Gość Umbra Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 (edytowane) Mam pewien dylemat z ygk X4 upgradeWiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)Wytrzymałość na węźle jest tragiczna, łatwo pęka plecionka w dłoniach.To samo gdy zrobi się supeł samą plecionką - łatwo pęka.Pletka pe 0.6, ta multicolor Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Edytowane 7 Maja 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Zobacz GT Knot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Mi Alberto wychodzi bardzo nierówno. Ogólnie, węzły łączące przypon z plecionką wychodzą mi dość różnie. Dlatego zderzakowy mi się podoba, bo go nie da się zepsuć. Np. jak surgeon's na 4 owijki mi wyszedł, to fluo 0.14mm Sunline + Seaguar Lure Edition 0.25 trzymało jak głupie. 10+ przynęt urwałem, a węzeł łączący trzymał, więc spełniał swoje zadanie. Potem 11 razy z rzędu poszło na węźle łączącym bo za każdym razem coś było minimalnie nie tak.Chyba mam paluchy z drewna.Chodziło mi tylko o to że zderzakowym jak wiąże to siadam a Alberto wydaje się do dość łatwego ogarnięcia. Pewnie nie bez powodu sc00tt napisał żeby zaciskać bardzo wolniutko - kwestia wypróbowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Chodziło mi tylko o to że zderzakowym jak wiąże to siadam a Alberto wydaje się do dość łatwego ogarnięcia. Pewnie nie bez powodu sc00tt napisał żeby zaciskać bardzo wolniutko - kwestia wypróbowania Zimą siedziałem sobie na kanapie i wiązałem Alberto. I cholera, nie mam dobrych doświadczeń. Wychodzi mi piękny węzełek, no cudo, a wytrzymałość totalnie z czapy. Mam pewien dylemat z ygk X4 upgradeWiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)Wytrzymałość na węźle jest tragiczna, łatwo pęka plecionka w dłoniach.To samo gdy zrobi się supeł samą plecionką - łatwo pęka.Pletka pe 0.6, ta multicolor Sent from my ASUS_I006D using TapatalkMam X4 Upgrade 0.4 i moim zdaniem to bardzo mocna linka w tej grubości. Tzn. nie wiem jak z łączeniem z fluo, bo jak pisałem, mi te węzły idą kiepsko.Pociąłem sobie nią paluchy, gdy myślałem, że mam na niej supełek - nie był to supełek, tylko ten typ samorozwiązującej się pętelki. Szarpnąłem no i okazało się, że jest jednak całkiem mocna. Jak masz wątpliwości, co do wytrzymałości, to załóż rękawiczki, dowiąż jakąś inną linkę z drugiej strony krętlika i pociągnij dobrze. Rękawiczki dlatego, że krętlik potrafi dobrze strzelić, proszę nie pytać, skąd wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Zimą siedziałem sobie na kanapie i wiązałem Alberto. I cholera, nie mam dobrych doświadczeń. Wychodzi mi piękny węzełek, no cudo, a wytrzymałość totalnie z czapy.No to standardowy zderzakowy to mocny węzeł, ten mnie nie zawiódł, tyle że upierdliwy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowian Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 (edytowane) Mi się wydaje, że to kwestia zaciskania plecionki, staram się robić to z wyczuciem i na mokro , zaciskana na chama osłabia/przecina fluo. Edytowane 8 Maja 2024 przez Slowian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 (edytowane) Mi się wydaje, że to kwestia zaciskania plecionki, staram się robić to z wyczuciem i na mokro , zaciskana na chama osłabia/przecina fluo.No jak pisałem, mi ten Alberto wychodzi ładnie bardzo. Estetycznie. Zaciskam go powolutku, poprawiam kilka razy, by równo to szło, na mokro obowiązkowo. A na koniec strzela o wiele wcześniej, niż powinien Muszę wrócić do testowania węzłów, może mi zacznie wychodzić. Edytowane 8 Maja 2024 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2024 Podobny do węzła GTNie za bardzo, tylko początek i te dwa przełożenia fluo przez pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) Alberto, to moim zdaniem, najlepszy węzeł do łączenia plecionki z fluo. Fakt jest upierdliwy w wiązaniu nie mniej niż zderzakowy, ale prawidłowo zawiązany i zaciągnięty wytrzyma dłużej niż inne węzły. Edytowane 10 Maja 2024 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) Wszystko zależy od jakości węzła, poprawnego ułożenia zwojów i zaciśnięcia go na mokro.U mnie różnie to bywało z węzłem Alberto, pewnie z mojej winy, jak na szybko go wiązałem, prawie zawsze niestety na węźle strzelał.Obecnie stosuję częściej zderzakowy i wydaje się być mocniejszy. Ostatnie 2-3 zaczepy węzeł wytrzymywał i szybciej wymiękał palomar, którym dowiązuję agrafkę. Edytowane 10 Maja 2024 przez wilczybilet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 Wszystko zależy od jakości węzła, poprawnego ułożenia zwojów i zaciśnięcia go na mokro.U mnie różnie to bywało z węzłem Alberto, pewnie z mojej winy, jak na szybko go wiązałem, prawie zawsze niestety na węźle strzelał.Obecnie stosuję częściej zderzakowy i wydaje się być mocniejszy. Ostatnie 2-3 zaczepy węzeł wytrzymywał i szybciej wymiękał palomar, którym dowiązuję agrafkę.No u mnie jak się raz udał surgeon's knot na 4 owijki, to wytrzymał 6 zerwanych przynęt. Ale sukcesu nie udało mi się powtórzyć. Muszę nauczyć się ten zderzakowy szybko wiązać. Nie mam chwytów odpowiednich i idzie mi to makabrycznie wolno, a na wietrze zaczynam mieć myśli samobójcze. Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 Proponuję zakupić kombinerki z okrągłymi końcami, drut nierdzewny i wykręcić - takie jak w poście 91 https://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-5 To naprawdę działa i żadnego problemu z wiązaniem nie ma. A przenosi 100% wytrzymałości linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 Podwójny łącznik genialny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 (edytowane) Proponuję zakupić kombinerki z okrągłymi końcami, drut nierdzewny i wykręcić - takie jak w poście 91 https://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-5 To naprawdę działa i żadnego problemu z wiązaniem nie ma. A przenosi 100% wytrzymałości linkiA jak to działa? W sensie czy do oczek wiążesz plecionkę i przypon na węzeł typu palomar (czy inny), czy też jakoś inaczej? Po długich nerwach na albright-a i zderzakowy, zacząłem wiązać FG i przy odrobinie wprawy daje się go nawet na wietrze ukręcić, na dziś jeszcze nie zawiod, albo strzela 3 końce na agrawce, albo odzyskuje przynętę... Edytowane 10 Listopada 2024 przez sinus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 A jak to działa? W sensie czy do oczek wiążesz plecionkę i przypon na węzeł typu palomar (czy inny), czy też jakoś inaczej? Po długich nerwach na albright-a i zderzakowy, zacząłem wiązać FG i przy odrobinie wprawy daje się go nawet na wietrze ukręcić, na dziś jeszcze nie zawiod, albo strzela 3 końce na agrawce, albo odzyskuje przynętę... W tym moim jest jeszcze łatwiej - przekładamy linkę, przez środkowe oczko, ok 8 - 10 owinięć i w to końcowe oczko. W porównaniu z węzłami jest to zdecydowanie lepszy sposób na łączenie linek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 I jasne! Podziękował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuch Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Duel Armored F+ pro 0.06 płytka pokryta fuorokarbonem nie strzępi się, mega moc Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Do plecionek klix jest super, szczególnie w zimie, szybko, prostu, mocno i pewnie. Ale do żyłek czy FC miałem mieszane uczucia. Nie wiem jak Romek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2024 Mam pewien dylemat z ygk X4 upgradeWiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)Wytrzymałość na węźle jest tragiczna, łatwo pęka plecionka w dłoniach.To samo gdy zrobi się supeł samą plecionką - łatwo pęka.Pletka pe 0.6, ta multicolor Sent from my ASUS_I006D using TapatalkJestem osobą niepełnosprawną. Również jedna ręka jest felerna. Do łączenie plecionki z fluorocarbonem używam przyrządu Sokkou (kupisz w necie bez problemu, niedrogo, choććby tutaj https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-laczenia-zylki-plecionki-jaxon-10060936766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOJyx_oAiOknL8Z86kuM2j2dlARp1qgNQksWbyw9GLjdv20x2mSC9doaAoj6EALw_wcB). Wiążę tym cudeńkiem od lat, jest to bardzo proste, zobacz film. Zapewniam, że węzeł wytrzymuje wszystko. Jeżeli niepełnosprawny potrafi, to dla każdego jest to bułka z masłem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2024 https://youtu.be/TZdqjAfW7BA?si=Zw08Lttfn9b1UGQ_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca Cześć,Miał ktoś styczność z tą plecionką ?Mile widziane jakieś opinie, ewentualnie jeśli ktoś ma bezpośrednie porównanie z Sunline Small Game - byłbym wdzięczny za kilka słów recenzji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Od góry:1. Rapala Rapinova-x pe 0.3 Fire Carmo2. Kingdom MicoFly pe 0.2 Pink 3. Shimano Pitbull 12 pe 0.6 Lime Green 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Jestem osobą niepełnosprawną. Również jedna ręka jest felerna. Do łączenie plecionki z fluorocarbonem używam przyrządu Sokkou (kupisz w necie bez problemu, niedrogo, choććby tutaj https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-laczenia-zylki-plecionki-jaxon-10060936766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOJyx_oAiOknL8Z86kuM2j2dlARp1qgNQksWbyw9GLjdv20x2mSC9doaAoj6EALw_wcB). Wiążę tym cudeńkiem od lat, jest to bardzo proste, zobacz film. Zapewniam, że węzeł wytrzymuje wszystko. Jeżeli niepełnosprawny potrafi, to dla każdego jest to bułka z masłem https://www.youtube.com/watch?v=0L5Lf-2Wd3ETa ygk pekala w rękach obojętnie jaki węzeł.Średnio wytrzymywała na wezle max 1kgZamieniłem na siglony i od tamtego momentu zerowe problemy.Trzymają na węźle jak baba portfel Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Obecnie testuje Intech Tournament Micro Style Pe x4 0.3. Po kilku wyjściach na razie same plusy. Jak na razie zdecydowanie lepsza niż Sunline Siglon 4x. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Również polecam Intecha, Sam używam i klienci też zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi