harp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Może macie doświadczenie w rozpoznawaniu sygnału jaki daje duża ryba na echosondzie. Ostatnio znalazłem coś co wyglądało jak zatopiona krypa ale potem nie mogłem tego namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tommek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Może i Fish ID jest do dupy ale bez niego echo pływającą reklamówkę też chyba oznaczy jako łuczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 damian88888 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 No w prawdzie tak, chyba że masz echo które skanuje Ci wybrany fragment dna w pozyskaniu dokładnej informacji o widzianym obiekcie, rozgranicza go wtedy powiedzy skałą (obiektem nieżywym)a rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tommek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Hehe,czyli najlepiej używać echa do odczytu dna i łowić tam gdzie ukształtowanie dna jest interesujące,bo jak widać nadmiar funkcji wypacza nieco wyobraźnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Nie calkiem bezuzyteczne. Przede wszystkim w 2óch sytuacjach jest pewne, ze zaraz nastapi zanik pradu... <_< No to tak pobieznie przeanalizujmy 1sza syt: piktogramy rybek w gornej warstwie wody to moze byc wszystko. Za to ciekawe jest dno...wyglada to na podwodna gorke, twarde dno i albo byla spora fala albo dno jest z muldami. 2syt. Fajny spad, za spadem powiedzialbym ze to jest roslinnosc. Na takim czyms wiekszych ryb moze tak czy inaczej nie byc widac bo stoja w zakamarkach pochylego dna..procesor je w to dno wbuduje.Natomiast przy wył. ID moznaby sie przekonac, czy drobnica kreci sie na tym spadzie.. 3syt. Plaskie dno z roslinnoscia na dnie albo chmurka zalegajacej drobnicy. Piktogramy niemozliwe do zidentyfikowania przy wł ID. 4syt. Wyglada na drzewo obrosniete roslinami albo rosliny. W drugim rogu na dnie to przypomina zaczajona rybe albo nawet cale stado, podobnie mi wygladaly koilka razy okonie. Reasumujac wszystkie sytuacje byly ciekawe i wrzucenie przynety moglo zaskutkowac przygoda z ryba... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 dzięki Gumo, szczególnie za komentarz do czwartej fotki - nie pomyśłabym, że to coś w prawym roku warte jest obserwowania co do napięcia - echo trzyma przy 7-6V, jeśli dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 U mnie, przy jakichs 9V z hakiem gasnie i juz sie nie zapali. To tak wlasnie jest z tymi sondami. Wygladalo na byle g... i nie sprawdziles. A ile razy NIC nie widac?Wtedy tylko solidne sprawdzanie...wygrani beda zawsze ci, ktorzy duzo razy byli nad dana woda i widzieli, gdzie pokazywala sie ryba, jak lepiej chodzila.Nieraz jest tak, ze jak NIC nie widac na sondzie to wyniki sa lepsze..tlumaczylem to sobie tym, ze drapieznik mial trudnosci z namierzeniem drobnicy i wybieral...moje zelazo z braku laku... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Witam. Panowie tu macie fotkę z sumkiem około 200cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Witaj Byniu na forum. Dziekuje za fotke. Mam na jej temat odmienna opinie.Ale to tylko moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mi to wygląda na ławicę drobnicy, pojedyncza ryba, nawet duża, nie daje na moim echu tak wyraźnego odbicia. Wypisz wymaluj typowy odczyt z ZZ na dołach, z końca roku (listopad/grudzień). Ale mogę się mylić, bo z tego co widzę, woda ma 23 st. Przy tak wysokich temperaturach rzadko łapię na echu tak zwarte ławice. Jeżeli natomiast zdjęcie strzeliłeś np. w czasie holu, to nie mam pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Miałem podobne odczyty w pół wody przy kwoczeniu i czasami w trolu napływając rybę (widziane kilka razy 4-5 na przełomie 3 lat). Jestem przekonany, że był to wąsaty. Nie jest to jednak poparte samą zdobyczą po odczycie sygnału... Raz kontakt wzrokowy. Woda miała dużą klarowność i nie wchodzi w grę ławica ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Trudno oceniac. Mnie sum jesli widzialem go na echu przewaznie wygladal jak ponizej.To jest polowa echa bo widocznie nie obejmowalo calosci (rozne moga byc wzajemne usytuowania sondy z lodzia w stos. do obszaru w jakim znajduje sie sum...) Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Jesli to mialaby byc 1 ryba na tamtym echu to chyba bylby to wstegor krolewski Nieruchomy sum, a ten na echu jest obiektem nieruchomym wyglada zwykle tak jak wstawil to @Gumo. Echo z ktorego pochodzi zdjecie to Fishmark/ Fishelite 480.To dosc precyzyjna maszyna. Jak cos jest nieruchomego w wodzie to pokazuje to naprawde dokladnie, a nie tak jak widoczne to na zdjeciu zamieszczonym. Dodam, ze plywam z takim wlasnie echem od kilku sezonow. Kilka sumow w miedzyczasie widzialem na nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Nie jest to ławica mniejszych ryb. Łowię tylko sumy i czułość na sondzie mam ustawioną tak żebym widział swój zestaw. Tu macie jeszcze kilka sumków na różnych głębokościach. Fotki robione w lipcu tego roku na Wiśle. Na ostatniej fotce są dwa mniejsze sumki, około 100-120cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 I jeszcze kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Dzieki za kolejne fotki. Mi tez jakos w tym roku raczej tylko sumy sie trafiaja Nie lowilem sumow w Wisle, te u mnie maja zdecydowanie bardziej zwarte ksztalty gdy sa nieruchome. Jesli natomiast plywaja przybieraja ksztalty raczej smugi czy czegos zblizonego. Tak jakos wyszlo, ze moj zyciowy z tej wiosny (kolega @hle hle swiadkiem) wykazal odwaznie na echosondzie swoja aktywnosc zerowa w toni . Sum zmieniajacy glebokosc w trakcie zerowania, jesli do tego plynie w kierunku zgodnym z ruchem lodzi rysuje sie jak dlugi szeroki klin.I tak ten moj wlasnie sie narysowal...potem bylo branie...a potem ryba w lodzi. Ryby aktywne w toni, ktore przemieszczaja sie bez zmiany glebokosci zwykle zostawiaja albo ledwo widoczne cienkie smugi, albo sa to wyrazne sygnaly. Zalezy od tego jak najedzie je przeplywajacy czujnik. Przeplyniecie nad calym sumem pozostajacym na tej samej glebokosci czesto jest tak wyrazne ze echosondzie wydaje sie, ze zmienila sie glebokosc do dna. Sum odbija cala wiazke wyemitowana przez nadajnik. Musze nadmienic, ze wszystkie obserwacje tego typu przeprowadzam na lodzi przesuwajacej sie w predkosci trollingowej. Te Twoje moga wygladac inaczej, jesli np lodz jest zakotwiczona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ja tam na Wisle jeszzce ryb na sondzie w zasadzie nie widzialem. Fajnie, ze wstawiles @bynio. Jednak musze zapytac skad wiesz, ze to byly akurat sumy...podajesz nawet ich wielkosci... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mam to samo echo co @bynio i moje odczyty były podobne. Sprawdzałem kiedyś stado małych okoni i szczupaka stojącego obok. Miałem wszystkich na echu i w zasięgu wzroku. To co widać na fotkach j/w całkowicie odbiega od zgrupowania zwartego drobnej ryby + szczupak około 60 cm. Sum na 100%. Bynio – odkryj karty, wstaw foty suma i relację z holu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Panowie z sondą to jest tak że jak się ja dobrze zna bez pudła można ocenić wielkość ryby. Można też ocenić czy będzie atakowała czy nie. Mam na myśli oczywiście sumki. Wszystkie te na zdjęciach to sumki podniesione z dna i szykujące się do ataku. Te poziome kreski to mój zestaw, widać na nim ołów i żywca. To właśnie tam te sumki uderzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Fajnie Byniu ze lowisz na zywca. Ale to nas WOGOLE nie interesuje. Na tym forum rozmawiamy o innych metodach lowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Oki nie wiedziałem, jest temat o sondzie to piszę o sondzie. Nie ma problemu. A tak swoją drogą to dlaczego nie wolno pisać o łowieniu na żywce?? Czyli jak bym napisał że to rosówki to było by dobrze bo nie wiem?? No na rosówki też łapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Wyjasniam: W dziale ogolnym naszego forum, jest regulamin. A raczej taki zestaw zasad, ktorymi sie kierujemy podczas naszych wypraw wedkarskich i podczas naszej aktywnosci na forum : Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki ale również propagowanie idei wypuszczania złowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakości sprzętu wędkarskiego, rodbuildingu, dobrej wędkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielające podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachęcamy do publikacji artykułów oraz udziału w naszym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Bynio - niezłe masz to echo, na niektórych screenach widac nawet otwartą paszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 To chyba wąsy a nie paszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Podczas ostatniego wypadu za sumkiem mialem taka oto przygode: Trollingujac przemieszczam sie pod prad rzeki, glebokosc 3.1 - 3.2. Widze na echu dolek do 4, nie za szeroki, taki z 10 m, a w jego srodku luk. Zdecydowanie nie taki jak te wislane zamieszczone powyzej. Taki luk, ktory juz opisywalem w tym i innych watkach.Odczekuje az mniej wiecej wobler dojdzie do dolka (mam wobler na okolo 3.0 metrach). Jedno delikatne podciagniecie, drugie...JEDZIEMY... Ryba miedzy 110 a 120 cm. Ten wlasnie luk wyladowal na wedce. Na echu (Fishelite 480) moja ryba wygaldala tak jak jeden z tych lukow zaznaczonych strzalka przez @Robsona73 na poczatku tego watku. link do fotki : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=1222 9&private=0 Nie bylo widac wasow, paszczy, i innych takich historii Ale identyfikacja ryby i jej sprowokowanie nie pozostawiaja najmniejszych watpliwosci. Zastrzegam, ze ja obserwuje swiat (ryby i inne ciekawosci) podczas przemieszczania sie lodzia z powolna ale w miare stala predkoscia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Panowie z całym szacunkiem, ale nie ma szans na zobaczenie otwartej paszczy nie mówiąc o wąsach. Na tej fotce ze strzałkami nie wiadomo co to jest, z jednego prostego powodu. Nie wiem co robiła na łódce ta osoba która zrobiła zdjęcie. Jakie ryby próbowała łapać i jakimi metodami. To może być praktycznie wszystko. Ale jeżeli miały to by być sumki, to strzałka po prawej stronie to nie jeden a dwa małe sumki, w granicach 1m. Strzałka z lewej strony jeden sumek w granicach 70cm.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
harp
Może macie doświadczenie w rozpoznawaniu sygnału jaki daje duża ryba na echosondzie. Ostatnio znalazłem coś co wyglądało jak zatopiona krypa ale potem nie mogłem tego namierzyć.
Top użytkownicy dla tego pytania
14
13
7
5
Popularne dni
12 Paź
15
19 Sie
12
16 Lip
10
27 Sie
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Guzu 14 odpowiedzi
Gumofilc 13 odpowiedzi
bynio 7 odpowiedzi
Robson73 5 odpowiedzi
Popularne dni
12 Paź 2010
15 odpowiedzi
19 Sie 2008
12 odpowiedzi
16 Lip 2012
10 odpowiedzi
27 Sie 2012
7 odpowiedzi
Popularne posty
sowinski
Sum jest rybą, która większość dnia leży na dnie. Żeruje głównie w nocy, łapiąc ryby przy powierzchni. Wąsacza leżącego na dnie nie jest łatwo zobaczyć, nawet przy pomocy super echosondy. Moje echo ma
Guzu
Witam, Ciekawe z ta echosonda - ale ja technicznie na tych akcjach z przetwornikami sie wogole nie znam co do suma i jego widokow na echosondzie : Zerujacy sum to jegomosc szybki, on nie bedz
Andrzej Stanek
Miałem podobne odczyty w pół wody przy kwoczeniu i czasami w trolu napływając rybę (widziane kilka razy 4-5 na przełomie 3 lat). Jestem przekonany, że był to wąsaty. Nie jest to jednak poparte samą zd
Opublikowane grafiki
105 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi