupiłem za grosze plecionkę kingdom micro fly x8. Na foto z duelem harcore pro x4.

attachicon.gif plec.jpg

- będzie fajnie, jak pokażesz to samo porównanie po kilku kontaktach z wodą obu plecionek

- chinczyki to trochę loteria, jakkolwiek sam używam plecionek z Ali. Przy czym biorę poprawkę na oszukane grubości.

- można dyskutować o wartości chińskiej plecionki w spinningu. Natomiast nikt mnie nie przekona, że jest lepsza opcja do feedera niż kupić 270 metrów chińskiej lepszej pletki „0,06” w cenie zwykłej żyłki i podzielić na dwa mlynki

To na otarcie łez po całej dyskusji - PE 0.8 (ciemna zieleń) opisane ~0,15 vs 0,08 jednej z marek popularnych na rynku.3da19ce28f1c381f0eb75ac75613a049.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dół to nie Spoderłajer może?

Swoją drogą, pajonk plecionkę "0,06" opisuje też jako 0.6 Gou na pudełkach. Podaje wytrzymałość 6 funtów. Wszystko się niby logicznie spina w całość, problem w tym, że linka jest gdzieś pomiędzy 0.8  a 1.0

• 2 tygodnie później...

Nie, to akurat było z tego co pamiętam jakieś JMC, ale przerzuciłem kilku producentów wtedy i w najlepszym wypadku 0,08 była grubości PE 0.8

Trochę tu sprawę utrudnia jasny kolor i jasne tło i algorytm w aparacie może.lekko linkę pogrubiać. Jak teraz patrzę, to różnica nie jest taka wielka. Dolna linka może mieć b. kiepski splot.

A przy okazji, się spytam - czy dwukrotne nawinięcie plecionki, gdzie ściągałem ją ze szpuli przewijając chyba w złą stronę (odkręciłem hamulec, tak że opór stawiała terkotka i tam wesoło nawijałem na szpulę ułożoną równolegle do tej w kołowrotku, tak, że szpula kołowrotka obracała się w lewo patrząc od strony trzymającego) mogło spowodować skręcenie się linki? Bo Daiwa Prorex lekko zawsze schodzi skręcona i nie mam pojęcia, czy to dlatego. Nie mam też pojęcia, jak ją wyprostować teraz.

• 2 miesiące temu...

Cześć, kolega Mario sprzedawał, kolega Homax kupił i oddał w moje ręce kawałek Duel Armored Pro + o grubości 0,06 PE. No i faktycznie cieńszej plecionki nie widziałem. Aż trochę poczytałem o niej trochę i wychodzi na to, że tak do końca to nie jest plecionka tylko hybryda. Pewnie 4 sploty, ale nic o tym nie jest napisane, przesączone żywicą otoczone fluorem. Wytrzymałość opisowa 3 lb, odpowiednik żyłki 0,04 mm. Na moje oko to raczej coś ok 0,07-0,08 czyli naprawdę cienko. Trzy próby zerwania zmieściły się między 0,72 a 0,8 kg, niestety żadna nie blisko łącznika bezwęzłowego. Dość sztywna i faktycznie okrągła jak w opisie. Próba szorowania przy tej grubości wypadła raczej marnie, ale skoro to technologia podobna do tej co ADV Sunline plus fluor powinno być ok. Jest spory wybór pod różne gatunki ryb. Producent podaje, że to ten sam wyrób, tylko właśnie pod daną rybę dobrana jest długość i kolor. Kolega który mnie obdarował trochę już miał okazję używać i jest zachwycony.

Tomek

• Like 3

Dokładnie tak. Tylko pomyliłem wytrzymałość. Nie 3lb tylko 2,5lb powinno być. Dodam tylko, że od najcieńszej jaką mam czyli YGK Upgrade 0,2 PE sporo cieńsza. Niestety nie umiem takich ładnych zdjęć wkleić żeby to było widać. Wszystkie moje zdjęcia tracą dużo na jakości w momencie wklejania. Jakby ktoś mi podpowiedział jak to zrobić żeby jakość była lepsza to chętnie spróbuję

Tomek

Edytowane przez kostom63

Kupiłem tą plecioneczkę od Maria trochę z ciekawości trochę z impulsu... Nawinąłem na Vańka C2500SHD, czyli szpulka 2000. Nawinąłem dość chytro czyli ciut za dużo może ale jak się potem okazało obawy o plątanie się nie sprawdziły. Tzn w "wielką majówkę" jedno było i straciłem 10m ale to była wina promili..

Łowiłem w marnym łowisku gdzie 20cm krasna to już piękna, okonie palczaki, jazgarze, kiełb się zdarza no i płocie. Te ostatnie do 22cm, teraz jeszcze z ikrą, naprawdę ciężkie i waleczne. Majówkowa pogoda nie była jakaś mega dobra bo wschodni, zmienny dość silny chwilami wiatr i pełna lampa powodowały że rybki słabo żerowały. Trzeba było łowić cienko i drobno. Łowiłem na jigi na główkach wolframowych 3,2 i 3,5mm. Latało to imponująco daleko moim zdaniem. Pod wiatr lub boczny- 13...15m. Z wiatrem sadzę że do 20m. Z racji niskiej grubości linki balon jaki się tworzył nie był wielki, stąd celność no i zasięg.

Stosowałem podczas łowienia przypon z fluorocarbonu Robinson Marcela VDE 0,091 (0,84kg). Wszystko to pięknie współgrało i z lekkim żalem udawałem się do grilowania..  ;)

Dodam że w CV/XUL mam łowienie na YGK pe 02, Intech pe 0,175, żyłki 0,10 czy Easter Varivasa 0,104. Ten Duel jednak przebija wszystko pod jednym wszakże warunkiem. Że mamy w miarę czyste bezzaczepowe łowisko. Nie spodziewajmy się sukcesów w odstrzeliwaniu przynęt na zaczepach.

Do pełnego obrazu dodam. Łowiłem kijem MJ do 1g od FC.

• Like 6

• 5 miesięcy temu...

Witam, w przyszłym roku jest plan wrócić trochę do spina :) Mam ochotę spróbować ultra lajta w bardzo ultra wydaniu - łowienie białorybu i okonków kijem do 2,5g. Zastanawiam się jaką plecionkę wybrać po takie łowienie, moje trzy typy:

Sunline Siglon PE x8 0.3

Sunline Siglon PE x4 0.2

Favorit ARENA PE 4X 0.2 lub 0.3

Jakieś opinie, rady, polecenia? Doświadczenie z plecionkami mam żadne..

Pozdrawiam