Salmon63 Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Konger jest dobry dopóki nie polowisz np. SUNLINEM 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Konger jest mega dobrą plecionką, nie mam możliwości sprawdzenia tak małej średnicy ale jest naprawdę cienka i mocnaKonger twierdzi, że najcieńsza to 0.22 PE a ta "0,04mm" to 0.3 PE. W praktyce pewnie to bardziej 0.25-0.3 i 0.35. Osobiście, mam bardzo dobre doświadczenia z Daiwą Prorex 0.25 PE i uważam, że to kawał solidnej plecionki. Ktoś sprawdzał średnicę tych linek i wytrzymałość? Bo na opakowaniu wyczuwam fantazje z jej opisem.Patrz na PE, Konger "jako tako" się tego trzyma. Wytrzymałość i średnica - to bajkopisarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Sunline AMZ jest bardzo dobrą plecionką. Trochę droższa, ale według mnie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Do łowienia UL używam dwóch plecionek w zależności od warunków łowiska i używanego kijka (1-4g lub 4-10g) odpowiednio Sunline Siglon PE 0,2/3LB i Sunline Siglon PE 0,4/6LB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Dziękuję za dyskusję, wybór padł na Sunline Siglon PE x8 0.3 Jak przetestuję skrobnę kilka słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Cześć, miałem jakiś problem z wysyłką moich wiadomości tutaj i dopiero teraz piszę. Opisałem moje doświadczenia względną Sunline Siglon PE 0,3 i 0,4. Może warto przeczytać. Ja akurat tej plecionki w tej grubości nie polecam. Mówię o X8Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Co prawda dopiero co kupiłem i jeszcze nie używałem. Ale wygląda pod powiększeniem przyzwoicie. Macanko również dało pozytywne odczucia.Takie video udało się nagrać. Może się przyda komuś. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 cd. Obie nowe. YGK Egi-Metal #0.4 vs Siglon PEx8 #0.4 - teraz zauważyłem że SIGLON się rozwarstwia/odkleja, wychodzi że ma luźny splot. Mimo to organoleptycznie dużo lepiej wypada od YGK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) cd. Obie nowe. YGK Egi-Metal #0.4 vs Siglon PEx8 #0.4 - teraz zauważyłem że SIGLON się rozwarstwia/odkleja, wychodzi że ma luźny splot. Mimo to organoleptycznie dużo lepiej wypada od YGK Raczej chodzi o jakość splotu, bo "luźność" powodowałaby, że linka miałaby sporą średnicę, a niekoniecznie, że włókna by sterczały. YGK wydaje się mieć mniejszą średnicę, ale to może być też lekkie złudzenie optyczne wynikające z niebieskiej linki na niebieskim tle. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 YGK Egi-Metal #0.4 jest chyba x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 YGK Egi-Metal #0.4 jest chyba x4Tak. nNawet na pudełku WX4 widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Raczej chodzi o jakość splotu, bo "luźność" powodowałaby, że linka miałaby sporą średnicę, a niekoniecznie, że włókna by sterczały. YGK wydaje się mieć mniejszą średnicę, ale to może być też lekkie złudzenie optyczne wynikające z niebieskiej linki na niebieskim tle.YGK jest cieńsza oragnoleptycznie w palcach to czuć i widać na tzw. "oko" bez powiększania.Na video jest jedno sterczące włókno, ale jak patrzyłem na inne odcinki plecionki to jest typowe zjawisko dla tej linki. Trzeba by poużywać aby coś więcej powiedzieć. Mam jeszcze inne cienkie, ale w ciągłym użytku na kołowrotkach. Z czasem mogę wrzucić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) YGK jest cieńsza oragnoleptycznie w palcach to czuć i widać na tzw. "oko" bez powiększania.Na video jest jedno sterczące włókno, ale jak patrzyłem na inne odcinki plecionki to jest typowe zjawisko dla tej linki. Trzeba by poużywać aby coś więcej powiedzieć. Mam jeszcze inne cienkie, ale w ciągłym użytku na kołowrotkach. Z czasem mogę wrzucić.Ogólnie, całkiem lubię X-braid Upgrade X4 0.4, nawet napisy na opakowaniu są szalenie zabawne, bo to radosna japońska interpretacja angielskiego:Life to the nextOne and only best, upgrade! Ale linka "biało-różowa" (jest jeszcze multicolor w stylu egi metal, ale akurat nie mieli) to akurat nieporozumienie. Myślałem, że to będzie taki wyraźny róż, a po wizycie w wodzie, te znaczniki totalnie nikną.Dlatego nadal czekam na X4 zielone fluo z czerwonymi/czarnymi znacznikami co metr - wiem, że Seaguar takie ma, ale oczywiście dostępny jest w 1 sklepie i nie każda grubość jest dostępna. Takie coś sprawdza się w bardzo różnych warunkach oświetleniowych. A samego fluo, czy "biało różowego" często nie widzę, jak się w wodzie odbija zachmurzone niebo. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Zamowilem na Black Friday kilka szpulek Sunline x4 oraz x8. Tak z ciekawosci bo od lat lowie Dragon Invisible i w srednicach 0,06 i 0,08 uwazam je za rewelacyjne. Zobaczymy jak jedno ma sie do drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Sunline'a PE0.2 czyli około 0.07, jak porównasz do dragona 0.06 to możesz dostać szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Sunline'a PE0.2 czyli około 0.07, jak porównasz do dragona 0.06 to możesz dostać szoku Rozumiem z Twojej wypowiedzi, ze lowiles Dragonem 0,06?Akurat tak cienkiego Sunlina nie kupilem ale mam te Dragony a do 0.15 wiec zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Tak,łowiłem dragonem i opis grubości 0.06 nie wiem skąd wzięty. Nawet Sunline PE 0.6 jest cieńszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Tak,łowiłem dragonem i opis grubości 0.06 nie wiem skąd wzięty. Nawet Sunline PE 0.6 jest cieńszy. Nie bede zadnej z nich brac pod binokular czy mikroskop aby zmierzyc srednice. Nie wiem dlaczego ludzie sie tym tak podniecaja i zastanawiam sie jak sami mierza te plecionki. Nie widzialem aby ktoktolwiek, kiedykolwiek pokazal tutaj zdjecie spod mikroskopu na szkielku z podzialka, Ale to taka dygresja tylko. Poza srednica, ktorej i tak nie mierzyles jakies inne wrazenia, roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Cześć, plecionki nie mają średnicy. A w necie jest trochę zdjęć w sporym powiększeniu. Jak się je zobaczy widać spore różniceTomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Cześć, plecionki nie mają średnicy. A w necie jest trochę zdjęć w sporym powiększeniu. Jak się je zobaczy widać spore różniceTomek Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? Szkielko mikroskopowe z podzialka 0,01mm i plecionki mozna bez problemu zmierzyc. Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? (...)Pantofelek istnieje, niestety średnica plecionki nie istnieje, choć plecionka istnieje tak samo jak pantofelek. (...) Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.Tą "metodyką" jest marketing... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.Jeśli kupuje się jakiś produkt określony parametrami, to dobrze by było, aby spełniał zadeklarowane przez producenta parametry.W przypadku plecionek warto stosować produkty producentów zrzeszonych w JAFTMA i stosującycj normę JAFS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schindler Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Sunline'a PE0.2 czyli około 0.07, jak porównasz do dragona 0.06 to możesz dostać szokuNapisz coś więcej - zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zakupem Sunline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? Szkielko mikroskopowe z podzialka 0,01mm i plecionki mozna bez problemu zmierzyc. Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.Cześć, może przypomnę. Plecionka to warkocz, średnicę ma coś o przekroju okręgu i tylko okręgu. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Cześć, może przypomnę. Plecionka to warkocz, średnicę ma coś o przekroju okręgu i tylko okręgu.Tomek No i co z tego, ze to warkocz? To co jest podane na opakowaniach wszystkich plecionek? Czego nie potrafisz zrozumie w mierzeniu pod mikroskopem na szkielku mikrometrycznym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi