Skocz do zawartości

Aspire 2500 ra, jak zdjąć pokrętło hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciełbym przesmarować kołowrotek Aspire 2500 ra, lecz mam problem z dostaniem się do jego wnętrza. Ów problem tkwi w sposobie rozkręcenia hamulca. W starszych wersjach kołowrotków tej firmy wystarczyło odkręcić śrubę i po kłopocie. W tym modelu jest kapsel, który jest w jakiś sposób nakładany, jak go zdjąć? Proszę o pomoc. Piotr

• 2 tygodnie później...

W związku z tym że jest tam lewy gwint to pokrętło hamulca musi być całkowicie zwolnione a odkręcamy w prawą stronę,jak puści to należy równomiernie pokrętło hamulca przekręcać w prawą stronę,a złoty pierścień w lewą,i tak po kawałku - na raz nie da rady.

Montując postępujemy analogicznie z tym że odwrotnie.

Jeśli nie ma Pan specjalnego kluczyka do blokady tego złotego pierścionka to można posłużyć się np. gumką z o-ringu od filtra olejowego czy czymś podobnym. 

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Witam. Widzę, że temat rozwija się. Jak ja sobie poradziłem po Waszych podpowiedziach. Otóz chciałem posłużyć się przyrządem podobnym do oryginalnego i wpadłem na pomysł wykorzystania tzw. pierścienia osadczego zewnętrznego w celu odkręcenia złotej nakrętki. W moim Aspire kontrpierścień ma średnicę 26mm. Kupiłem więc pierścień, o średnicy wewnętrznej 25,9mm /cena 50 groszy! w sklepie z łożyskami, w Bydgoszczy Tranzax/ i nałożyłem go za pomocą szczypiec /są specjalne, tanie ok. 15 zł - np. Kaufland/ na pierścien kołowrotka i przytrzymując pokrętło hamulca odkręciłem go wreszcie. W  większych kołowrotkach trzeba zastosować pierścienie osadcze   o innych średnicach minimalnie mniejszych od średnicy nakrętki. Pozdrawiam Piotrpost-56610-0-59599900-1394995328_thumb.jpgpost-56610-0-93915300-1394995328_thumb.jpg

• Like 1