Skocz do zawartości
  • 0

Sytuacje nad woda, w ktorych uzywacie przynet powierzchniowych ?

Guzu

Pytanie

Witam,

Na wstepie zaznacze, ze ograniczam sie do wedkowania w wodzie slodkiej.

Wraz z uplywem lat (i wody w rzekach) zauwazam u siebie coraz wieksze zainteresowanie i coraz szersze stosowanie przynet powierzchniowych podczas spinigowania.

Uzywam "slizgaczy" boleniowych typu lamianiec RH, czy olowek - ale w lamancu duzo wiecej wiary pokladam.

W miare opanowalem lowienie przynetami typu popper, turbinkowiec czy "walk the dog". Glownie podczas wypraw za bassami.

Jako ciekawostka pochwale sie przyneta laczaca w sobie poppera, turbinkowca, przynete walk the dog i zwyklego woblera.

post-45573-0-49023700-1393441953_thumb.jpg

Mierzy 8 cm, jest lotny i biora na niego ryby :)

Znam wiele osob lowiacych klenie i jazie na przynety powierzchniowe (zuki i smurzaki). Osobiscie doswiadczenia w takim wedkowaniu mam bardzo mizerne.

Podczas wypraw szczupakowych zdazylo mi sie probowac wiekszych "walk the dog" - Salmo Mas Marauder - celem zwabienia szczupakow. Niestety nie mialem okazji zaliczyc brania na taka przynete.

W Hiszpanii widywalem brzany lowione na przynety powierzchniowe - gdy zerowaly na drobnicy pod wierzchem na zbiornikach zaporowych.

Mial ktos okazje lowic sandacze na przynety powierzchniowe ?

Jakie inne gatunki w przynety prowadzone po powierzchni polawialiscie?

Ciekawy jestem Waszych doswiadczen.

Pozdrawiam

Guzu

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uwielbiam poppery i łowienie na nie.Pierwszy raz parę lat temu na jeziorku gdy nic nie brało założyłem popper Kamatsu - do dziś mam przed oczami popper i w koło niego a w zasadzie w ślad za nim płynące okonie z podniesionymi płetwami grzbietowymi,coś a la rekin i nastepujący później atak.Okonie potrafią zaatakować na płyciźnie jak i potrafią wyjść na miejscówce gdzie w dół jest ponad 6m.Będąc ze szwagrem na łódce miałem  ataki z takiej toni praktycznie po każdym rzucie,gdzie on na inne przynęty nie miał nawet wyjścia.Jedyną wadą tego systemu podczas wściekłych ataków są podhaczenia w różnych miejscach,czego niestety nie da się uniknąć.Jesli komuś kiedyś udało się konkretnie połowić na poppery to widok jest niezapomniany.Osobiście najczęściej w chwili obecnej używam popperów Rapali w 2 rozmiarach,pozdrawiam wszystkich popperomaniaków.

• Like 1

• 0

A próbowaliście kiedyś japonskich przynęt fish arrow http://wedkarz.pro/przyneta-flash-j-fish-arrow-oliv-silver,sp,49,505?ad=jerkbait ?

Podobno są bardzo skuteczne, ale osobiście jeszcze nie miałam okazji testować...

Dobra reklama sklepu...

• 0

Jak w tym sklepie tacy ludzie pracują to ja ze startu mówię NIE :D

Zleca się tzw. marketing szeptany osobie która z definicji nie docenia czujności przeciętnego polskiego wędkarza rozchełstanego w kufajce i gumiakach.

• 0

Panowie, a znacie jakieś minnowy, najlepiej takie 10-15 cm, które pracują 20-30 cm pod powierzchnią?

Miałem jednego yo-zuri, ale to chyba jakiś staroć był, bo nic podobnego w ich ofercie nie widzę. Kupiłem Crystal Minnowa i Dolce, ale obydwa schodzą głębiej (Dolce płycej). Tamten miał naprawdę śmiesznie mały ster w stosunku do swojej wielkości. Miał 14 cm, a ster wyglądał jak z kleniowego cukierka 3-5 cm.

Edytowane przez Mosteque

• 0

Panowie, a znacie jakieś minnowy, najlepiej takie 10-15 cm, które pracują 20-30 cm pod powierzchnią?

Miałem jednego yo-zuri, ale to chyba jakiś staroć był, bo nic podobnego w ich ofercie nie widzę. Kupiłem Crystal Minnowa i Dolce, ale obydwa schodzą głębiej (Dolce płycej). Tamten miał naprawdę śmiesznie mały ster w stosunku do swojej wielkości. Miał 14 cm, a ster wyglądał jak z kleniowego cukierka 3-5 cm.

Kup płaski pilnik i skróć ster,wyprofiluj go,będzie płytka drobniejsza praca.

• 0

Coś takiego sprawdziło mi się wielokrotnie. Można co prawda sprowadzić go głębiej czy, jednak na deklarowane 1,5m wątpię ;) .

Przy wolnym prowadzeniu da się utrzymać m/w. 20cm pod powierzchnią wody. Prowadzony w żółwim tempie będzie się trzymał tuż pod lustrem wody. Pracuje bardzo szeroko na boki całym korpusem. Tu rzeczywiście "lusterkowanie" może wręcz przeszkadzać :D

Posiada ogromną zaletę, jest tani :D . Dużego ryzyka nie ma jeśli się nie sprawdzi ;) .

W egzemplarzu posiadanym wymieniłem kotwice, pierwszy szczupak spadł zanim się zorientowałem.

Następne już bez pudła ;) .

post-45658-0-98738200-1409128266_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Oj, tak. Caperlan to pierwsze, co należy zrobić, to wymienić kotwice. Trzy zaczepy miałem jednym takim, trzy niezbyt mocne szarpnięcia i trzy ramionka kotwic zostały w zaczepach. Mam teraz na jednej jedno ostrze, na drugiej dwa :D 

Ten model jest bez grzechotki czy z?

• 0

Oj, tak. Caperlan to pierwsze, co należy zrobić, to wymienić kotwice. Trzy zaczepy miałem jednym takim, trzy niezbyt mocne szarpnięcia i trzy ramionka kotwic zostały w zaczepach. Mam teraz na jednej jedno ostrze, na drugiej dwa :D

Ten model jest bez grzechotki czy z?

Z :) .

• 0

Nikt nie wspomniał o zonkerach i spinn-fly'ach (pewna modyfikacja much szczupakowych), które czasami ratują dupę, warunkiem jest znalezienie miejsca, gdzie warstwa wody między lustrem a zielskiem nie przekracza 30-50cm... Inaczej można się zamachać na śmierć ;)