Skocz do zawartości
  • 0

Sytuacje nad woda, w ktorych uzywacie przynet powierzchniowych ?

Guzu

Pytanie

Witam,

Na wstepie zaznacze, ze ograniczam sie do wedkowania w wodzie slodkiej.

Wraz z uplywem lat (i wody w rzekach) zauwazam u siebie coraz wieksze zainteresowanie i coraz szersze stosowanie przynet powierzchniowych podczas spinigowania.

Uzywam "slizgaczy" boleniowych typu lamianiec RH, czy olowek - ale w lamancu duzo wiecej wiary pokladam.

W miare opanowalem lowienie przynetami typu popper, turbinkowiec czy "walk the dog". Glownie podczas wypraw za bassami.

Jako ciekawostka pochwale sie przyneta laczaca w sobie poppera, turbinkowca, przynete walk the dog i zwyklego woblera.

post-45573-0-49023700-1393441953_thumb.jpg

Mierzy 8 cm, jest lotny i biora na niego ryby :)

Znam wiele osob lowiacych klenie i jazie na przynety powierzchniowe (zuki i smurzaki). Osobiscie doswiadczenia w takim wedkowaniu mam bardzo mizerne.

Podczas wypraw szczupakowych zdazylo mi sie probowac wiekszych "walk the dog" - Salmo Mas Marauder - celem zwabienia szczupakow. Niestety nie mialem okazji zaliczyc brania na taka przynete.

W Hiszpanii widywalem brzany lowione na przynety powierzchniowe - gdy zerowaly na drobnicy pod wierzchem na zbiornikach zaporowych.

Mial ktos okazje lowic sandacze na przynety powierzchniowe ?

Jakie inne gatunki w przynety prowadzone po powierzchni polawialiscie?

Ciekawy jestem Waszych doswiadczen.

Pozdrawiam

Guzu

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

rowniez sprawdzily mi sie popery zarówno kamatsu pop bass jak i rapala ale na szczupakach okonie mi tylko przynete odprowdzaly pod brzeg znacie moze jakies mniejsze popery kolo 4 cm ? I czy popery savage gear sa rzeczywicie tak skuteczne jak pokazuja na filmach czy to tylko chwyt marketingowy ?

Jakoś na przynęty tej firmy nie mam zbyt wiele sukcesów i nie tylko ja. Jak dla mnie więcej marketingu niż lownosci ale to moje zdanie. Co do rozmiaru popera to 4 ciężko dostać a i tak bym nie polecał bo to dobre dla chłopaków z kadry "łowców okazów" po max 20 cm :D

Jak chcesz łowić okonie to popery w przedziale 6-9 cm są najlepsze. Mi najlepiej sprawdzily się rapale i R2S te drugie maja kanaliki przy skrzelach i dźwięk który wydaja odpowiada i mi i rybą :) ale w Polsce ich nie widziałem

• 0

Hej, no po prostu musi zadziałać, a nawiązując do tematu wątku , stosuję wszędzie gdzie spodziewam się szczupaka do 2m od powierzchni, przy raczej znikomej fali , bo wtedy to nawet w niego potrafią spudłować, w zarośniętej wodzie , bo mu nie przeszkadza nawet spory nawis roślinności, a potrafi się z niego czasem sam otrząsnąć, powodzenia

Tomek

• 0

Mi też ani na massmaraudera ani na Turbo Jack nic nie wyszło. Choć ja głównie kombinowałem tymi przynętami za nocnym sumem aczkolwiek zawsze przy okazji szczupaków też jakąś miejścówkę gdzie mogły być skuteczne obławiałęm :huh: może to zależy od zbiornika?

• 0

Hej, no na Jacku to i ja się zawiodłem, 4 lata temu kolega wyjął na niego takiego 122 cm to później trochę próbowałem, ustrzeliłem takiego ok 50 cm ale od czasu do czasu poleciał do wody, i długo, długo nic, wiosną 2013 poleciał pod grążele bez kontaktu, jak miałem go blisko łódki, kolega pod ten sam grążel posłał alge 3 i 70 cm wyciągnął, od tamtej pory jeszcze rzadziej szacowny jack bierze kąpiel, ale mój to zwykły pływający

Edytowane przez kostom63

• 0

Witam!

A jakich przynęt powierzchniowych najczęściej używacie przy łowieniu Bolenia??i w jaki sposób je prowadzicie??

Pozdrawiam Qcyk!!

Często łowię bolki jako przyłów przy kleniach na Brombę, jednak ilość tak łowionych rap karze wnioskować, że naprawdę lubią taki typ wabika i nie są to przypadkowe spotkania.

Poza tym łowiłem rapiszony na popperki. Obciążone nieco lametą, by szybciej i łatwiej nurkowały pod wodę i wolniej się wynurzały. Szybo prowadzone ciągnęły za sobą piękny sznur bąbli. Rapom się to podobało ;)

• Like 1

• 0

W ubiegłym roku zacząłem łowić na poppery własnej produkcji, w rzece, gdzie łowienie inną przynętą było utrudnione ze względu na roślinność i powiem, że nie spodziewałem się, że tam może pływać tyle szczupaków. Fakt, że krótkie, ale były. I brania też w większości niezacięte, przynajmniej z początku mi się to nie udawało. Ale same momenty brań były niezwykle emocjonujące. W tym roku spróbuję to powtórzyć.

• 0

żabki już zakupiłem na ten rok, co do poperów to łowię dopiero od sezonu i jestem pod wrażeniem.. mam jedną miejscówkę na odrze co o szczupaka czy bolenia nie trudno, były i piękne 70tki.. dodam że nie łowiłem na żadne firmówki, w tym roku porównam ich efekty do tych w/w poperów w temacie.

• 0

Panowie, ja już chlapie, bulgocze drugi rok z okładem, fantastyczna metoda od godziny 17 latem... :) A czasem i w samo południe. Wiosna, to tez, wiadomo. Okonie, szczupaki... Bez szaleństw wielkosciowo, choć pare garbów 30'taków wyjechało na popki.
Polecam jaxona. Popper Atract XTR-G7. Cena około 9 zł, super chlupie. I łowny. :)

• 0

Super powierzchniowe łowienie sandaczy na rzece,ale dużo pustych brań.Najlepiej woblerka ściągać z prądem rzeki po ukosie  po samej powierzchni wody  i od czasu do czasu pyknąć wędką tak aby wobler zrobił kółko na wodzie.Sandacz w tym momencie  bije. Mowa oczywiście o nocnym spiningowaniu