Piotreknaryby! Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam. Chciełbym przesmarować kołowrotek Aspire 2500 ra, lecz mam problem z dostaniem się do jego wnętrza. Ów problem tkwi w sposobie rozkręcenia hamulca. W starszych wersjach kołowrotków tej firmy wystarczyło odkręcić śrubę i po kłopocie. W tym modelu jest kapsel, który jest w jakiś sposób nakładany, jak go zdjąć? Proszę o pomoc. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Miałem ten sam problem i po wielu nieudanych próbach rozkręcenia młynka sprzedałem go dobrze byłoby gdybyś taki klucz gdzieś dostał Edytowane 27 Lutego 2014 przez MATT1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Chłopaki robią to kabelkiem izolowanym... Robisz kółeczko, ściskasz ten świecący pierścionek (czyli trza go unieruchomić), a drugą łapką odkręcasz pokrętło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ja mam taki sposób http://jerkbait.pl/topic/9954-shimano-parts-wrench-knob/ editdokładnie tak jak pan Tomasz prawi Edytowane 27 Lutego 2014 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreknaryby! Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jak zrozumiałem złoty pierścień należy skrępować, a pokrętło hamulca odkręcać,aż się zwolni. Idę do roboty. Połamania kijów i zatarcia kolowrotków życzy Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 ... a w moim Super Gt-Rc ani chu chu... Ani opaską, ani kablem, ani kombinerkami... Nie kryje się pod naklejką żadna tajemna śrubka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 ... a w moim Super Gt-Rc ani chu chu... Ani opaską, ani kablem, ani kombinerkami... Nie kryje się pod naklejką żadna tajemna śrubka?Nie ma tajemnej śrubki,tylko jest lewy gwint. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Widzisz ten wpust?Zablokuj go i odkrecaj, jak nie dasz rady sprobuj tak aby cos wlozyc w ten wpust i staraj sie krecic pierscieniem, powinno sie udac Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) W związku z tym że jest tam lewy gwint to pokrętło hamulca musi być całkowicie zwolnione a odkręcamy w prawą stronę,jak puści to należy równomiernie pokrętło hamulca przekręcać w prawą stronę,a złoty pierścień w lewą,i tak po kawałku - na raz nie da rady.Montując postępujemy analogicznie z tym że odwrotnie.Jeśli nie ma Pan specjalnego kluczyka do blokady tego złotego pierścionka to można posłużyć się np. gumką z o-ringu od filtra olejowego czy czymś podobnym. Pozdrawiam Józef Leśniak Edytowane 13 Marca 2014 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreknaryby! Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam. Widzę, że temat rozwija się. Jak ja sobie poradziłem po Waszych podpowiedziach. Otóz chciałem posłużyć się przyrządem podobnym do oryginalnego i wpadłem na pomysł wykorzystania tzw. pierścienia osadczego zewnętrznego w celu odkręcenia złotej nakrętki. W moim Aspire kontrpierścień ma średnicę 26mm. Kupiłem więc pierścień, o średnicy wewnętrznej 25,9mm /cena 50 groszy! w sklepie z łożyskami, w Bydgoszczy Tranzax/ i nałożyłem go za pomocą szczypiec /są specjalne, tanie ok. 15 zł - np. Kaufland/ na pierścien kołowrotka i przytrzymując pokrętło hamulca odkręciłem go wreszcie. W większych kołowrotkach trzeba zastosować pierścienie osadcze o innych średnicach minimalnie mniejszych od średnicy nakrętki. Pozdrawiam Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi