Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien dylemat z ygk X4 upgrade

Wiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)

Wytrzymałość na węźle jest tragiczna, łatwo pęka plecionka w dłoniach.

To samo gdy zrobi się supeł samą plecionką - łatwo pęka.

Pletka pe 0.6, ta multicolor

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Edytowane przez Umbra

Mi Alberto wychodzi bardzo nierówno. Ogólnie, węzły łączące przypon z plecionką wychodzą mi dość różnie. Dlatego zderzakowy mi się podoba, bo go nie da się zepsuć.

Np. jak surgeon's na 4 owijki mi wyszedł, to fluo 0.14mm Sunline + Seaguar Lure Edition 0.25 trzymało jak głupie. 10+ przynęt urwałem, a węzeł łączący trzymał, więc spełniał swoje zadanie. Potem 11 razy z rzędu poszło na węźle łączącym bo za każdym razem coś było minimalnie nie tak.

Chyba mam paluchy z drewna.

Chodziło mi tylko o to że zderzakowym jak wiąże to siadam  :)  a Alberto wydaje się do dość łatwego ogarnięcia. Pewnie nie bez powodu sc00tt napisał żeby zaciskać bardzo wolniutko - kwestia wypróbowania 

Chodziło mi tylko o to że zderzakowym jak wiąże to siadam  :)  a Alberto wydaje się do dość łatwego ogarnięcia. Pewnie nie bez powodu sc00tt napisał żeby zaciskać bardzo wolniutko - kwestia wypróbowania 

Zimą siedziałem sobie na kanapie i wiązałem Alberto. I cholera, nie mam dobrych doświadczeń. Wychodzi mi piękny węzełek, no cudo, a wytrzymałość totalnie z czapy.

Wiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)

Mam X4 Upgrade 0.4 i moim zdaniem to bardzo mocna linka w tej grubości. Tzn. nie wiem jak z łączeniem z fluo, bo jak pisałem, mi te węzły idą kiepsko.

Pociąłem sobie nią paluchy, gdy myślałem, że mam na niej supełek - nie był to supełek, tylko ten typ samorozwiązującej się pętelki. Szarpnąłem no i okazało się, że jest jednak całkiem mocna.

Jak masz wątpliwości, co do wytrzymałości, to załóż rękawiczki, dowiąż jakąś inną linkę z drugiej strony krętlika i pociągnij dobrze. Rękawiczki dlatego, że krętlik potrafi dobrze strzelić, proszę nie pytać, skąd wiem.

• Like 1

Zimą siedziałem sobie na kanapie i wiązałem Alberto. I cholera, nie mam dobrych doświadczeń. Wychodzi mi piękny węzełek, no cudo, a wytrzymałość totalnie z czapy.

No to standardowy zderzakowy to mocny węzeł, ten mnie nie zawiódł, tyle że upierdliwy

• Like 1

Mi się wydaje, że to kwestia zaciskania plecionki, staram się robić to z wyczuciem i na mokro :rolleyes: , zaciskana na chama osłabia/przecina fluo.

No jak pisałem, mi ten Alberto wychodzi ładnie bardzo. Estetycznie. Zaciskam go powolutku, poprawiam kilka razy, by równo to szło, na mokro obowiązkowo. A na koniec strzela o wiele wcześniej, niż powinien :P

Muszę wrócić do testowania węzłów, może mi zacznie wychodzić.

Edytowane przez Andżej

Alberto, to moim zdaniem, najlepszy  węzeł do łączenia plecionki z fluo. Fakt jest upierdliwy w wiązaniu nie mniej niż zderzakowy, ale prawidłowo zawiązany i zaciągnięty wytrzyma dłużej niż inne węzły.

Edytowane przez Alexspin

Wszystko zależy od jakości węzła, poprawnego ułożenia zwojów i zaciśnięcia go na mokro.

U mnie różnie to bywało z węzłem Alberto, pewnie z mojej winy, jak na szybko go wiązałem, prawie zawsze niestety na węźle strzelał.

Obecnie stosuję częściej zderzakowy i wydaje się być mocniejszy. Ostatnie 2-3 zaczepy węzeł wytrzymywał i szybciej wymiękał palomar, którym dowiązuję agrafkę.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 6 miesięcy temu...

Wszystko zależy od jakości węzła, poprawnego ułożenia zwojów i zaciśnięcia go na mokro.

U mnie różnie to bywało z węzłem Alberto, pewnie z mojej winy, jak na szybko go wiązałem, prawie zawsze niestety na węźle strzelał.

Obecnie stosuję częściej zderzakowy i wydaje się być mocniejszy. Ostatnie 2-3 zaczepy węzeł wytrzymywał i szybciej wymiękał palomar, którym dowiązuję agrafkę.

No u mnie jak się raz udał surgeon's knot na 4 owijki, to wytrzymał 6 zerwanych przynęt. Ale sukcesu nie udało mi się powtórzyć. Muszę nauczyć się ten zderzakowy szybko wiązać. Nie mam chwytów odpowiednich i idzie mi to makabrycznie wolno, a na wietrze zaczynam mieć myśli samobójcze.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

Proponuję zakupić kombinerki z okrągłymi końcami, drut nierdzewny i wykręcić - takie jak w poście 91

https://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-5

To naprawdę działa i żadnego problemu z wiązaniem nie ma. A przenosi 100% wytrzymałości linki

Proponuję zakupić kombinerki z okrągłymi końcami, drut nierdzewny i wykręcić - takie jak w poście 91

https://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-5

To naprawdę działa i żadnego problemu z wiązaniem nie ma. A przenosi 100% wytrzymałości linki

A jak to działa? W sensie czy do oczek wiążesz plecionkę i przypon na węzeł typu palomar (czy inny), czy też jakoś inaczej?

Po długich nerwach na albright-a i zderzakowy, zacząłem wiązać FG i przy odrobinie wprawy daje się go nawet na wietrze ukręcić, na dziś jeszcze nie zawiod, albo strzela 3 końce na agrawce, albo odzyskuje przynętę...

Edytowane przez sinus

A jak to działa? W sensie czy do oczek wiążesz plecionkę i przypon na węzeł typu palomar (czy inny), czy też jakoś inaczej?

Po długich nerwach na albright-a i zderzakowy, zacząłem wiązać FG i przy odrobinie wprawy daje się go nawet na wietrze ukręcić, na dziś jeszcze nie zawiod, albo strzela 3 końce na agrawce, albo odzyskuje przynętę...

W tym moim jest jeszcze łatwiej - przekładamy linkę, przez środkowe oczko, ok 8 - 10 owinięć i w to końcowe oczko.

W porównaniu z węzłami jest to zdecydowanie lepszy sposób na łączenie linek

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jestem osobą niepełnosprawną. Również jedna ręka jest felerna. Do łączenie plecionki z fluorocarbonem używam przyrządu Sokkou (kupisz w necie bez problemu, niedrogo, choććby tutaj https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-laczenia-zylki-plecionki-jaxon-10060936766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOJyx_oAiOknL8Z86kuM2j2dlARp1qgNQksWbyw9GLjdv20x2mSC9doaAoj6EALw_wcB). Wiążę tym cudeńkiem od lat, jest to bardzo proste, zobacz film. Zapewniam, że węzeł wytrzymuje wszystko. Jeżeli niepełnosprawny potrafi, to dla każdego jest to bułka z masłem  :)

• Like 7

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jestem osobą niepełnosprawną. Również jedna ręka jest felerna. Do łączenie plecionki z fluorocarbonem używam przyrządu Sokkou (kupisz w necie bez problemu, niedrogo, choććby tutaj https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-laczenia-zylki-plecionki-jaxon-10060936766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOJyx_oAiOknL8Z86kuM2j2dlARp1qgNQksWbyw9GLjdv20x2mSC9doaAoj6EALw_wcB). Wiążę tym cudeńkiem od lat, jest to bardzo proste, zobacz film. Zapewniam, że węzeł wytrzymuje wszystko. Jeżeli niepełnosprawny potrafi, to dla każdego jest to bułka z masłem :)

https://www.youtube.com/watch?v=0L5Lf-2Wd3E

Ta ygk pekala w rękach obojętnie jaki węzeł.

Średnio wytrzymywała na wezle max 1kg

Zamieniłem na siglony i od tamtego momentu zerowe problemy.

Trzymają na węźle jak baba portfel

• Like 2