Skocz do zawartości

Najcieńsza plecionka na okonie

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Pasowało by tylko dodać, że ten Intech 0.3 jest grubościowo tak pomiędzy Siglonem 0.4 a 0.5. Czyli  inna klasa linki (tak dla kronikarskiej uczciwości ;) ) W Polsce jest tak , że wszyscy chcą cienkie i mocne. I dostają cienkie na papierze a "niby mocniejsze" w rzeczywistości. A wystarczy kupić po prostu grubszą linkę i przestać się oszukiwać. 

• Like 6

Od góry:

1. Rapala Rapinova-x pe 0.3 Fire Carmo

2. Kingdom MicoFly pe 0.2 Pink 

3. Shimano Pitbull 12 pe 0.6 Lime Green

Bardzo ładne foto, to powinno być przejęte jako standard prezentacji porównawczej linek na forum - napięte, dociśnięte do podłoża, żeby nie rzucały cienia (czy u Ciebie to mikroskop?), zdjęcie wystarczająco wyraźne.

Edytowane przez psulek

Pasowało by tylko dodać, że ten Intech 0.3 jest grubościowo tak pomiędzy Siglonem 0.4 a 0.5. Czyli inna klasa linki (tak dla kronikarskiej uczciwości ;) ) W Polsce jest tak , że wszyscy chcą cienkie i mocne. I dostają cienkie na papierze a "niby mocniejsze" w rzeczywistości. A wystarczy kupić po prostu grubszą linkę i przestać się oszukiwać.

Nie zgodzę się. Mam Siglona 0.4 i intech 0.3 już na oko jest cieńszy, gładszy. Jak z wytrzymałością to się okaże. A że kolega handluje Siglonem to zawsze będzie OHH i Ahh. Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT
  • Like 1

@zandermafija*SpinnigistaWT może prównujesz nową do używanej? Plecionka używana zawsze trochę spuchnie. Z drugiej strony oko potrafi oszukać na grubości. Tak, handluję Siglonem jak i innymi linkami, z założenia można przyjąć że jestem nieobiektywny. Intecha też co jakiś czas przerzucam i na kolana nie powala. Bynajmniej moje odczucia są takie jak twoje. Na oko 0,3 Intecha jest grubsze od 0.3 z Siglona. W obiektywie Intech jest co najmniej jak PE 0.4 z Siglona. Co do gładkości to splot jest dla mnie bardzo podobny, nie napiszę że jedna jest jakoś znacząco gładsza od drugiej, chociaż i tak wydaje mi się, że tu akurat zwykła Sunline Basic PE jest i tak gładsza od obu. Tego Micro 0.3, mam, z palca sobie nie wyssałem. Czy jest zdecydowanie lepszy? Moim zdaniem takie stwierdzenie to nadużycie. Bardzo podobny na pewno, natomiast trochę przegrubiony i warto sobie z tego zdawać sprawę, na pewno bez jakiejś wyraźnej przewagi. Oczywiście możesz mieć inne zdanie - to normalne. 

vs04.jpg

Poniżej wycinek z powiększeniem, po lewej Siglon PE 0.4, po prawej Intech 0.3

post-46318-0-63344500-1745436788_thumb.jpg

Edytowane przez psulek
  • Like 9

Obecnie testuje Intech Tournament Micro Style Pe x4 0.3. Po kilku wyjściach na razie same plusy. Jak na razie zdecydowanie lepsza niż Sunline Siglon 4x.

20250421-143656.jpg

Pod jakim względem "zdecydowanie lepsza", jak z deklarowanymi parametrami tej linki w stosunku do rzeczywistości? Wówczas dopiero można opiniować czy jest aż tak "zdecydowanie" lepsza.

• Like 3

• 3 miesiące temu...

Łowię białoryb i okonie na plecionkę z ali za 10zł,Zukibo Feike #0.1(0,05mm) i nie potrzebuję nic innego,cieniutka,mocna,rzuty dalekie główkami 0,4g na 20m to po co mi coś innego?

Z odległością trochę chyba przegiąłeś przy tej wadze, chyba, że łowisz tylko z wiatrem i to takim od 6-8 m/s w górę.

0,4g i rzut na 20m? To jaki masz kij do tego łowienia?

Bo mam wykałaczkę mifine 0,2-0,8g i z pletką PE #0.15 z trudem osiągam 15m przy wabikach 0,6-0,8g..

Łowię sporo białorybu w okresie zimowo wiosennym na mikro jigi i przynętą o całkowitej masie około 0,6g być może osiągam te 20 m, ale w wyjątkowo sprzyjających warunkach z mocnym wiatrem w plecy ;)