Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Konger jest mega dobrą plecionką, nie mam możliwości sprawdzenia tak małej średnicy ale jest naprawdę cienka i mocna

Konger twierdzi, że najcieńsza to 0.22 PE a ta "0,04mm" to 0.3 PE. W praktyce pewnie to bardziej 0.25-0.3 i 0.35.

Osobiście, mam bardzo dobre doświadczenia z Daiwą Prorex 0.25 PE i uważam, że to kawał solidnej plecionki.

Ktoś sprawdzał średnicę tych linek i wytrzymałość? Bo na opakowaniu wyczuwam fantazje z jej opisem.

Patrz na PE, Konger "jako tako" się tego trzyma. Wytrzymałość i średnica - to bajkopisarstwo.

• 2 tygodnie później...

cd.

Obie nowe.

YGK Egi-Metal #0.4 vs Siglon PEx8 #0.4 - teraz zauważyłem że SIGLON się rozwarstwia/odkleja, wychodzi że ma luźny splot. Mimo to organoleptycznie dużo lepiej wypada od YGK

Raczej chodzi o jakość splotu, bo "luźność" powodowałaby, że linka miałaby sporą średnicę, a niekoniecznie, że włókna by sterczały.  YGK wydaje się mieć mniejszą średnicę, ale to może być też lekkie złudzenie optyczne wynikające z niebieskiej linki na niebieskim tle.

Edytowane przez Andżej

Raczej chodzi o jakość splotu, bo "luźność" powodowałaby, że linka miałaby sporą średnicę, a niekoniecznie, że włókna by sterczały.  YGK wydaje się mieć mniejszą średnicę, ale to może być też lekkie złudzenie optyczne wynikające z niebieskiej linki na niebieskim tle.

YGK jest cieńsza oragnoleptycznie w palcach to czuć i widać na tzw. "oko" bez powiększania.

Na video jest jedno sterczące włókno, ale jak patrzyłem na inne odcinki plecionki to jest typowe zjawisko dla tej linki. Trzeba by poużywać aby coś więcej powiedzieć.

Mam jeszcze inne cienkie, ale w ciągłym użytku na kołowrotkach. Z czasem mogę wrzucić.

• Like 1

YGK jest cieńsza oragnoleptycznie w palcach to czuć i widać na tzw. "oko" bez powiększania.

Na video jest jedno sterczące włókno, ale jak patrzyłem na inne odcinki plecionki to jest typowe zjawisko dla tej linki. Trzeba by poużywać aby coś więcej powiedzieć.

Mam jeszcze inne cienkie, ale w ciągłym użytku na kołowrotkach. Z czasem mogę wrzucić.

Ogólnie, całkiem lubię X-braid Upgrade X4 0.4, nawet napisy na opakowaniu są szalenie zabawne, bo to radosna japońska interpretacja angielskiego:

Life to the next

One and only best, upgrade! :D

Ale linka "biało-różowa" (jest jeszcze multicolor w stylu egi metal, ale akurat nie mieli) to akurat nieporozumienie. Myślałem, że to będzie taki wyraźny róż, a po wizycie w wodzie, te znaczniki totalnie nikną.

Dlatego nadal czekam na X4 zielone fluo z czerwonymi/czarnymi znacznikami co metr - wiem, że Seaguar takie ma, ale oczywiście dostępny jest w 1 sklepie i nie każda grubość jest dostępna. Takie coś sprawdza się w bardzo różnych warunkach oświetleniowych. A samego fluo, czy "biało różowego" często nie widzę, jak się w wodzie odbija zachmurzone niebo.

Edytowane przez Andżej

Tak,łowiłem dragonem i opis grubości 0.06 nie wiem skąd wzięty.  Nawet Sunline PE 0.6 jest cieńszy.

Nie bede zadnej z nich brac pod binokular czy mikroskop aby zmierzyc srednice. Nie wiem dlaczego ludzie sie tym tak podniecaja i zastanawiam sie jak sami mierza te plecionki. Nie widzialem aby ktoktolwiek, kiedykolwiek pokazal tutaj zdjecie spod mikroskopu na szkielku z podzialka, Ale to taka dygresja tylko.

Poza srednica, ktorej i tak nie mierzyles jakies inne wrazenia, roznice?

Cześć, plecionki nie mają średnicy. A w necie jest trochę zdjęć w sporym powiększeniu. Jak się je zobaczy widać spore różnice

Tomek

Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? ;)

Szkielko mikroskopowe z podzialka 0,01mm i plecionki mozna bez problemu zmierzyc. Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.

Wszytko mozna zmierzyc. Pantofelek tez nie ma rozmiarow i istnieje? (...)

Pantofelek istnieje, niestety średnica plecionki nie istnieje, choć plecionka istnieje tak samo jak pantofelek. ;)

(...) Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.

Tą "metodyką" jest marketing... :P

• Like 4

Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.

Jeśli kupuje się jakiś produkt określony parametrami, to dobrze by było, aby spełniał zadeklarowane przez producenta parametry.

W przypadku plecionek warto stosować produkty producentów zrzeszonych w JAFTMA i stosującycj normę JAFS.

• Like 1

Szkielko mikroskopowe z podzialka 0,01mm i plecionki mozna bez problemu zmierzyc. Ale tak jak napisalem wczesniej, czy to ma az takie znaczenie co tam na tych pudelkach jest napisane? Kazdy producnt pisze, moze nie co mu sie podoba ale na pewno wg swojej metodyki.

Cześć, może przypomnę. Plecionka to warkocz, średnicę ma coś o przekroju okręgu i tylko okręgu.

Tomek

• Like 2

Cześć, może przypomnę. Plecionka to warkocz, średnicę ma coś o przekroju okręgu i tylko okręgu.

Tomek

No i co z tego, ze to warkocz? To co jest podane na opakowaniach wszystkich plecionek? 

Czego nie potrafisz zrozumie w mierzeniu pod mikroskopem na szkielku mikrometrycznym?

• Like 1